Георги Мамалев: Човечеството се нуждае от Ренесанс!

Актьорът за новия си моноспектакъл "Какво става"
Обновена: 1 окт 2012 14:51 | 28 сеп 2012 07:05, Петя Славова
21

Снимка: Булфото
"Общината продължава със забраните. Новата засяга пушачите. Държавните служители ще глобяват всеки, който дими в "синята" и "зелената" зона. Може да се пуши по улиците  обаче само при условие че се пускат SMS-и. Измислена е още една възможност – Общината е доволна, че е пуснала метро. Качвате се на него, отивате там, където свършва "зелената" и "синя" зона – пушите две цигари и се връщате обратно".

Не се плашете! Предложението не е истинско, а е хрумнало съвсем скоро на актьора Георги Мамалев, който е решил да го включи в новия си моноспектакъл “Какво става?”

Премиерно постановката по повод 60-годишнината на актьора може да се гледа в Студио 5 на 28 септември. Мамалев ще излезе на сцената, превръщайки се последователно в седем различни персонажа. Чрез тях ще подскаже ироничния си коментар на нещата, с които ни заливат медии и политици. Все пак няма да има нищо тъжно. Актьорът държи представлението да е пълно със свежи мигове.

“Колегите смятат, че е висш пилотаж, когато разказваш нещо смешно и изведнъж го превърнеш в тъжно. Но това вече го правих в предишния моноспектакъл “Разбираш ли ме правилно?” Освен това считам, че в театъра играя достатъчно драматични неща - “В последната поръчка на Сократ”, “Аз плащам” или “Да се провреш под дъгата” .

В "Какво става?" за малко да го видим в десет роли. От тях три отпадат.  “Уморително е повече. Ако си по-млад - да, но станах на 60 години, а това е голямо раздаване. А и е много трудно да се играе моноспектакъл. Иска се голям магнетизъм да задържиш зрителя. - обяснява Мамалев - Трудно е да завладееш публиката и да я накараш да следи текста”.

Режисьор на “Какво става?” е Младен Александров. Сценарист е Весел Цанков, който пише историите съвместно със самия актьор. Двамата са работили заедно и в предаването “Клуб НЛО”. Познат е и с книгата си “Блогът на местния идиот” – четиво в стил Кустурица. Това е вторият му съвместен спектакъл с Георги Мамалев. Обмислят и трети, в който ще съберат най-доброто от предишните два.

Още един план в бъдещето на Георги Мамалев се изяснява, след като преди дни получава покана от режисьора Теди Москов да изиграе “Ричард Трети” в новата му постановка. Актьорът наистина е впечатлен.

В “Какво става?” историите се освежават и от въртящи се кадри от живота на Мамалев, които са непознати за публиката. И този път постановката е с въпросителна, както в предишния моноспектакъл, игран 10 години.  Въпросите са отправени към публиката с молба да бъдат разбрани като намигване. А иначе актьорът счита, че е хубаво зрителите да продължат да си задават тези въпроси и след финала на постановката. “Каква скука ще настъпи само ако знаехме правилния и краен отговор!”.

След което Мамалев си спомня годините, когато не е излизал от Сатиричния театър и е гледал колегите си от стълбите. "Имах щастието да работя като млад с великите. Това е голям шанс, тъй като ако не започнеш да се учиш от големите, трудно ще станат нещата. При нас във ВИТИЗ дойде Иван Кондов. Много съм благодарен, че съдбата ме срещна с него. Сега пак кипят театрите, поставят се много сериозни неща. Няма издънки като в киното и телевизиите, но там процесите са съвсем различни.  Мен ме вмъкнаха в линията на комедийния образ.  Не се и оплаквам от този факт. У нас комедийните актьори са малко, а и както е казал Чаплин :”Комикът се ражда” - така че ние не можем да искаме всяко поколение да има същите артисти като Парцалев, Калоянчев, Константин Коцев, Тодор Колев, Георги Русев...

Мамалев коментира и политическата обстановка: “Не може непрекъснато да се занимаваме с политици и ситуацията в България. А и не може непрекъснато да се оплакваме. Най-добре е да си отваряме очите за хубавите неща, които се случват, както и да ги затваряме, когато се говорят глупости. Не става въпрос за заразяващ позитивизъм, но не съм съгласен животът ни да мине в мрънкане. Гледам телевизия и е ужасно как от сутринта започват да те бомбардират със страшни новини. В интерес на истината много хора и затова не гледат телевизия.

Така по време на пресконференцията по повод спектакъла Георги Мамалев влезе в още една роля (няма да я видите в моноспектакъла) - тази на журналист и  съчини заглавие, подходящо за вестник: “Внуче изяде дядо си, посяга и на баба си”. Не му се размина и без добрата новина: “Снощи гледах моноспектакъла на Георги Мамалев и много ми хареса”.

