Онлайн платформа събира едни от най-ценните филми и постановки

Адриана Петкова и Юри Дачев коментират темата за платеното изкуство
3 юли 2020 13:51, Ния Христова
3

 

Създадена е единна платформа, която събира на едно място някои от най-добрите образци от кино, театър, опера и балет.

"Винаги съм твърдяла, че за изкуство трябва да се плаща. Зад всяка премиера, зад всеки филм стоят огромни екипи - това е труд, квалификация, талант. Време е да създадем тази култура, че за изкуство трябва да се плаща", сподели Адриана Петкова от платформата "7 Arts" в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"Всичко се случва в интернет, но тази тенденция се измени в цялата си пълнота. Това ще се задълбочава. Предстои ни революция между интернет, технологиите и изкуството", смята тя.
 
Петкова е на мнение, че връзката актьор - публика винаги ще съществува в тази си форма, тъй като душата ни има нужда от това, а театърът съществува от векове. Тя смята, че новото няма да измести старото, но то също така дава и други възможности. По думите й това е културна инфраструктура и дава възможност изкуството да достигне до много повече хора.
 
Режисьорът и драматург Юри Дачев също ще предостави свое съдържание в платформата.
 
"Ситуацията показа сили и воля за обединяване, дори там където невинаги се случва. Не сме от съсловията, които се славят с голяма готовност за обединяване. Всички сме в изпитание и това се случи - започнаха да се търсят нови начини за общуване с публиката. Прояви се инициативност, която в спокойните времена беше много нисък процент", коментира той. 
 
Дачев сподели, че съществуването на тези платформи ще даде идеи за създаването на нещо ново, което ще може да се насочи към достъпност и ще породи всякакви други предизвикателства.

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая бизнесдама с много неща се занимава. Разбира се, само пари са й в главата.
1
4
 
1
 
! Отговори
кинофил преди 1 месец
Това е една много добра инициатива, трябва да има повече такива платформи за да се съхраняват ценните произведения на изкуството, много филми и сериали изчезнаха безвъзвратно след пожар на архива БНТ в края на 80-те, което повдига въпроса защо някои филми са се съхранявали само на едно копие на едно и също място, пълно безхаберие и небрежност от страна на тогавашната брадата управа, а после ще ми говорят колко били загрижени за изкуството. Ккрретенни!