Хем администратор, хем артист - хич не е лесно!

Как се чувства на министерския пост комисар Попов?
Обновена: 27 мар 2013 14:04 | 27 мар 2013 12:26, Петя Славова
31
Хем администратор, хем артист - хич не е лесно!
Владимир Пенев. Снимка: БТА

Служебното правителство отговаря на исканията на протестиращите в управлението да са хора, независими от партии, каза пред БТА министърът на културата Владимир Пенев.

По думите му всички са професионалисти, извървели сами своя път от чирак до висока позиция, която сега "са зарязали" за два-три месеца, през които трябва отговорно да се поеме държавата в кризисен момент, и към която после ще се върнат. В такива моменти няма много време за мислене дали трябва - просто си слагаш главата в торбата единствено с идеята да си полезен. Ако наистина се окажа такъв, ще бъда щастлив, каза Пенев.

Според него ангажиментът на служебното правителство, което няма законодателна инициатива, е да създава условия работата на държавната администрация да не спира, да се изпълняват плановете, програмите и сроковете на всяко министерство. Същевременно се търси решение на спешни и непредвидени проблеми - като отстраняването на последиците от бурята в Копривщица, където отговорността е на общината, но доколкото мястото е свързано с културата, министерството също трябва да търси начини да помогне.

Смолянският театър може да съществува като общински. Той не може да е държавен, тъй като новият тип финансиране предполага да има репертоар, чрез който да може да се самофинасира чрез единния държавен стандарт за драматичен театър, обясни Пенев. Тъкмо липсата на достатъчен зрителски потенциал беше причината през 2010 г. Смолянският театър да бъде слят с Пловдивския театър, откъдето две години осигуряваха неговата художествена програма. Общината в Смолян поиска собствеността на сградата, за да я менажира самостоятелно. По тази причина Министерството на културата предостави сградата и прехвърли всички движими материални активи на община Смолян.

За новия си пост Владимир Пенев споделя, че администраторът и артистът трудно съжителстват заедно. Все пак той успява да разделя двете дейности именно защото са много различни.

След премиерата на "Морски пейзаж" в Народния театър "Иван Вазов" на 29 март се надява да се посвети изцяло на работата в Министерството на културата. Приел е да участва в спектакъла по Едуард Олби заради хубавата драматургия и компанията от талантливи колеги.

И като министър, и като актьор се радва много на Международния ден на театъра - 27 март, един от най-хубавите празници, важен и значим, още повече че се връчват наградите "Икар".

В новата си роля Пенев ще връчи наградите на Министерството на културата на две трупи - за най-успешен сезон,традиция от няколко години. Отличените обаче, както и носителите на наградите на Съюза на артистите "Икар-2013", ще станат известни на церемонията днес в Народния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Ако не е лесно - откажи се!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен В царството на слепците и едноокият е цар. Днешната българска култура заслужава простия си народ. Една чалга, менте държава.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 23:Уважавам Руси Чанев и Марин Янев, от по-младите ми е трудно да откроя някой. Обаче, въпреки Чанев-Странджата, "Хъшове" - постановката в Народния на читавия български театрален режисьор - Морфов, не ми хареса, "водещите" млади актьори я окепазиха, играят просташки, без финес и интелигентност, а и хаотична дойде. Така че, трудно е.Обаче, сещам се за една страхотна пиеса и постановка в театър Сифия - "Арт", също "WC БГ" на Карамфилов (преди 3 г. и двете), не знам, дали още ги играят.
25
0
 
2
 
! Отговори
ХЕХЕХЕ преди 11 години
Къде си бе, АЛ КАПОНЕ? :D :D :D
24
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Препоръчай ми нещо стойностно, как да се спася от тази помия?
23
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 11 години
Ей, простаци, това, че сте се понаучили да пишете на компютър, изобщо не значи, че нещо разбирате от кино, театър, изкуство, актьорство и пр. От управление пък, изобщо. Все пак, много интересно, вие тоя ***, новоизпечения министър на културата, вярно ли го имате за актьор?
22
1
 
22
 
! Отговори
гошко преди 11 години
Искам резултати Попов!
21
12
 
6
 
! Отговори
българин преди 11 години
Боже, боже, боже, боже, прости ми Господи, че споменавам името ти, прости и на българската "кинопублика", която си е въобразила, че "сериалите", които и пускат по ТВ са изкуство, а участващите в тях - актьори, сценаристи, режисьори, оператори, сценографи, костюмиери, реквизитори, продуценти и пр. Всичките тия ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТ ОТ КИНО И ТЕАТЪР, полуграмонтни търгаши от червено потекло са. А това, дето вие му викате "сериали", "кино" и пр. е БЪЛВОЧ, КОЙТО ВИ Е ОТУЧИЛ И ДА МИСЛИТЕ И ДА ЧУВСТВАТЕ
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по долните двайсет коментара може да се каже само едно - *** народ, слаба държава, което е и факт впрочем
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нещо се е докарал,като мистър *** в тила на врага
18
7
 
7
 
! Отговори
vitosha преди 11 години
мазните селяци да не коментират ако може, не съдете за другите по себе си, жалки ***.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 13:Това, което си надраскал, е по-трагично май и от самия ти велик актьор. То, затова няма май и актьори, защото "публиката" (ако тебе те броим там) е ТРАГИЧНА. За какви сапунки ми плещиш, бе ***, ТИ СИ НЯМАЩ ПОНЯТИЕ ЩО Е АКТьОР И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС. Така ще е, защото няма драматурзи, сценаристи и режисьори в Родината. Откак такива като Митовски и Гърдев "правят" филми, ясно е, за каква "публика" става въпрос. И министърът ще е от същия сой - некадърен печалбар. ***.
16
12
 
5
 
! Отговори
българин преди 11 години
Този е набеден актьор, мазно зализан, освен това, ами то си е баш ясно, какъв министър на културата ще е - същият некадърник и лапач. Нейсе.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политиката е сериозно нещо. Не заучена роля. Какво е учил този ***, че е министър? Дали е добър артист не знам, но ЗНАМ, че поради липса на нужното образование не може да е министър. Това, че имал роля в някакъв мафоитски сериал и тя била ролята на добрия гферой, не го прави добър герой в живота.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя е толкова министър, колкото беше и преди артист в български сапунки.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 12За да не го свързват с бездарника от ГДБОП Попов...
12
4
 
2
 
! Отговори
chach преди 11 години
vse edno go e blizala ialova krava.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До номер 1, незнам как можа да го кажеш, че Владо Пенев е слаб актьор, това е един най добрите актьори в Под Прикритие заедно с Мишо Билалов и не само в този сериала ми принципно.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човека е с нормална прическа по принцип. Не знам що е решил да се залижи като мазен сицилиански мафиоз.
9
2
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
За всеки държавен управленски...пост,преди всичко трябва да си честен и некорумпиран човек.Аз считам,че комисар Попов е точно такъв,така че да не се...плаши;каменоделеца преди него и той не беше учил за...министър.