Изкуството е да извисява, а не да се продава

Актрисата Яна Титова разказа пред Dnes.bg за новата си роля в "Джулай"
11 май 2013 11:34, Петя Славова
32
Изкуството е да извисява, а не да се продава
Яна Титова. Снимка: Булфото

Яна Титова е една от младите ни актриси, но затова пък с немалко роли зад гърба си. Гледали сме я в "На лов за дребни хищници", "Стъпки в пясъка", "Кецове", а ето че сега на екран тръгна и най-новият филм с нейно участие - "Джулай". В него Яна играе една от главните роли. В момента актрисата пребивава в Лондон, но не спира да се занимава с кино и театър.

Участвате и в „Кецове“ на Валери Йорданов и Иван Владимиров. Не ви ли се стори „Джулай“ като негово продължение?

Не. Това, че и в двата филма действието се развива по Северното Черноморие, не ги прави еднакви. В "Джулай" историята се фокусира върху намирането на нови ценности, на нови хоризонти за всяка една от героините. Но за да стигнат до това, трябва да минат през миналото си, което всяка една от тях се опитва да забрави.

Героинята ви е по-млада от другите два главни образа – на Параскева Джукелова и Касиел Ноа Ашер. Това как се отрази на работата ви и по-специално на вникването в проблемите на едно по-възрастно от вашето поколение?

Нямаше нужда да вниквам в проблемите на друго поколение. Аз не играя героиня от друго поколение, а от моето. А и проблемите, които всяка една от героините има, не са чужди на никое поколение: самота, неудовлетвореност, изгубени мечти, недоизживени любови: това е познато както на мен, така и на прабаба ми.

Ходила ли сте на Джулай и какво знаете за този празник?

Ами не, не съм ходила. Но покрай филма изкарах няколко Джулая един след друг.

Вие сте от поколението, което като че ли е леко късметлийско, тъй като в момента се снимат доста български филми. Като сте кандидатствали в НАТФИЗ обаче, нещата май не са изглеждали толкова добре. Какво ви накара да изберете тази професия?

Аз не станах актриса, за да се снимам в сериали( както повечето млади актьори, които кандидатстват последните години). За мен нямаше дилема, аз просто нямах избор! Знаех, че това е което трябва да правя, и за секунда не съм си мислила,че няма да се случи. Просто знаех какво исках и го преследвах.

С Иван Бърнев често сте екранна двойка (и в киното, и в театъра). Случайно ли е това и изобщо притесняваха ли ви по-интимните моменти от работата с него и по принцип с който и да било колега?

Имах страхотния късмет да играя с Иван по повече от един проект и с всеки следващ ми беше все по-лесно да си партнирам с него. Все едно играеш с приятел: не мислиш какво ще си помисли и т.н., просто се впускаш в едно приключение и няма как да сгрешиш.

За интимните сцени: винаги са притеснителни. Но когато сценарият го налага, няма къде да ходиш. Аз винаги съм попадала на добри и грижовни екипи, които са ми помагали да се справя в тези ситуации.

Печелите "Аскеер“ в театъра. Следва тривиалният въпрос кое от двете – киното или театърът ви е по-близко?

Всичко ми е близко. Актьорската професия не се дели на две. Сега съм се фокусирала върху киното, но скоро започвам работа по театрален проект.

Живеете в Лондон, но вълнуват ли ви нещата, които се случват у нас, наясно ли сте с процесите?

Мисля, че българите вече не издържат на целия фарс, който се разиграва пред очите им. Хората са много мрачни, нещастни и потиснати, и това не е изненада за никого. В същото време обаче знам, че това няма да се промени. Няма кой да го направи за съжаление. Не разбирам от политика, но разбирам от това, че като нямаш пари да отгледаш децата си спокойно, няма как да си усмихнат и ведър. Няма как да повярваш, че нещо хубаво ще се случи.

Какви реформи трябва да се направят в българското кино и театър?

О, не знам. Не съм аз човекът, който трябва да дава формули за успешни реформи. Това, към което мисля, че трябва да се стреми изкуството, е да извисява, а не само да продава. Прекалено много "лошо" комерсиални неща се правят само за да се продадат няколко билета повече. А публиката приема това, което й се дава. И свиква със "смляното изкуство", свиква да не мисли, а само да консумира.

Какво е различното в правенето на изкуство в Лондон и в София?

Аз съм в Лондон не от дълго, така че ще мога да ви отговоря на този въпрос след около 5-6 години, но засега това, което ми прави впечатление, е хъсът, с който всички работят тук. Защото има смисъл! Защото ще бъдат забелязани и усилията, които полагат, ще бъдат възнаградени. Освен това за правата на артистите се грижат много организации и е немислимо артист да остане недобре заплатен или някой да не се е погрижил за неговия комфорт докато е на работа. Това, което ми харесва, е, че тук можеш да работиш само по един проект за определено време. Когато снимаш - снимаш, когато играеш в театъра - си само в театъра. Това ти помага да се концентрираш само върху конкретната роля.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
ДИСИДЕНТА преди 7 години
Изкуството не е за всеки,все пак.Истинското изкуство е бутикова стока,както душевно така и материално.За да се занимаваш с изкуство основно,много често се налага някой да те издържа.
28
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 7 години
И това е успелият интелектуалец - не този който се е затворил горделиво сред себеподобни, и презиращ останалите (това което Яна казва - трябва да извисява, а не да се продава), а този който може да дозира извисеното, да го представи така че да бъде разбрано, без отвращение и погнуса към тези които не могат да го разберат. Може би с времето всеки творец осъзнава този конфликт и само този който общува с публиката като равни успява и бива обичан, защото не е работил само за себе си, а за хората.
27
2
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
(продължение) И когато парите от държавата не стигат, интелектуалецът се опитва да постигне високия стандарт на служителите в частния сектор като се опитва да увеличи пазара за изкуството си - като рисува банални картини за да се изхранва (и в останалото време да рисува това което иска), или да принизява пиесата/сериала, за да има пълни зали и високи рейтинги.

Това е масовата култура-за обикновените хора,които няма да отделят време за да разберат повече. Но то изхранва истинското изкуство.
26
2
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
(продължение) И след като изкуството е плод на дълбоко лично усещане на твореца, то изисква подготовка от зрителя/слушателя за да бъде разбрано/оценено.И ако не бъде оценено,то няма да е добре заплатено, което естествено е нещото което най-много жегва твореца-как може аз да съм толкова добър в това което правя и себеподобните да ме оценяват високо,а да не изкарвам пари, защото няма кой да дойде на концерт,да ми купи картините...затова много от интелектуалците са леви - разчитат на държавата.
25
2
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
Много смислено изказване от Яна-творецът е противоположното на служителя и работника-той не работи по команда,той разчита само на себе си и на вдъхновението за да направи нещо уникално,моментно и недостижимо.И в този най-сюблимен момент е триумфът и трагедията на твореца-триумф защото се е отделил от обикновеното,от земното,а трагедия защото са толкова малко хората които могат да разберат,вникнат в,и оценят това. Майсторът може да позволи на зрителите си да се извисят заедно с него или нея.
24
2
 
3
 
! Отговори
Ime преди 7 години
И ти като "без мен" си доста *** и явно не осъзнаваш, че името "Джулай" няма нищо общо с месеца Юли в случая. Но тя момичето го каза " свиква да не мисли, а само да консумира. " ***.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
месеците вече ще са джануари, фебруери, марч, еприл, мей, джун, джулай, аугъст, септембер, октобер, новембер, десембер.... и може като филмовата индустрия всички да станем гъзоближци..... он топ оф дат летс ал райт анд спик българиан уит енглиш уордс анд ден оур конвержон уил бе комплийт.... ще станем английски лордове ако достатчно се подмазваме...
22
1
 
2
 
! Отговори
Ime преди 7 години
Без мен- и какво е българското име на Джулай?
21
1
 
2
 
! Отговори
без мен преди 7 години
смях - голям филм , голяма актриса - български бездарници,какъв е този джулай бе дупедавци за вас българските имена срамни ли са ?
20
6
 
5
 
! Отговори
Истина преди 7 години
За съфорумците изкуството не е изкуство. За тях икуство е да се плюе и ругае.
19
5
 
6
 
! Отговори
ИЗКУСТВЕНО... преди 7 години
изкуство- тези безделници, актьори, актриси трябва да умират от глад !!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Stanev преди 7 години
За нещастие в тоя корпоративен свят е доста трудно да правиш изкуство - почти всичко е на конвейер, заповядано от шефчетата как и за колко време да стане. Остават само отделните от кариерата ти неща които правиш в свободното си време за свое собствено удовлетворение - ама и те са малко или много машинизирани понеже се влияеш от това че правиш неща за други хора за кинти. Освен да отидеш да живееш нейде изолиран на балкана от всичкия тоя фалш и там да си правиш свои си неща...
17
3
 
15
 
! Отговори
Ленин преди 7 години
Свалянето на гащите не е нито изкуство, нито възвисяване!
16
1
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Страшен коментар имаш...отначало какво говорила и после нормалното...за мангизите?! как да го каже по-просто момичето? "Това, към което мисля, че трябва да се стреми изкуството, е да извисява, а не само да продава" ....в начарлото и после ти показва как се постига това..."но засега това, което ми прави впечатление, е хъсът, с който всички работят тук. Защото има смисъл! Защото ще бъдат забелязани и усилията, които полагат, ще бъдат възнаградени."
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16!
чак пък красива......,явно доста си я закъсал ?!
А относно приказките и,отначало говори за чисто и непорочно извисяване,а към края набляга на мангизите,което си е нормалното без преструвките !
14
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже всички плюят, ако случайно момичето попадне тук и прочете, искам да прочете поне и един положителен коментар – а именно, че е красива. От друго не разбирам, че да си давам мнението.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да вземе да се извиси тази от последния етаж на блока където живее, с главата надолу. Само да гледа да не падне на някого върху колата.
12
4
 
9
 
! Отговори
мангоджери преди 7 години
А теб кой те извиси, така толкова млада да се натрапваш на екрана. Малко не ти прилича да говориш толкова възвишено!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе ,моме, ти с какви пари си плащаш фактурите.Това което казваш е въдух под налягане.Изкуството е бизнес.
10
3
 
8
 
! Отговори
Христина преди 7 години
Ако мога да перифраэирам, лицемерието е вид дипломация, то се иэполэва умишлено в дадени моменти и беэ него сме эа никъде :-)))