Честваме Международния ден на театъра

За първи път това става в Париж през 1962 г.
27 мар 2020 09:23, Петя Славова
8
Честваме Международния ден на театъра
Снимка: БГНЕС

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития, съобщава БГНЕС.

За първи път в историята на театъра, обаче, театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус. Това дава възможност на изкуството да привлече повече почитатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуство не значи духовност. В много случаи е точно обратното: хора, които си вадят хляба от музика, театър, кино са твърде първични, необразовани, но с претенции колко били широко скроени, креативни, самобитни, оригинални. Всъщност са много далеч и от осмисляне, и от дълбоко чувство. Духовността е почти противоположна на публичност и зрелищност, на което разчитат театралите. Съвременният театър афишира низкото, грозното, даже го естетизира.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
без духовност - мъртви души виждам тук. Осакатени. Именно изкуството е нещото, което може да ни спаси в такъв момент. Оцеляването не е само физическо, а и духовно, помислете малко.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник на театралите. Пожелавам им да имат смелостта да не са модерни.
4
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 4 години
Не ни е до театър сега! По скоро българина е притеснен,Да не му се наложи ,само да "чества" за 1 път в историята ни Велик ден,Без да го празнува! На там вървят нещата поне за сега! Нали още Не сме затворили Границата си!-:( А иначе "брифингите" на 2 мата "генерали" в държавата. Продължават по всяко време на денонощието!
3
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Позитано празнува...
2
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 4 години
Пак ли с театъра ще ни занимавате?
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратително и лъжовно изкуство с което тълпата е манипулирана от безбожници и злодеи.