Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане пустош

Този извод е направен с помощта на гигантска "галактическа леща"
20 авг 2010 12:37, Елка Василева
104
Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане  пустош
Снимка: БГНЕС

С помощта на нов метод астрономи са определили съдбата на Вселената – тя ще се разширява безкрайно и в края на краищата ще се превърне в студена и мъртва пустош с температура, близка до абсолютната нула.

Учените са стигнали до този извод с помощта на гигантска „галактическа леща“ - едно от най-големите известни на човечеството струпвания на галактики в съзвездието Дева, съобщи ВВС.

Международна група учени начело с астрономи от НАСА са успели да проследят как светлината от отдалечените галактики се изкривява от тази „леща“, визуално превръщайки ги в дъги.

Степента на изкривяване зависи от три фактора – отдалечеността на обекта, гравитационната маса на Струпването в Дева и разпространението на тъмната енергия – тайнствената сила, която кара Вселената да се разширява все по-бързо и по-бързо.

Тъмната енергия беше открита едва през 1998 г. и е една от най-големите астрономически загадки: тя представлява три четвърти от нашия свят, но е напълно невидима и самият факт на нейното съществуване е известен само по въздействието й върху Вселената.

За да проследят по някакъв начин разпространението на тъмната енергия в космоса, учените са използвали големия комплекс телескопи на Европейската космическа лаборатория в Чили и орбиталния телескоп „Хабъл“.

Виждайки в буквалния смисъл как светлината огъва Струпването Дева и провеждайки необходимите измервания и изчисления, астрономите са направили извода за безкрайното разширяване на Вселената, пише „Дейли телеграф“.

NEWSru отбелязва, че теорията за безкрайното разширяване на Вселената е само един от моделите за нейната еволюция.

Различни групи учени издигат други хипотези, които често си противоречат една на друга.

Според някои нашият свят е обречен да преживява безкрайно редуване и повтаряне на етапи на разширяване и на свиване. Съгласно тази теория Вселената я чака безкрайно повторение на „Големи взривове“ - подобно на този, от който, както се предполага, се е появило всичко съществуващо днес.

Други учени изразяват мнението, че опитвайки се да разгадаят големите тайни на Вселената, самите астрономи неволно я подтикват към гибел. Например, наблюдавайки въпросната тъмна енергия, човечеството може би е върнало космоса към по-ранен стадий на развитие, смятат тези учени.

„Колкото и неправдоподобно да изглежда, има вероятност откриването на тъмната енергия да е намалило вероятната „продължителност на живота“ на Вселената“, казват учените, издигнали тази хипотези, пред списание „Ню сайънтист“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
anonimen,govorish prostotii,istinata ne e tuk na zemqta, a vuv vselenata.Neq trqbva da q razuchim,natam da budat nasocheni usiliqta ni,tam e budeshteto na chovechestvoto ;)))
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tezi na mnogo veliki se pravat kakvo razrushava vselenata kato se razsherava skalna masa li palni *** sa tezi ucheni kato finansofite eksperti ot MWF SA
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KRAQ NA MEN IN BLACK 2....VIJTEEEE
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хора, гледайте земните си дела, не мислете за Вселената!
97
1
 
1
 
! Отговори
ЛАВЛИ преди 13 години
СЛЕД 10 МИЛ ГОДИНИ ВСЕМИРА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРЕВРЪЩАИКИ СЕ В АНТИМАТЕРИЯ
96
0
 
7
 
! Отговори
Rakela преди 13 години
Общо взето ние сме на земята,тя е в слънчевата система,която пък е в галактиката Млечен път,която от своя страна е във вселената и така на татък и така нататък.Логично е и вселената да е в нещо,което също е в друго нещо и... отговора е в безкрайността.
95
2
 
