НАСА загуби връзка с марсохода Spirit

Апаратът може да не преживее зимата на Червената планета
2 авг 2010 15:22,
41
НАСА загуби връзка с марсохода Spirit
Spirit. Изображение: НАСА

Специалистите, които контролират мисията на марсохода Spirit, не изключват вероятността той да не преживее зимата, се казва в прессъобщение на Jet Propulsion Laboratory (JPL) към НАСА, цитирано от Lenta.ru.

Апаратът не е във връзка със Земята и учените смятат, че акумулаторите му няма да успеят да съберат достатъчно енергия, за да може да „оживее“ той с настъпването на пролетта.

Марсоходът Spirit сега се намира в спящ режим – на мястото на Марс, където той се намира, от май до ноември 2010 г. е зима. През април марсоходът счупи колело и той затъна в пясъчен капан, затова специалистите не успяха да го разположат така, че върху слънчевите батерии да попада максимално излъчване.

Марсоходът не функционира активно през зимата, но използва слънчевата топлина за загряване на уредите си. Според учените сега „вътрешността“ на апарата е охладена до минус 55 градуса по Целзий. Досега температурата на уредите не е падала под минус 40 градуса, а сегашната зима е четвърта за Spirit.

За да проверят как марсоходът преживява зимните условия, специалистите опитаха да влязат във връзка с него – те подадоха на апарата команда да върне обратен сигнал. Тя беше изпратена на 23 юли, когато метеорологичните условия в района на Марс, където се намира Spirit, е била оптимална за „общуване“.

И до днес обаче Spirit не се е отзовал на повикването. За последен път учените са получили отговор от марсохода на 22 март, когато той беше въведен в спящ режим.

Още по темата
 Марсоходите близнаци Spirit и Opportunity започнаха своята мисия на Марс през януари 2004 г. Първоначално се предвиждаше апаратите да работят на Червената планета 90 дни, но до неотдавна те продължаваха да събират научни данни, независимо от повредата в едното колело на Spirit.

На 20 май 2010 г. Opportunity постави рекорд по продължителност на пребиваване на повърхността на друга планета. Тогава апаратът отбеляза 6 години и 116 дни работа на Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: МарсНАСАмарсоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти виде ли ги тия огледала?? Като не си не вярвай толкова много на информация в медиите, за да си напълно сигурен в нещо трябва да го видиш сам с очите си..
36
1
 
3
 
! Отговори
ahmed преди 13 години
циганитие са му гепили антената, щото е "цветен" метал
35
1
 
5
 
! Отговори
наса преди 13 години
марсоходът се повреди и сега седим и чакаме да видим. Бъркаме си в носовете и ушите,ходим до тоалетна и до вкъщи за обяд. Утре ще решаваме судоко. Дано въобще не тръгне тоя *** марсоход, щото сега бичим игри на голямата плазма.
34
1
 
5
 
! Отговори
Костов преди 13 години
хихихихихи всичко въъви по план. хихихи отново ви пъецаках. аз ви пъецаках маъсохода. хихихихи.
33
0
 
4
 
! Отговори
Бегемот преди 13 години
Създателю, Прости им - Те не знаят защо ги пишат тези коментари !Повечето не смеят да си сменят дори гумата на автомобила .... тези които имат резервна гума, ДЕ !
32
0
 
3
 
! Отговори
Автоморга Галакси преди 13 години
Може ли бартер за "лунен роувър" ? В перфектно състояние само има един носач за смяна, че падна в лунен кратер веднъж ! Продавам го с 8 нови гуми / 15-ки / Обслужен ! Сервизна книжка ! Цвят : Лунен металик
31
2
 
2
 
! Отговори
ЛунаТик преди 13 години
Статия пълна с лапсуси и нелогични изречения. Поредната статия тип "неграмотен хаос" писана от някой който последно е чувал за Марс в час по астро-физика в гимназията. Смех смех смех !
30
0
 
4
 
! Отговори
автоджамбаз преди 13 години
Продава се нов внос марсоход модел Спирит. Перфектно техническо състояние, цена по споразумение.
29
2
 
13
 
! Отговори
Лунатик преди 13 години
Да бе счупило се коллото! Той хамериканеца го е завинтил ама марсианския *** го е краднал ! Избразено е в известната картина на НАСА "*** крадва колело на марсоход"
28
6
 
4
 
! Отговори
sdsd преди 13 години
Toq marsohod za nqkolko meseca minava 3-4 kilometra.Tova e "golqmoto postijenie na nasa"
27
5
 
2
 
! Отговори
сдф преди 13 години
Марсоходът Spirit сега се намира в спящ режим на мястото на Марс, където той се намира, от май до ноември 2010 г. е зима. Eбаси и безмисленото изречение ....Който го е псиал едва ли има и средно...
26
2
 
8
 
! Отговори
дознател преди 13 години
хммм интересното е, че в близост до марсохода е забелязан не кой да е, а именно КОСТОВ !!! няма да е зле да се разскедва. мисля че има пръст в цялата работа...хмммм....
25
3
 
2
 
! Отговори
Извънземен преди 13 години
Горкия малък, сладък марсоход. Можел да не преживее зимата. Дайте да съберем пари да му направим една къщичка да се свре гадинката и дано да избута.
24
4
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
redaktora na pompela kak si trea :D xaxaxaa nema takova neshto s teq ot nasa si piem kafeto.....
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
май ти трещиш....помисли преди да пишеш
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На луната нямало дупки ?! Ти си изпращял бре ! Спри водката!
21
3
 
4
 
! Отговори
Смеещ се от сърце преди 13 години
...Покрай тази статия погледнах и идна друга отпреди месеци...тогава някой хамериканофил се изцепи с какви гуми Goodyear бил лунния ровър...и че руският луноход нямал гуми а само метални обръчи...То като пишеш нещо подобно е добре да вземеш да попрочетеш малко и да се замислиш...ЗАЩО???????Защото на Луната няма нужда от гуми.....там притеглянето е 6 пъти и кусур по слабо...а и няма дупки като по нашите пътища.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо бият ***, нали ? Казваш го докато пишеш на компютър(изобретен в САЩ), на ОС (изобретена в САЩ) през интернет (изобретен в САЩ)... ей затова САЩ са водеща сила. Когато успееш да заместиш САЩ с Русия в последното ми изречение, тогава питай.
19
2
 
30
 
! Отговори
перничанин преди 13 години
марсохода ще бъде намерен в Перник с пренабити номера... ще видите
18
3
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Именно. И тези огледала са поставяни на лунната повръхност с точно определена ориентация. И до ден днешен са там където са поставени и вършат определената им цел. Това доказва, че на Луната мисиите са реални!