Йосиф Сърчаджиев: Най-важното е да има обичност

Актьорът стартира като режисьор на "Кралицата на красотата от малкия град"
17 сеп 2010 13:13,
33
Йосиф Сърчаджиев: Най-важното е да има обичност
Снимка: Dnes.bg

Довечера е първата премиера за новия театрален сезон на Общинския театър „Възраждане”, който тръгва с пиесата на ирландеца Мартин Макдона: "Кралицата на красотата от малкия град" (позната още и със заглавията: „Кралицата на красотата от Лаийнан” и „Бившата мис на малкия град”). Режисьор е Йосиф Сърчаджиев, а в ролите ще видите Ивет Радулова, Мариана Жикич, Свежен Младенов, Петър Лъджев, както и Йосиф Сърчаджиев в ролята на четеца.

Йосиф Сърчаджиев: Най-важното е да има обичност

Как избрахте театър „Възраждане”?

В този театър ме покани Николай Поляков да играя в „Сексуалните неврози на нашите родители”. За мен това беше много важен момент. Точно когато бях в голяма криза и невъзможност да работя в театър, той ме покани и въпреки че не можех да говоря както трябва и да се движа, направих опит. Не мога да кажа, че ролята е велика, но за мен беше много важна като илач. Около себе си видях хора, с които мога да общувам. Тъй като в театъра не само работата, а общуването е много важно. Реших да опитам нещо, което е близо до актьорската работа – режисурата, макар да не е мое. Защото знам – не мога да съм актьор, какъвто бих искал да бъда.

Чувствате ли разлика между актьора и режисьора, какво е предизвикателството?

Няма страшно. Не е много опасно. Драмата между двете професии не е толкова голяма. Разбира се, в режисьорската работа има повече мисъл, дълбока мисъл. И нещо, свързано с математиката. Когато 2 + 2 = 5, а не е 4. Важно е да го направиш и да убедиш публиката, такава е работата на режисьора. А актьорът върви след режисьора.

Защо, те нямат ли право на своята творческа мисъл, или трябва да са копие на режисьорските идеи?

Да, но трябва да има канава, прави я режисьорът, а актьорите плуват като риба в прекрасен бульон. Много е важно усещането за взаимност между актьора и режисьора, докато актьорът в един момент не изчезне от режисьора. Той става главното действащо лице. Публиката е другият режисьор, който започва да работи с актьора.

В контакта с актьорите публиката често забравя кой е режисьорът, дори не пита за името му. Не се ли чувствате пренебрегнати, това не ви ли обижда?

И точно така трябва да бъде. Когато режисьорът го направи както трябва, няма какво да драматизира, че не е главното действащо лице. Каквото правят актьорите, идва от маята на режисьора. Ако режисьорът не е толкова амбициозен да показва лицето си още и още, и още, това е радост за него. Мен ми е много приятно, когато актьорите, виждам го и в тази пиеса, вече избягаха от мен. Нека да бягат.

Като актьор със силно собствена визия какво ново научихте за режисьорстването, заставайки и от другата страна?

Минах през периода, когато имах конфронтация между мен и режисьорите. През последните години, преди да получа инсулта, влязох в друга степен на общуване с тях. Той работи и аз работя, умеех да балансирам моите и неговите идеи, без да вдигам скандал. Сега разбирам, че това е много важно, защото като „режисьор” (аз съм обаче режисьор в кавички), давам на актьорите да правят каквото те искат и после тайно, хитро им показвам своята идея. Въпросът е да бъде като любовна история. Скандал вече не ми трябва. Много е важно да има обичност. Режисьорската работа е връзката между Бог и актьора, това го знам отдавна.

А защо се спряхте точно на тази пиеса на Мартин Макдона?

Защото ми харесва усещането за борбата между кръвта, любопитно е как се развива, как се разгражда човешката обич и се превръща в убийство. Това е голямата драма – когато става между най-близки хора. Иначе при неблизките е ясна, там не е интересно.

Вие преживявали ли сте нещо подобно?

Всеки от нас е имал усещане за тези неща, макар и неосъзнато. Дълбока ненавистност между най-близките хора… това е ужасно мъчително.

Какво може да отключи такава омраза?

