Коя е най-голямата платформа за съвременен танц в Европа?

Създадена е преди 22 години
Обновена: 13 мар 2018 09:20 | 13 мар 2018 08:55,
0
Коя е най-голямата платформа за съвременен танц в Европа?
Източник: Владимир Груев

През далечната 1996 г. в театъра The Place в Лондон малка група от представители на европейски танцови организации, събрани от тогавашния му директор Джон Ашфорд, решават да създадат Aerowaves. Основната причина за това е, че Ашфорд е получавал толкова много видеозаписи от различни центрове за танци и е искал да събере 10-те най-обещаващи, за да ги покаже в театъра, който управлява.

Споделянето на информация и международните партньорства се превръщат във фундамент за начина, по който платформата за съвременен танц работи от тогава. Малко след това тази група започва да показва всички свои представления в своите родни страни, без значение дали са успели да пробият в Лондон или не.

За тези 22 години Aerowaves успява да се превърне в значима платформа за съвременен танц и пърформанс, насочена към най-обещаващите хореографи, които искат да покажат своите представления пред арт професионалисти и публика от различни държави. Във всяка страна местната аудитория има шанса да открие голямо разнообразие от новооткрити талантливи хореографи, повечето от които за пръв път показват проектите си.

Към днешна дата един от най-разпознаваемите фестивали на Aerowaves е “Spring Forward”, който започва през 2011 г. като експеримент. Появява се като отговор на несигурността, пред която са изправени почти всички хореографи, стартирайки своята кариера. Платформата подкрепя артистите, помагайки им в намирането на сцени и насърчавайки приятелската атмосфера в рамките на интензивен фестивал в рамките на 3 дни. Още през 2014 г. представленията започват да се предават на живо чрез онлайн стрийминг, което възниква като естествена нужда от големия интерес сред хора, които не могат да посетят страната домакин.

Както при всички останали инициативи на Aerowaves, “Spring Forward” се разраства най-вече заради желанието на всички страни да изграждат стабилни и полезни контакти. Първият фестивал през 2011 г. се провежда в Любляна, Словения, след това преминава през Басано дел Грапа (Италия), Цюрих (Швейцария), Умео (Швеция), Барселона (Испания), Пилзен (Чехия), Орхус (Дания) и през 2018 г. за първи път стига да Източна Европа - в София. Следващите домакини са Париж (Франция) през 2019 г. и Риека (Хърватия) през 2020 г.  “Пътуващият” фестивал всяка година показва селекцията от най-добрите 20 стартиращи хореографи, събирайки най-активните арт мениджъри, куратори, критици и директори на театри от Европа и света.

Основен принос за организирането на “Spring Forward” за първи път в България има партньорството между Derida Dance Center и Столична община. Първият център за съвременен танц и пърформанс в страната е домакин на събитието и пълноправен партньор в европейската платформа, a в последните две години директорът му - Атанас Маев, е и част от борда на директорите на Aerowaves.

В рамките на 3 дни между 23 и 25 март всеки ценител и любител на съвременното изкуство ще може да посети представленията, част от фестивала, като програмата може бъде видяна на сайта на събитието. Те ще бъдат представени на следните партньорски сцени: Театър "Азарян" и Кино "Люмиер Лидл" към Национален дворец на културата, Младежки театър "Николай Бинев", "Открита арт сцена на Шипка" към Руски културно-информационен център и “Театро”. Билети могат да бъдат закупени на следната страница.

Очакват се над 100 артисти, 30 критици и между 200-250 фестивални директори, куратори и промотъри на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят.

Основни финансиращи организации са Столична община чрез Дирекция "Култура" и Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Проектът е част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари