Нова прогноза: Фобос-Грунт пада на Земята на 15 януари

Възможно е 20-30 отломки да достигнат земната повърхност
5 яну 2012 07:19, Елка Василева
1837
Нова прогноза: Фобос-Грунт пада на Земята на 15 януари
Снимка: Reuters

Фрагменти от космическия апарат „Фобос-Грунт“, които не са изгорели в плътните слоеве на атмосферата, се очаква да паднат на Земята на 15 януари.

Това заявиха специалисти от Главния център за разузнаване на космическата обстановка към Въздушно-космическите войски, които осъществяват непрекъснат мониторинг на параметрите на орбитата на руския космически апарат.

Говорителят на Въздушно-космическите войски полковник Алексей Золотухин каза за ИТАР-ТАСС, че окончателната дата на падането може да се промени под въздействието на външни фактори.

По-рано Роскомос съобщи, че според експертите апаратът ще падне на Земята в периода от 6 до 19 януари.

Възможната полоса на падането е много широка и е в диапазона 51,4 градуса северна ширина до 51,4 градуса южна ширина.

В тази зона са САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украйна, но не влизат Беларус и по-голямата част от територията на Русия, включително Москва.

Още по темата

Според руските специалисти около 20-30 отломки може да достигнат земната повърхност, като общата им маса няма да е повече от 200 килограма.

Първата от 15 години насам руска междупланетна сонда беше изстреляна на 9 ноември от космодрума Байконур и трябваше да достигне луната на Марс Фобос.

„Фобос-Грунт“ успешно застана на ниска околоземна орбита, но не можа да задейства двигателите си и да се отправи по траекторията към Марс.

От декември 2010 г. Русия осъществи 33 изстрелвания на космически апарати от всички космодруми, като шест от случаите приключиха с неуспех, отбелязва NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1837
Още по темата: Фобос-Грунт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
thaddeus Не обясни как точно Кобрата на ПУгачов нарушава законите на физиката. Съответно и кои закони.
51
4
 
2
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Предубеден *** си ти, Ако беше чел щеше да знаеш, че Германците имат по-надежна военна техника от САЩ, *** нали си професор и гледаш Дискавъри...тръгнал да преразказва филмчета...книги трябва да се четат не филмчета да се гледат
50
2
 
2
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Анонимния,Само това ли измисли, сбъркал съм името...и както казват в родопите "Льосна е твойта от`си прос" И не чета руски сайтове само... пациент си и такъв ще си останеш ЩОТО НЕ ЧЕТЕШ а само гледаш...
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако беше малко по-умен и чел, щеше да знаеш, че се казва Пугачов, а не Погачов, ***...
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
просто чета много и се интересувам от военна техника.---------------- Четеш руски сайтове и си предубеден ***, това е повече от ясно. А не си ли задаваш въпроса защо винаги ядат дървото?
47
3
 
4
 
! Отговори
$ преди 12 години
Наистина издънката с "Фобос-Грунт" е голяма за руснаците, защото с нея разчитаха на обновяването на изследването на далечния Космос. Но стои въпросът, как с електроника изградена с транзистори от рода на МП-40 и ГТ-39 успяваха да бъдат първи в Космоса и да задържат първенството.А тази станция е била изградена с чужди електронни компоненти и доколкото знам ,оттам е бил проблема със загубата на връзка със земята. Сигурно руснаците ще си вземат поуки и ще разчитат повече на тяхната техника.
46
1
 
2
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
46Кобрата на Погачов, колко пъти ще ме питаш едно и също?47.Икономически Горбачов смаза Съюза...дали за добро или за лошо бъдещето ще покаже. Само да уточня, не съм русофил, просто чета много и се интересувам от военна техника.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 39 не става дума за бомби , а за икономики , чичо Рейгън им каза че ще ги накара да ядат прикладите на Калашников и го изпълни , чисто и просто соц.икономиката не издържа включително и на технологичното ембарго , което нашите славни ДС-бойци пробиваха с устрем , е ние спечелихме създаде се цяло поколение комп.специалисти и за това в момента сме търсени.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
44Та, как точно СУ-то нарушава законите на физиката ?
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото до руския товарен кораб Союз, той качва 10 пъти по-малко товар от совалката и то на по-ниска орбита. Естествено, че ако трябва да закараш 2 тона с ТИР, който е направен да вози 20 тона, ще е по-ефективно да вземеш един обикновен микробус. Горе-долу такова е съотношението. Без совалките нямаше да има ISS.
42
2
 
2
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Ф-15, неможе да прави подобни номера, ще ме извиняваш, ф-22 е с променлив вектор на тягата, соплата насочват вектора на тягата... както и да е ти си знаеш най-добре...
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До всички русофили: Руската техника върви 10-15 години след американската, защото всичката е крадена. Променлив вектор на тягата, ала-бала, това американците са го правили още 80-те години. Просто това, което четете е руската пропаганда, предназначена за дивите мужици, които още нямат нет.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според руските специалисти около 20-30 отломки може да достигнат земната повърхност, като общата им маса няма да е повече от 200 килограма.----------------- Е, то ти стига половин килце да ти падне на главата от 10 000 метра височина.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
37F15 и F22 правят същият акробатичен номер. Не разбрах, как точно нарушава законите на физиките това ?
38
2
 
1
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Е кой не е издържал, САЩ разбира се... те поискаха разоръжаване...откачените Руснаци направиха 50 мегатона бомба, като четох за нея и се уплаших. Мислили са да бъде 100 мегатона, но не са били сигурни какво ще се случи. САЩ правят МОАБ, русите им отговарят с 2-пъти по мощна... Казвам ти равностойни са...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 32 а бе то да не дава господа да си ги мерят в релна военна обстановка , иначе се видя кой не издържа в надпреварата във въоръжаването , иначе нищо ново не ми казваш само за твое сведение вонните разходи на бившия СССР на времето са стигали 25% от БВП докато тези на САЩ са в рамките на 5% пак са високи спрямо европейските критерии , но са далеч от тогавашните руски.
36
1
 
1
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Кобрата на Погачов, хайде сега бързичко в youtube... и пак ти повтарям, Су-27 няма променлив вектор на тягата. :)))
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28Дали знаеш, че от 31 полета за доставяне на модули за МКС, 28 са със тези тотални издънки - совалките ?
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33Кои са тия фигури дето противоречат на физиката и в какво точно се изразява противоречието ? Да не би да левитират ?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добавен от: Анадола преди 34 минутиНещастници, нашите ръкети дето ги истревламе от Анадола не падата. Някой да е чул турска ракета да падне? А?Вашите ракети дето ги иСтрелвате си ги иСтреляйте отзад, ***. Един коментар не можеш да напишеш бе *** долна.. кви ракети ще изстрелваш... Плюя на целия неграмотен народ по тая земя златна