27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал

Работодателите чакат персонал от Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан
16 апр 2024 11:23, Анисия Иванова
226
27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал
Снимка: БГНЕС, архив

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език."

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

"Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия."

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция", изтъква той.

Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
2
 
! Отговори
За украинските преди 1 месец
Мигранти плаща ЕС....виж за рускините, никой не ни плаща.
31
3
 
56
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Ако ще и 3200 да дадеш пак никой няма да се навие. Причините са ясни. На първо място тия млади хора работници дето всички ги търсите отдавна ги няма. Те физически не съществуват на територията в такава бройка. Второ, малко които са останали тук изобщо не им се работи и изобщо не ги интересува колко пари ще им плащате и какво ще им осигурите. Те предварително са ви теглили майната и удоволствие ще ви гледат как фалирате.
30
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До баба мара повечето от тях отдавна работят.
29
1
 
10
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 1 месец
Лично аз харесвам Созопол, ама друга снимка нямате ли?
28
1
 
57
 
! Отговори
Смешен плач преди 1 месец
Дъмпинг на българите! Ояли се печалбари внасят нископлатени работници, за да карат майбаси, но да държат заплатите ниско. Забранете вноса и нека видим достойно заплащане на хората!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаш много пари...носиш голяма отговорност....иначе за бачкатори работа има навсякъде....
26
8
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
изкараите украинските туристи дето ги храним и така наречените икон мигранти отлагерите да работят и да се издържат и стига сте се оплаквали вие сте частни фирми и никои няма ангажимент към вас
25
1
 
60
 
! Отговори
az преди 1 месец
Боже колко смешно. Само и само да не плати достойна заплата се наемат и от Замунда вече хора.
24
2
 
55
 
! Отговори
ооо преди 1 месец
До Марковпич, ако погледнеш съседните държави - Гърция, Турция.... има ли заведение в което собственикът не работи? При нас е масово, собственика изобщо да не е на място и да плаща заплати и търси печалба в стил - ден - година храни! Докато това не стане реалност и у нас - по-добре е няколко години подред да се проваля сезона! Няма да се подобри услугата докато няма няколко провалени сезона, така че печелбарите да се премахнат от схемата!
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То заплата се изкарва....само я БГ се дава.....
22
51
 
2
 
! Отговори
Хотелиер преди 1 месец
Имам малко хотелче на морето Давам 1200лв на месец с осигурена храна и спане и никой не се навива. Не разбирам защо при положение че това е супер работа за разни студентчета за през лятото.
21
2
 
43
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
За ушите ми е удоволствие, като чуя комунисти да плачат, че няма роби да работят без пари, а те трябва да се отчитат на Партията и да водят к....те, на Малдиви. Голям кеф
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рускини,украинци,авганци колкото искаш.....
19
0
 
36
 
! Отговори
д преди 1 месец
Да си наемат германци.
18
10
 
7
 
! Отговори
Искаш голема заплата преди 1 месец
Изкарваш я....ако можеш
17
10
 
8
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Рускините пак ша бачкат за нас.....
16
2
 
37
 
! Отговори
Адам Смит преди 1 месец
Как така няма хора, на земята има няколко млрд. души и всеки работодател има гигантски избор. Може например да преквалифицират и финансисти, юристи и лекари в готвачи и сервитьори, стига да могат да предложат адекватно заплащане.
15
1
 
62
 
! Отговори
Марков преди 1 месец
То всяка година е пред провал пък после няма места за по 10-15 дена занапред като звъннеш за места...Иначе, като искате работници, научете се да плащате! Не може за 7 дена в седмицата /или в най-добрия случай 6/, по 10-12 часа на ден, да ти дават 1800-2000 лева заплата и то без осигуровки или евентуално осигуряване на 933 лева...! Сори ама ще сте провал...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6Право
13
1
 
16
 
! Отговори
Денков ги уреди, преди 1 месец
няма страшно. даже ще има излишък на работна ръка. Може да има проблем с езиковата бариера, но така или иначе туристите също не говорят български.