Актьор: Тъжно е населението да няма нужда от култура

Димитър Стефанов за заделените средства за свободните творци
29 юли 2020 20:52, Петя Славова
21

Отпускат допълнителни 15 млн. лв. за подпомагане на културата у нас. 12 млн. от тях са заделени за свободните творци. Това обяви министърът на културата Боил Банов.

Димитър Стефанов е режисьор и актьор на свободна практика от 12 години. Коронавирусът и извънредното положение прекъсват дейността му.

"Най-голямата загуба е, че не можем да играем. Изиграхме последния спектакъл в София на 12 март. Тогава, при 120 продадени билети дойдоха 30 човека, т.е. страха го усетихме много явно. Всъщност, това, което ме натъжи е, че населението няма нужда от културата", сподели Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Димитър смята, че коронавирусът все пак е изиграл и положителна роля за сектора на културата, защото преди появата му държавата не е обръщала внимание на свободните артисти.

"Министър Банов изброи много хора, на които благодари. Аз искам да благодаря на пандемията, която всъщност отключи един диалог на хора с много различни позиции, от различни видове изкуство. В крайна сметка - постигнахме обединение около това да успеем да запазим изкуството в България, още повече и да се развие", допълни актьорът.

От финансовата инжекция са предвидени за създаване на самостоятелни проекти от всички жанрове на изкуствата по програма "Творчески инициативи". При едно условие обаче.

"Първо да бъдат работени върху българска литература, българска драматургия, българска поезия, български романи, български произведения на изкуството. Ако са картини, да са свързани с България", заяви министърът на културата Боил Банов.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Ле Нин преди 1 месец
Абе той народа има нужда и от изкуство и от култура, ама вие не може да ги правите. Вашето е безкултурие. По добре да пасете патки и говеда, повече ползи, че донесете на държавата.
18
0
 
1
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 1 месец
За каква култура бълнуват някои? Културата и Морала ги унищожихте още на "кръглата"маса в началото на 90те год. Създадохте чалга,проституция,казина и внесохте порно канали по телевизията и кич до небесата....Друга култура вече никой не познава!!!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8
Пример за култура не се дава, културата се усеща и забелязва.
Културата е близка до етиката и ако я усетиш в някой той със сигурност е човек с култура!
За огромно съжаление в рамките на България етиката често липсва!
16
0
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Крайно време е да разберем,че Култура е средата в която живеем и израстват децата ни,както и социалните отношения между хората.Защо бъркаме отношението към изкуствата с култура. Средата е сбор от хигиена,чистота,добра градска среда,да няма бездомни хора и животни,да има естетика и модерни пътища и зелени площи и съвременни паркове,както и тоалетна хартия в публични 00 и училища и липса на агресия в обществото и т. н
15
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Още комунизмът наби като щампа мнението, че само актьорите са носители на култура! Само че самите актьори не разбраха, че трябва те да бъдат културни, за да разпространяват нужната духовност. Почти всеки техен продукт е субкултурен, подвластен на елементарното и циничното с идея за модерност. Стига с тези приказки без край, а работете смислено и приносно за обществото!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъжно е, културата да е такава, че населението да няма нужда от нея. :-) Не населението е виновно, уважаеми културогени.
13
0
 
7
 
! Отговори
култура преди 2 месеца
или халтура?
12
1
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 месеца
За мен висока култура е да имам на софрата паница с боб,шопска с домашна ракия,тънко нарязана сланинка с лют червен пиперец,много чесън и домашно кисело мляко...А тия нека си праят техната култура....
11
1
 
10
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 месеца
То пък една култура поднасяте,наивна,противна и на никому нужна....Какво смислено сътворихте? По времето на Соца 95% от правещите култура бяха пияници които се търкаляха я в Унгарския рест. я в Чешкия я в Руския я в клуба на писателите и по други кръчми и заведения....И сега не сте стока,само дето сте по гладни от преди...
10
4
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 2 месеца
Защото на българина трябва да му причиниш леко неудобство...за да си размърда малко мозъчните клетки.
Иначе си стои пред телевизора..псува си...и не прави нищо за да промени положението си.
9
2
 
5
 
! Отговори
Каква ти преди 2 месеца
Култура нали имаме протести
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре! Дайте Пример за Култура.
7
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
Също толкова тъжно е някой да нарича хората "население"!
6
6
 
11
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 месеца
Интересно ми е защо протестът блокира Аспаруховия мост, като упражни тормоз над хиляди варненци в тая жега, докато в същото време ББ беше на няколко километра от там в Евксиноград.

Малоумие някакво!

Какво са виновни хората, та стояха блокирани цял час в жегата.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може би тоя скапан актьор не е културата ковто търся
4
2
 
10
 
! Отговори
Голяма Нужда преди 2 месеца
Трябвам на всички.
Моля, носете си възглавници. Пуканките са от нас.
На първите редове - само хора, взели матурата, оцветявайки картинки.
3
1
 
8
 
! Отговори
НЕ НЕ Е ТЪЖНО ! ! преди 2 месеца
А е логична закономерност от начина ни на живот .
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На културата лукс не и трябва но на чалгата със сигурност.
1
4
 
6
 
! Отговори
То нужда преди 2 месеца
има, но няма лукса да си го позволи.....време, пари. Поне сред масата е така.