Божа работа, трябва съвсем внимателно да намерим пътя към другия човек. Но, уви, невинаги става. Драма е, но драмата е и голяма смешка. Тази пиеса много ме радва – има тънко усещане за смеха и сълзата. Дълбоко вплетени са. Уви, сълзата побеждава. Трябва да има милост, която не я умеем. Да бъдем по-мили, милозливи. Сега разбрах, че това ми е липсвало. С пиесата се опитвам да го анализирам, свързано е точно с мен по някакъв начин.

Интересното е, че Мартин Макдона е написал пиеса с такива прозрения още на 26 години…

Да, безумно млад е направил тази пиеса. Живее като от ХVІІІ век, знаем колко млади са били творците тогава, защото и животът им е по-кратък – сега се развиват доста по-късно.

В почти всички постановки досега заглавието е сменяно, защо?

Заглавието "Кралицата на красотата от малкия град" го измислих аз. От няколкото идеи на други постановки реших да направя трето заглавие, защото разбрах каква е идеята на пиесата.

В работата с актьорите доколко се приближавахте или отдалечавахте във вижданията си за образите?

Имах и двете: и отдалечаване, и вливане на техните идеи в мен. Това е най-нормалната работа – борба между идеи, след това пък обща борба към публиката.

Харесва ли ви публиката на този театър?

Не мога да кажа. Публиката е една навсякъде. Уви, все по-малка става театралната, тези, които обичат театъра. Обичат големия театър и не са свързани с другата маса – на интернет театъра. Тя не е свързана с моята работа. Обичам тази малка група от зрители, с тях общувам по някакъв начин.

Какво следва?

Започвам като актьор, една малка роля в „Ало, ало”, пак в този театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
37
 
! Отговори
карра преди 13 години
има една красива българска дума - обичливост...това е имал предвид големият актьор и объркан човек...Йосиф Сърчаджиев -ДОБРЕ Е ДА СЕ ИЗВИНИ НА АЛЕКС И НА ВСИЧКИ КОИТО ГО ОБИЧАТ КАТО АКТЬОР И ЧОВЕК ...КАКВОТО И ДА МУ СТРУВА..ДА МУ ПРОСТЯТ И ТОЙ ДА ПРОСТИ...А НЕ ДА СЕ УСПОКОЯВА ОТ ЛИЦЕМЕРНИТЕ СЪВЕТИ НА ЗАОБИКАЛЯЩИТЕ ГО ХОРА.! ПОВДИГНИ СЕ ЙОСИФЕ .НУЖНО ТИ Е МАЛКО -ЕДНО ПОСЛЕДНО УСИЛИЕ - ДА ПРОСТИШ И ТЕ ДА ТИ ПРОСТЯТ!!НЯМА ДЕТЕ НА СВЕТА .ЧИЕТО СЪРЦЕ ДА НЕ ТРЕПНЕ!
35
11
 
36
 
! Отговори
марипоса преди 13 години
На руски влак е "поезд", от глагола "ездить" - возя се и думата "езда" , това няма нужда да го превеждам. Трен е от английски "train". Аман от такива, на които все руснаците са им виновни.
34
10
 
37
 
! Отговори
брррр преди 13 години
Ами,винаги е бил противен...а сега още повече...
33
10
 
42
 
! Отговори
Какво следва? преди 13 години
"Започвам като актьор, една малка роля в".... живота....то "ГОЛЯМАТА" ...с нея приключи....пак като актьор - в личния си живот...игра на "баща по принуда".../не си го казал това, но по постъпките ти ТОВА си искал да кажеш...Голямо разочарование излезе, Йосифе, жалко за библейското ти име...вероятно идея на ***...но без урок по човечност, тази дума, макар да има структурата на твоята "обичност" е реална и много важна !Е, да си жив и здрав, пък детето на Александра може и да ти прости...ако станеш ЧОВЕК !
32
11
 
42
 
! Отговори
voodoo chile преди 13 години
Да ме прощава Й.Сърчаджиев за аналогията, но преди време и Ахмед Доган "въведе" нова дума - ЗАЕДНОСТ!.......
31
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Йосифоглу - обичност няма, но себичност - да !
30
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Йосифе,такава дума обичност няма ама като си рекъл хубаво.Добре говориш за обичност, но знаеш ли какво означава тя?Или се опитваш да се правиш на велик,което всъщност не си.Всъщност си такъв като твоите изказвания-за мен малко повече от посредствен.
29
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако ми позволиш, за да станеш известен, са нужни другите, сам не можеш да станеш известен. всичко е до време. затова е казано - голям ... беше, но малък човек !
28
10
 
42
 
! Отговори
Electric lady преди 13 години
Прав си, не трябва да се съдят другите, има кой да ги съди! Но не съм съгласна, че ние, като не сме велики актьори сме дребни! Може да си най-незначителен като професия, никому неизвестен, и да си много по-голям човек от някоя "звезда"! Горе това се гледа - какъв човек си, а не - колко известен!.............
27
11
 
43
 
! Отговори
? преди 13 години
Сигурни ли сте, че Александра би искала да има баща като него? Мен би ме отвращавал с поведението си.
26
10
 
44
 
! Отговори
i dont have one преди 13 години
Падна ми в очите като актьор, когато се обвърза с политическите партии и започна да играе в комерсиалното политическо кино и театър. Не искам да коментирам "бащинско то му чувство", но за мене то е също КОМЕРСИАЛНО! Жалко, а беше хубав актьор!!!
25
12
 
45
 
! Отговори
?!? преди 13 години
Наистина беше добър като актьор, но има толкова добри професионалисти, които са пълни *** като човеци. Как мога да вярвам на един режисьор, който проповядва "обичност" на сцената, а в личния си живот демонстрира нисък морал и бездушие? И защо Александра трябва да страда от поведението му? Човек не избира родителите си и не е отговорен за постъпките им. Тя изглежда добра и разумна жена. По-добре й пожелайте здраве и щастие в този важен за нея момент. А баща й да отговаря пред съвестта си.
24
20
 
41
 
! Отговори
случаен преди 13 години
Как може да сте толкова зли Господ не ви е изпратил на този свят да съдите другите Погледнете себе си Дали всичко в живота ви е Богоугодно А на Йоско поклон -голям актьор ,връх Вие дребните ,стоящи долу дали имате свой връх Изкачете го, занимавайте се със своя живот, а не с тази на другите
23
13
 
48
 
! Отговори
Бланш преди 13 години
Приятели, прави сте! Жалко! Голям актьор, малък човек! Вярно, много мъже, прочути, велики, са обсебени от жената до себе си, дори тя да е крайно грозна, стара, и злобна (вземете само Джон и Йоко)....., но така да се отречеш от детето си - е наистина грях голям! Не искам да съм съдник, човекът все пак е болен, но може ли да казва, че има само една дъщеря, при положение, че са две, още повече - Пепа вече не е м/у нас! Райна, какъв човек си ти! Разреши му да има и друга дъщеря, освен първородната!
22
11
 
43
 
! Отговори
NANA преди 13 години
IOSIFE, IOSIFE....ZA ,,OBI4NOST,, 6TE MI GOVORI6....ZA6TO NE Q PROQVI PONE MALKO KWM ALEKSANDRA ???????????????????????????????????????????????
21
12
 
42
 
! Отговори
така ли е?? преди 13 години
Тук съзирам еврейски корен....
20
11
 
50
 
! Отговори
за Йосиф..сърчаджиев преди 13 години
Роден е на 2 май 1945 г. в София в семейството на режисьора Стефан Сърчаджиев и Анна Фаденхехт, дъщеря на юриста и политика Йосиф Фаденхехт. През 1970 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Съпругата му е известната сценаристка Райна Томова, а дъщеря му Ана Сърчаджиева е актриса. Има още една дъщеря - Александра Сърчаджиева - от връзката му с Пепа Николова.Син на проф. Стефан Сърчаджиев. съра, е , за това ли се срамувате от Пепа и Александра те не са от вашата чергаshame , shame , shame..
19
12
 
43
 
! Отговори
полужив преди 13 години
полу...живя на полу.....полу-живяп....
18
11
 
51
 
! Отговори
пепа преди 13 години
...най-важното е да си човек.....Ти това го прескочи...
17
12
 
56
 
! Отговори
що за човек??? преди 13 години
Да, за СВОЯ живот се бори, но Пепа умря презряна от НЕГО ! И Александра - какво ли изпитва непомилвано и непризнато с "обичност" дете, вече жена !!!