Астрономи откриха "разбъркана" планетна система

Орбитите на планетите около Ипсилон Андромеда не лежат на една плоскост
27 май 2010 07:35,
18
Астрономи откриха "разбъркана" планетна система
Изображение: hubblesite.org

Астрономи откриха с помощта на орбиталния телескоп „Хабъл“ планетна система, в която орбитите на планетите не лежат на една плоскост, както в Слънчевата система, а са под голям ъгъл една спрямо друга, което може значително да измени представите за еволюцията на планетните системи, се казва в съобщение на сайта на телескопа, цитирано от РИА Новости.

„Това откритие означава, че изучаването на екстрасоларните планетни системи може да се окаже по-трудно. Астрономите вече не могат да изхождат от предположението, че всички планети се въртят около звездата си в една плоскост“, казва един от авторите на откритието – Барбара Макартур от Тексаския университет в Остин.

Тя представи своето изследване на конференция на Американското космическо общество в Маями, а резултатите ще бъдат публикувани и в Astrophysical Journal.

Макартур и колегите й използвали данни от „Хабъл“, от големия телескоп Хоби-Ебърли и редица други инструменти, за да могат по пътя на компютърното моделиране да изяснят устройството на планетната система около звездата Ипсилон Андромеда, разположена на 44 светлинни години от Земята и много приличаща на нашето Слънце. През 1990 г. учените открили, че около тази звезда се въртят поне три планети с маса от 0,7 до десет пъти масата на Юпитер.

Групата под ръководството на Макартур с помощта на получените данни определила точната маса на две от планетите. Освен това учените с удивление открили, че орбитите на тези планети не лежат на една плоскост, а са наклонени една към друга под ъгъл 30 градуса.

Това е първият известен случай, когато орбитите на планети са разположени под такъв голям ъгъл помежду си. Учените открили също признаци за присъствието в системата на четвърта планета, която се намира значително по-далеч от звездата, отколкото първите три.

„Преди всичко системата Ипсилон Андромеда е преминала същия процес на формиране, както и нашата Слънчева система, макар че може да има различия на по-късните стадии“, отбелязва Макартур.

Учените предлагат няколко възможни обяснения на странностите на системата Ипсилон Андромеда. Едното е, че те могат да се дължат на сблъсък на двете планети, което рязко е изменило техните орбити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Остави песа намира. По интересно би било, ако извънземните се окажат ***, които *** всеки който постне в днес.бг (ох ох ох)
15
4
 
2
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
убий шибаното куче!
14
4
 
2
 
! Отговори
Stalin преди 13 години
Boiko Borisov e zamesen sus sigurnost
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов е бил там и ги е "разбъркал"
12
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Е, просто някаква ненормална система. Има всякакви аномалии - напримерно звезди, които имат непропорционално голямо съдържание на някой рядък химически елемент.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес.бг, само едно поправчица. Звездата не се казва Ипсилон, както сте написали в заглавието, а се нарича, както сте написали правилно в текста, Ипсилон Андромеда. Звездите се наричат според звездната си величина с буквите от гръцката азбука. Някои си имат традиционни имена - алфа от Малката мечка е Полярната звезда, алфа от Центавър е Проксима, бета от Орион е Ригел, алфа Лъв е Регул и т.н., и т.н. Иначе, макар по образование и професия да не съм астроном, много ми харесват такива статии.
10
6
 
16
 
! Отговори
отчаян преди 13 години
Глупав народ - слаба държава.
9
5
 
19
 
! Отговори
Dani преди 13 години
Не знам изобщо защо се хабите да пускате такъв род новини, явно повечето хора, които ги четат тук и идея си нямат за наука, а само си изливат *** коментари под тях.
8
17
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Тия планети, както се въртят, като пияни, скоро ще се хакнат и ще гледаме голям сиир
7
11
 
22
 
! Отговори
зевзек преди 13 години
Учените често "се изхождат" от грешни предпоставки, и накрая винаги някой трябва да почисти след тях нааканата наука с нови теории, но този път подплатени с истински доказателства.
6
2
 
28
 
! Отговори
кравар преди 13 години
вместо да "ръсиш" мозък вземи и се научи да пишеш на БЪЛГАРСКИ и не ми излизай с номера "нямам кирилица на клавиатурата" - селски бек.
5
35
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Нали и .....затова аз ще ходя пак ....там,за да видя на място и да оправя нещата;ако искаш мога да те взема с.....мен.Кучето ми Рекс се отказа и има едносвободно.....място.
4
36
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
...И аз от няколко дни съм много депресиран - разбрах, че едно Слънце се хранело със собствените си планети...ужас...
3
18
 
21
 
! Отговори
fs преди 13 години
Napishete edin komentar otnosno temata negramotnici,kvo pishete nqkvi gluposti,se edno ste nqkvi lapeta.Na takiva kato vas trqbva da im zabranqt da puskat komentari
2
22
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Ти нищо няма да правиш,да не объркаш повече нещата,аз ще се оправям.Без товаи.....аз ги разбърках,когато минах със звездолета край Ипсилон и се чудех на кояпланета да......кацна;те като усетиха това,си объркаха орбитите от желание за ......контакт с извънипсилонски......разум.
1
21
 
9
 
! Отговори
кравар преди 13 години
"Орбитите на планетите около Ипсилон не лежат на една плоскост"-мале,мале и ся кво ша прайм......??? - ужас е това не го очаквах...:))