Последното му превъплъщение бе това на политолог и творецът видя как Европа може да се справи с кризата.  "ЕС  не трябва да е на ротационен принцип. Аз бих сложил само Германия и Франция да ръководят съюза. Защо трябва да натовариш едно малко дете да вдигне сто кг чувал, като няма да може. Тази криза се отразява на развитието на новите държави, които влязоха в ЕС". Актьорът ни убеди, че именно културата е онова, което ще помогне на човек да излезе от кризата. "Културата, в частност театърът, ще дръпне духа напред. Човечеството се нуждае от Ренесанс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
oejulnenrui преди 5 години
theprettyguineapig/amoxicillin/ - Amoxicillin <a href="theprettyguineapig/amoxicillin/">Amoxicillin No Prescription</a> ffi.kgbc.m.dnes.bg.fix.bd theprettyguineapig/amoxicillin/
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотен актьор! Аз много го харесвам. Той е един от тези, които са ме карали да се смея от сърце и с удоволствие ще отида да гледам монолога му.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На театър ходя редовно, изгледал съм сигурно всички български филми. Както във всяка една сфера, така и в киното и театъра има както недооценени, така и надценени актьори. За мен Мамалев е силно надценен, винаги ще си остане в сянката на Велко и Павката. Боли ме истински за недооценените. Наскоро си пуснах "Ако можеш, забрави", някой да е гледал скоро Иван Григоров или Андрей Андреев някъде? Да бяха само те, но не са. А в същото време всеки ден ни облъчва недоразумението Вачкова. Жалко!
13
2
 
4
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Моля, посетете поне една стойностна театрална постановка, преди да коментирате. Виждам доста жалки коментари. Ако отидете да гледате монолога на Мамалев, без предразсъдъци и с капка добро настроение, ви гарантирам, че ще се забавлявате. :)
12
1
 
8
 
! Отговори
LM преди 11 години
Очевидно не ходите на театър, за да коментирате така злобно Георги Мамалев. Според мен той е страхотен.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не знам за цялото човечество, ама една част от него се нуждае от това да си почине малко от натрапчивото присъствие на бездарни артисти, втълпили си че са велики комици.
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имаше времена му вървяха тъпизмите, ама писва де. то никой не може да надскочи себе си.
9
1
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
Не са Ви по-умни исказванията от споменатия в статията, изобщо защо всеки българин си мисли, че само неговото мнение е най-правилно. А ми е много интересно, като почнат да се ядат некакви и пишат коментари от сорта на До едикой си и т.н... и го превърнат в чат, чудно ми е тея хора дали работят или са кварталните ***, дето на живо две думи на кръст не могат да вържат :). Недейте коментира другите себе си гледайте...
8
10
 
1
 
! Отговори
jkkj преди 11 години
Мамалев, винаги си си бил доста глуповат.Та то от доста ренесанси, либерализъм и разкрепостяване на нравите стигнахме дотук, а интензивното технологично развитие направо ще побърка хората.Затова и икономиката на света вече стагнира, нищо ново не се измисля, всичко буксува.Напротив света трябва да премине към по -консервативна фаза на развитие и да се обуздае дивашкия глобализъм за сметка на засилване на националните държави.
7
18
 
4
 
! Отговори
Пич преди 11 години
Прав е Георги Мамалев, но понеже е прекалено ***, не може да стопли иронията на изказването си: за да настъпи ренесанс, трябва самият той да се застреля, а с него да си иде и ордата други смотани наши "артисти".
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Клуб НЛО ! Със сълзи съм се смяла на това предаване! Беше ми любимо. Жалко, че вече няма такива!
5
5
 
4
 
! Отговори
ПОП преди 11 години
Човечеството вече се нуждае от Ренесанс на ПРОСВЕЩЕНИЕТО!
4
2
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Преждепишещите-като нямате какво да кажете,що се хабите да пишете тук...
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С не трябва да е на ротационен принцип. Аз бих сложил само Германия и Франция да ръководят съюза. Защо трябва да натовариш едно малко дете да вдигне сто кг чувал, като няма да може+++Защото малкото дете с гледане не се учи. Ако ставаше с гледане, кучето щеше да е майстор касапин. Въобще, Мамалев що не си гледа сцената ами ръси мозък ? Айде да си остане в ролята на актьор, че най му отива. Напъните за анализи да ги запази за масата в кръчмата с приятелите си.
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не виждам как точно театърът ще дръпне духа напред. Отиването до еатъра и гледането на постановката не променя по никакъв начин човека.
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да то и без това в България е лукс да се реши!