7
 
! Отговори
Rakela преди 13 години
Това е много,ама много странна работа.Реално който предложи някаква теория то тя няма как да не е вярна.Замислете се.Както почти всеки човек и аз имам своя теория за нещата.Ние незнаем колко сме големи всъщност.И това,че за нас вселената е огромна,то не се знае дали реално ние и цялата вселена не сме едва няколко сантиметра за някой друг така да го кажа.Например за едноклетъчен организъм една локва е цяла вселена и там разстоянията са... "огромни",но за нас е едва една крачка.Сещате се. ;)
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Редица от какви числа ? Нали знаеш, че между 0 и 1 има безкрайно много числа ?
93
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 13 години
Редицата на числата е безкрайна,но е затворена в кръг,т.е.числата са затворени като в циферблата на часовникИли по-просто казано, след най-голямото положително число следва най-голямото отрицателно."Нулите" са две.Едната стои м/ду най-малкото положително и най малкото отрицателно числа,сиреч,тази нула която познаваме.И втората нула се намира,както вече казах м/ду най големите отрицателни и положителни числа...
92
1
 
2
 
! Отговори
АРМАГЕДОН преди 13 години
Спокой но, учените още не могат да разберад някои работи :)
91
1
 
3
 
! Отговори
IND преди 13 години
Ако добавиш към безкрайна редица числа 1 се получава отново безкрайна редица т.е. &+1=& нищо не се увеличава. Имаше един научно популярен филм за безкрайността - гледай го... ако трябва ще ти дам линк към него
90
2
 
1
 
! Отговори
g преди 13 години
Оправдаваш си ника :) разбягват се галактиките една от друга, а не звездите в галактиката, така че след няколко милиарда години небето пак ще си е същото, може би с 2-3 галактики по-малко, които са се отдалечили толкова, че да не се виждат вече :)
89
1
 
2
 
! Отговори
Casper преди 13 години
до IND. Нека имаш безкрайната редица или множество X. Сега прибавяне 1 към нея. Какво се случва? Тя се увеличава. незнам какво безсмислено виждаш в това :). Моля те обясни ми :). Нали ако си тинейджър няма нужда да ми обясняваш, просто чети повече и обърни повече внимание на математиката :).
88
0
 
3
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Това че насилието се увеличава е пълна комерсиална простотия, същата простотия като кризата, птичия грип, свинския грип и там незнам си какъв още. Пълни глупости.
87
0
 
5
 
! Отговори
Casper преди 13 години
до етапа на нашата еволюция, в който всичко това ще спре. Ако разгледаш хронологично човешката история ще забележиш, че насилието намалява, а не се увеличава. В днешни дни убийството на едно дете буди размисли у хората в цял свят. През 19-ти век избиването на цяла държава не е правило никому впечатление. И намаляването на насилието се движи успоредно с опознаването на космоса и еволюцията на човека в по висша форма на живот.
86
0
 
4
 
! Отговори
Casper преди 13 години
До sa60: Човек мисленето ти е прекалено комерсиално и ограничено. Няма да ми стигнат и 15 хил. символа за да ти обясня. Мисли по глобално. Плюс това в какво сме еволюирали? Я сравни праисторическите хора и днешните хора. Я сравни човечеството през средновековието и днешното. Според мен не си мислил достатъчно за това, което говориш. Плюс това винаги в природата на тази планета трябва да има равновесие. Без войни и насилие само ще се ***, ще се множиме и ще изядеме планетата. Не сме стигнали
85
2
 
1
 
! Отговори
до 83 ТИ !!! преди 13 години
добре ,ЧЕ СИ ТИ ,че да опровергаеш НЕМСКАТА КЛАСИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ И КАНТ... !!! ...по -малък от прашинка си ,,,и В МИСЛЕНЕТО ... !!!
84
2
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Поживьом...увидем,както казват някои .....оптимисти и аз съм от тях.Като серазреди...вселената ще стане по...хубаво,защото на небето ще светят 2-3 звезди,а не както сега.....хиляди и да се чудиш ....коя е.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Твоят БОГ е пустошта ? Смешен си.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НМе ми дреме аз отдавна ще съм мъртъв когато това стане.