Театрите губят по 350 000 лв. за две седмици карантина

Киносалоните в моловете работят
10 мар 2020 09:04, Петя Славова
60
Театрите губят по 350 000 лв. за две седмици карантина
Снимка: БГНЕС

Драстични загуби очакват театрите в страната като следствие от наложената карантина за COVID-19, забраняваща провеждането на публични културни събития. Билетите за разпродадените почти напълно салони в традиционно силния за театъра месец март ще бъдат презаверени за следващи, все още неуточнени дати. Но не е ясно дали тогава зрителите ще могат да присъстват или ще се поддат на паниката и ще поискат парите си обратно.

В "празния" период без представления театрите няма да имат постъпления на свежи пари от билети, а в същото време ще трябва да извършват плащания на режийни и други разходи, което ще ги затрудни изключително много.

Например от един от големите столични театри - "Българска армия", са изчислили, че за 10-14 дни, колкото се предвижда да е принудителната пауза, ще загубят 60 000 лева само за 10-те представления в рамките на турнето си, което е изцяло разпродадено. Тъй като всеки спечелен от продажба на билети лев носи 3 като субсидия, военната трупа изпуска 180 000 държавно финансиране, тоест загубите само от отменените гастроли ще са 240 000 лв. общо, обясни зам.-директорът на "Армията" актьорът Йордан Алексиев.

Още по темата

За 10-те представления, които за това време биха се играли на „домашна“ сцена на ул. "Раковски", ТБА ще губи около 4500 лева на вечер. Заедно със субсидията това води до близо 200 000 загуби, съобщава "Монитор". Алексиев има поглед и над процеса по връщане на билетите и е доволен, че едва половината от закупилите са се поддали на страх и искат похарчените пари да им се върнат. Така по негово мнение за 2 седмици театърът ще загуби около 320-350 000 лева. Според него големият проблем ще бъде връщането на публиката в залата и възстановяването на работата на билетната каса в нормален режим.

Подобна е картината и в другите големи държавни театри. Само до края на тази седмица Народният театър "Иван Вазов" е анулирал 16 представления - 3 на голяма сцена (с 800 места), 7 - на камерна (с 220 места) и 6 - на сцена "Апостол Карамитев" на IV етаж (с 80 места), изброяват програмният директор на първата ни трупа Трендафил Давидков и пиар експертът Неда Пелитева. Ако допуснем, че около 70% от залите са били разпродадени, тоест към 3000 места общо, при средна цена на билета 20 левата загубата от повече от 60 000 лева заедно със субсидията клони към 250 000 лева за първата седмица.

Общинският театър "София" не получава държавна субсидия, а работи с делегиран бюджет, който се предоставя от Столична община, но за времето, в което не играе, няма и приходи от билети. Средно 300 непродадени места при средна цена на билета 10 лева това са 3000 на вечер и 21 000 лева за седмица, изтъква директорът Ириней Константинов. "Но повече ме притеснява моралният момент - разтревожени хора, които връщат билети, както и влиянието на ситуацията върху психологията на театралния процес", коментира Константинов.

Директорът на Младежкия театър режисьорът Влади Люцканов пък е изчислил, че неговата трупа би могла дане играе, без театърът да излезе на минус, най-късно до края на месеца. Връщането на парите за продадени билети е трудно, тъй като ежедневно те се централизират в МК и в касата на театъра няма пари. Министърът на културата Банов увери, че театрите ще бъдат компенсирани за загубите, но с механизма, по който това би станало, директорите не са наясно.

По-големите киносалони в столицата посрещаха зрители и в понеделник въпреки издадената забрани. Филми бяха излъчвани както в "Кино Арена", така и в "Синема Сити", които са две от големите вериги у нас. "Очакваме инструкции от административните органи и ще спазим всички предписания" обясниха от "Синема Сити", като уточниха, че не наблюдават спад в броя на посетителите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Хопа преди 4 години
Да ги оставят да работят. То ще изпонатръшкат само актьорите и пари пак няма да спечелят. Целия бизнес ще пострада, редно е и театрите да заминават в неплатен отпуск.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом им плащат държавни пари за субсидии, а не са часни дружества (както би трябвало да е май), значи да не мрънкат.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За българския театър единственото, което се чувам е, че някой все се оплаква за пари. Сега пак, същото.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да оставят Народния само с показни представления за пред делегации и готово. Вече и по клубовете често дават сцена за всякакви самодейци. Няма да се затрием като нация без театър. Левски не е бил от натфиз все пак. По-полека с претенциите
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един платен лев получава 3 лева субсидия? Моля?Защо? Как е възможно? Ако не могат да се самоиздържат и при разпродадени представления просто да ги закриват. Хайде стига вече. Криворазбраната култура ни облъчва със зле дублирани плоски бг сериали, театрите с 300% дотации. Нема нужда от толкова култура. Да си прехвърлят бюджета на болниците, едва ли някой ще има против
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо за Агрион статията в ляво Не може да се коментира ?Що не кажете Кой стои зад Агрион ? По колко стотинки ще плаща на будалите за Земя ? Значи да се отървеш от Роднините дай си Земята на Кой ?
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aма чакайте бе!Всички губим не са само театрите!А и на нас частниците не ни дава държавата субсидии!Яяя ги виж тия мрънкачи?!!!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си седат вкъщи следващите 2-3 години.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха та търговците губят 100 пъти повече но не реват, а тия наркомани, самонаричащи се артисти ревнаха като вдовици за х....
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега заради бездарните артисти ние ще се заразяваме и умираме ли? Затваряйте ги. Не ми се мре заради глезливи доказани бездарници и мързеливци.
43
1
 
6
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
Алооо..."Културата"..издишате.Дръжте се достойно!!!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Леле до 32Ивайло Калоянчев.
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата трябва да ги обещети...
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ви театри и концерти като имате молове?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е ,че дискотеките в цялата страна и кръчмите работят,студентски град чупи оборотни рекорди.Театри,абе кой ходи на театър бе другари,там е пълно с *** некадърници,като им гледам филмите и си представям представленията им
38
3
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Държавата трябва да спре да се занимава с разни театри, артистчета и др. несвойствени дейности.
37
1
 
13
 
! Отговори
Закривай преди 4 години
Тези продават билетите на роднините си и после държавата ги дотира за тези билети!ужас
36
1
 
9
 
! Отговори
Така си мисля преди 4 години
Имам чувството,че в театрите работят само *** от тип Евро!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата да дава субсидия само за реални зрители, а не за продадени билети. И ква стана тя? Не само че няма да получат субсидия, но и ще са на загуба с изкупените билети. Зор, зор, зор...
34
3
 
3
 
! Отговори
Без упойка преди 4 години
Театри, училища, библиотеки-напълно ненужни в 21 век.