"Извънредно положение" с "Антистатик"

Фестивалът започва тази вечер в ДНК
20 апр 2018 14:13, Петя Славова
0
"Извънредно положение" с "Антистатик"
Снимка: "Антистатик"

С почит към Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард започва 11-ият Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Марк Томкинс /Франция/САЩ/ ще представи солата си, обединени в спектакъла "В почит към. . . " тази вечер от 19.30 ч. в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, съобщават организаторите.

В афиша на фестивала, който продължава до 30 април под мотото "Извънредно положение", са още четири заглавия от Международната програма - "Хабитат" на Ури Шафир /Израел/, "Пориви" на Бенжамeн Бертран /Франция/, "Жените-чудо" на Мелани Лейн /Австралия/ Германия/ и "Опиянение и гняв" на Ligna /Германия/, в който има и "българска следа".

Специален фокус на фестивала е Българската танцова платформа. Експерти, селекционери и директори на международни фестивали идват, за да гледат 13 от най-добрите родни продукции в областта на съвременния танц през последните години.

В образователната програма, озаглавена "Без дистанция", са девет събития с безплатен вход - дискусии, лекции, работни ателиета, разговори с артисти и други.

"Антистатик" е празник, а не търговско начинание, затова и билетите са на достъпни цени - 8 лв. предварително и 12 лв. в деня на спектакъла, отбелязват организаторите.

Фестивалните пространства са ДНК, Младежкият театър "Николай Бинев", Центърът за култура и дебат "Червената къща", City Stage, сцена "Дерида", Музикалният театър, галерия "Етюд".

"Запазете спокойствие и да танцуваме!" - призоват от екипа по повод на мотото на фестивала - "Извънредно положение". По думите им, в света, в който живеем, "извънредно положение" означава заплаха, страх, тероризъм и контрол. В измерението на "Антистатик" обаче наложените норми спират да важат.

"За нас "извънредно положение" означава, че заграждаме територия, в която разместваме правилата и освобождаваме повече място за съвременно изкуство", обясняват инициаторите.

"Антистатик" се организира от "Брейн сторм проджект", асоциация "Информбюро" и "Червената къща" в партньорство с Министерството на културата, Столичната община, български и чуждестранни културни институти у нас, посолства и други.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари