Театър в Банята

„36 маймуни“ с четири авторски миниатюри
Обновена: 8 ное 2012 13:28 | 8 ное 2012 13:28, Петя Славова
0
Театър в Банята
Снимка: ПроТекст

Сдружение „36 маймуни“ ще щурмува представите ни за съвременен театър като ни заведе в Централна минерална баня (София), за да поговорим за „на/време“-то. Може да ги видим от 10-ти до 14-ти ноември с четири авторски миниатюри.

Автори на спектаклите са четирима режисьори Мортен К. Роесен (Награда ring.award.off 2011, Грац), Василена Радева (Икар 2011 за спектакъл на годината, „Нордост“), Гергана Димитрова (Икар 2012 за режисура, „Праехидно“), Петко Стоянов (дебют), - получили театралното си образование в Дания, България, Германия и Румъния.

Те ще изпишат четири "навременни" стиха върху стените на Банята. Всеки от тях е провокиран от науката, съвременния градски живот, или изкуство и заедно със своя екип се впуска в създаването на авторска миниатюра в различен жанр: мини-опера, филмов театър, пърформанс-лекция, пърформанс-четене.

Кратките "текстове" ще бъдат "четени" един след друг, а зрителите- читатели ще създават общия контекст на спектакъла и ще съучастват в огъването, разтеглянето и компресирането на времето, за да бъдем навреме.
Представленията са част от “Протекст“ - доказана платформа, предлагаща свеж поглед върху съвременната драматургия, възможните места за правене на театър и отношението между текста и сцената.

Благодарение на нея, до българските театрални ширини стигнаха пиеси като „Грозният“ (Мариус фон Майенбург) и „Преди/след“ (Роланд Шимелпфениг), и се роди „Праехидно“ (Здрава Каменова и Гергана Димитрова, с награда Икар 2012 за драматургия).

След като ни предложиха нова немската, френската и румънската драматургия (ПроТекст 1 до 3) и съвместно с авторите написаха свои текстове (ПроТекст 4: Произведено в България), заведоха ни на театър в парното помещение на НХА, в СГХГ, Природонаучния музей и на още много неочаквани места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари