Създават гигантски самолет - ще извежда космически кораб

Един ден ракетата би могла да превозва и хора
14 дек 2011 08:34, Елка Василева
92
Създават гигантски самолет - ще извежда космически кораб
Снимка: Архив Reuters

Съоснователят на Microsoft Пол Алън и ветеранът на аерокосмическата индустрия Бърт Ратън ще създадат най-големия в света самолет, с който ще може да се извеждат товари и астронавти в Космоса.

Те обещават поредното им съвместно начинание да отвори нова глава в американските космически полети, предаде Асошиейтед прес.

Вчера на пресконференция бяха представени плановете им за създаване на двукорпусен самолет с крила, по-дълги от футболно игрище, способен да изведе космически апарат високо в атмосферата и там да я изстреля.

При това положение няма да има нужда от космодрум и от допълнителни разходи за гориво за ракета носител.

Алън, който през 2004 г. вече работи заедно с Ратън за изстрелването на първия частно финансиран космически кораб, каза, че новият му проект ще утвърди Америка като пионер в изследването на Космоса и ще даде нови мечти на американските деца.

"Очакват ни много, наистина много предизвикателства", каза Алън.

Новият самолет ще има размах на крилата 116 метра - най-големия в света.

Под корпуса си ще носи космическа капсула със собствен ракетен двигател. Тя ще се изстрелва в орбита, след като самолетът се издигне високо в атмосферата.

Ракетната компания Орбитал Сайънс Корпорейшън вече използва този метод за извеждане на непилотирани космически апарати.

Един ден ракетата би могла да превозва и хора, но първите изпитания, планирани за 2016 г., ще бъдат с непилотирани полети.

Ратън ще създаде самолета "носител", който ще използва шест двигателя на Боинг 747.

В проекта участва още един интернет магнат - Елон Мъск PayPal, който вече построи ракета за търговски космически полети.

Гигантският самолет ще тежи около 554 000 килограма и ще има нужда от писта, дълга 3650 метра, допълва ДПА.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руския транспортен кораб Прогрес до Совалката изглежда като микробус до ТИР. Десет пъти по-малко товар като тегло и 2-3 пъти по-малко като габарити на товара.
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Совалката качва едрогабаритни товари, които руските ракети не могат да поберат. А американските ракети имат по-голяма товароносимост от руските и катерят по-високи орбити. Като не си наясно, защо се обаждаш?
86
4
 
4
 
! Отговори
da 87 преди 12 години
Но Совалките изпълниха 150 полета, без които нямаше да има МКС, Хъбъл и т.н. и т.н. МКС е построена предимно от Совалки. И докато някои строят МКС, качват маса космически апарати кацат на луната с хора, на марс с какви ли не съвършенни машини и т.н. руснаците обясняват колко нерентабилно било, скъпо и т.н. Дотам стигнаха с малоумието, че за Спектър да се оправдават с извънземните. Почити всичко което знаем за космоса е благодарение на НАСА, само за чугунен руски *** това е провал :).
85
3
 
3
 
! Отговори
американската совалк преди 12 години
Всъшност американската совалка беше пародия на самата идея за космически кораб за много кратна употреба защото 1. Нямаше товароподемноста на голяма ракета носител и 2. Преди всеки полет се искаше ремонт които струва по-скъпо от построяване на ракета за еднократна употреба. Тук идва и разликата в двете порграми. Руснаците се отказаха набързо от совалките, като настъпиха мотиката само няколко пъти, докато американстите доскоро упорито я настъповаха пустата мотика... и по същия начин руснаците лесно се отказаха и не пунтираха че са кацали на луната защото просто не се сериозно със технологията от началото на 60-те и дори не върши работа за пропагандни цели такъв алъжа ... докато американсите потрошиха милиарди и милиарди докато разберат че совалките са безмислица... Изобщо както обичат да казват самите американсти след като се изпорбват всички грешни ходове се опитва правилния ход. Совалките изглеждат безмислица гледани от далеч , но всъшносдт е по-зле , както всичко във американската космическа и военна индустрия целта е не да се създаде нещо ново и добро а да се похарчат едни пари... та в тоя смисъл совалките са преднамерен провал , но парите са похарчени и познай в кой джобове са!?
84
0
 
1
 
! Отговори
Speza преди 12 години
Ричард Брансън и Върджин отдавна имат космодрум в Щатите...да вземат някоя друга идея ли?!Тоя път братята Англичани ги изпревариха
83
3
 
3
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
То остави, че ръждяса в хангара ами руското малоумие до там стигна, че даже самия хангар толкова си беше ръждясал, че се срути върху неполетелия Буран. Инцидент при който загинаха повече руснаци отколкото американци в совалките и то тук на земята при срутването на хале, колко жалко и тъчно. 84 ако в русия отворят границите, а САЩ махнат визите там ще останат само путин и медведев :))
82
2
 
2
 
! Отговори
Lele преди 12 години
Pove4eto tuk mai mnogo govorqt i po malko znaqt. Koi purvi prati ne6to v kosmosa i prati signal navsqkude po zemqta? I posle koi prati izob6to 4ovek v kosmosa 4e i se vurna, jiv? Sled tova koi napravi MIR kudeto i drugi "kosmi4eski" narodi mojeha da vidqt i da pojiveqt i da si napravqt izsledvaniqta. A i v kraq na studenata voina ruski u4eni i injeneri otivat v USA da obmenqt opit i se okazva 4e amerikancite trqbva da se u4at za jivotopodrurja6tite sistemi i drugi ne6ta. v momenta samo SSSR leti
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не е проправил, Буран беше нещастен опит да се имитира американската Совалка, но можаха да направят само един полет и после ръждсяса в хангара.
80
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този нещастен Буран проправи бъдещето бе ***!!!!!!!!!!!!!
79
9
 
9
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Пичове ,вие сте големи злета...........тук се говори за бъдещето , а ви е се делите на фили/фоби и се занимавате с онзи нещастен сандък Буран, които имам всичко на всичко един полет ??!?!
78
1
 
1
 
! Отговори
toni преди 12 години
toz hristov golqm komplexar :] horata minavat, kazvat po ne6to i zaminaat , toi stoi cql den da sa obqsnqva :D
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Влади, нямам нищо общо с комунизма, както се и предполага. Преди да ми даваш някакви определения се замисли дали не ми приписваш историята на собствения си род. Маймуноподобни като тебе са свикнали само да катерят дърветата и да пискат срещу всеки който мине. Уважавам еднакво и американската и руската военна техника, която щеш не щеш се ползва широко по света и вероятно не без причина. Не съм експерт в областта, а по-скоро почитател. Не ме занимавай повече със себе си.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От Ан 225 наистина е пускан Буран но само за тестове в атмосферата и тестове за кацане.Използвана е модификация на Буран с 4 реактивни двигателя.Тази модификация може да се използва само за тестове в атмосферата.Имаше и филмче как Буран се отделя от самолета, ускорява се и преминава в режим на планиране.
75
17
 
11
 
! Отговори
Влади преди 12 години
В такива форуми все се цепят разни *** като тоя христов1984, дето хабер нямат от света, ама защото деди бил *** или баби - руска ***, все защитават СССР или Русия. Един вид рашъните са "дъ бест". Ама не са. Всеки , който е служил в БНА, се е сблъсквал с тъпотията на съветската техника, всеки ,който е бил в Съюза - с тъпотията на съветското общество, всеки, който е следвал в съветски институт - с огромната им изостаналост през 80-те.Руснаците са много назад сега, а и преди.
74
1
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Мисля, че ред по-надолу обясних нещо вече, само ти ли не разбра.
73
4
 
3
 
! Отговори
до Христов преди 12 години
Абе, пич, като си толкова начетен се предполага, че трябва да знаеш една от основните характеристики на Буран - тя няма двигатели за предвижване в атмосферата за разлика от хамериканската совалка.
72
0
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Така е съжалявам, мислил съм за две неща едновременно, признавам грешката си. Но определенията за възрастта ми можеш да си ги спестяваш, не би искал да започна аз с определения за хора по-възрастни от мен, предполагам се досещаш в каква посока ще се развие разговора.
71
4
 
6
 
! Отговори
Баш Рарбирач преди 12 години
Нико евала за коментара!!! Остави го Христов, той е още малък и глупав, но за това пък самонадеян (което го прави смешен), но то е от възрастта. 3. Добавка за трета точка, че не остана място - виж en.wikipedia.org/wiki/File:Atlantis_on_Shuttle_Carrier_Aircraft.jpg.
70
0
 
14
 
! Отговори
Нико преди 12 години
До Христов.Не го приемай лично, но в сферата на авиокосмическито инженерсто си неграмотен.Буран е изтрелван точно веднъж на 15 ноември 1988 от площадка 110/37 в Байконур.Буран се изтрлва от 4 ускорителя базирани на първата степен на зенит , използващи двигатели рд-171. И централна криогенна степен степен с 4 двигателя рд-0120 . Целия стек 4-те ускорителя и централната степен се наричка "Енергиа" по името на прозводителя "Рактетно - Космическа корпорация - Енергия или РКК Енергия"
69
1
 
7
 
! Отговори
Баш Разбирач преди 12 години
Здравейте. Ще направя само няколко уточнения. И за всички ще бъдат приложени препратки, та да попрочетете и вие.1. Проект за такъв двукорпусен самолет - носител наистина има. Виж space/13919-dream-team-announces-cheap-access-space-venture.html2. Ан 225 Мрия е проектиран и построен с цел да транспортира Съветската Совалка "Буран", без да я изтрелва. Виж en.wikipedia.org/wiki/Buran_(spacecraft).3. За същата цел американската Space Shuttle използва модифициран Бойнг 747.