ACTA la vista, Baby!

Как споразумението АСТА ще окаже влияние върху всеки интернет потребител
Обновена: 30 яну 2012 17:53 | 30 яну 2012 17:04, Бойчо Попов
252
ACTA la vista, Baby!
Снимка: Reuters

„Ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, експерти подозират, че това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Не е известно много за него, а държавата ни участва в изготвянето. Участват Австралия, Канада, Япония, Швейцария, САЩ и още няколко държави, както и Европейската комисия – за Европейската общност, в работата участват и представители на държавите от ЕС.“

Това е откъс от публикация в блога на експерта по медийно право Нели Огнянова. Звучи много актуално, но е отпреди... три години.

Днес вече може да се добави, че страната ни тихомълком е подписала договора, като решението е взето на 16 ноември миналата година по време на редовното заседание на правителството. При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков заявява единствено, „че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

И така, през миналата седмица България подписа тихомълком в Токио заедно с още 21 страни от ЕС спорното международно споразумение ACTA.

Онова, което прави впечатление, е почти пълната липса на конкретика. Investor.bg потърси за коментар по темата експерти и представители на бранша, но нито един от тях не се нае да коментира ACTA, защото за пакта няма почти никаква информация.

Едно е ясно обаче - заради неясната формулировка следенето може да се разпростре в целия спектър интернет услуги. ACTA се отнася за разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти, както и за интернет съдържанието.

Споразумението, което и страната ни е подписала, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании“, пише в блога си интернет активистът Боян Юруков.

Според него и самата дефиниция за това какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото може да се твърди и за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации, пише още Юруков.

Най-страшното обаче е, че ACTA на практика ограничава отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика.

Сега единствените надежди на гражданското общество всичко това да не се случи са, ако Европейският парламент не подкрепи споразумението. Граждански организации вече са събрали над милион подписа под призива за отхвърляне на споразумението, а в редица градове се организират протести. Софийският ще е на 11 февруари в 11 часа.

Целият текст на споразумението на български език четете тук!

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: интернетАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
8
 
56
 
! Отговори
)) преди 12 години
революция пичове -в атака -давайте да им разбием *** на ония шопари в парламента, мин съвет и президентсвото.....
198
8
 
43
 
! Отговори
gi преди 12 години
Na bedniq bylgarin samo tova mu ostana i te iskat da mu go otnemat!!!De se pribere da si pusne nqkoi film da si otdyhnepred pc-to a sega i tazi uteha nqma da imame!
197
8
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички които сме в София да отиваме на 11 февруари да покажем, че не сме мърди! Тези разбират само от едно - маса народ който е готов да се бори за правата си, иначе ще ни заробят до последно!2 млн. сме, можем да ги накараме да се ***** от страх. Да не забравяме историята и как масите са променяли много неща.Новият Ренесанс трябва да започне, преди да е настъпил новият феодализъм, защото иначе ни чакат мразни години на робски страх и подчинение на корпорациите - новите робовладелци.
196
8
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новото робство идва. Вече няма държавно отговорни правителства, има мултинационални банки и корпорации които си купуват закони на национално равнище, политиците са още по-големи кукли на конци, а цензурата, тоталния контрол и заробването на хората в 21 век настъпва с пълна сила. От нас зависи дали ще го допуснем, за нашите деца ще е още по-зле, защото те ще живеят в пълно робство, ако ние не се опълчим на самозабравилите се алчни групи, които искат да управляват еднолично целия свят.
195
8
 
58
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
аз лично няма да пълня джоба на Бионсе или на някой малумен певец,да ги правя милярдери а аз да съм си на същя хал.Бойко замисли ли се че в страната която подържаш фискална политика и си отличник ,народа и може да прави неща като германците.Политиците са долни и мръсни животни,но чрез това споразумение,поне едно е сигурно а то е че Гузолизкото правителство на Герб обслужващо европейски и американски интереси ще си тргне,защото на хората им писна от това
194
8
 
55
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Най големя проблем на българия още от татово време до днес са политиците *** които вредят на собственя си народ само и само да се харесат в очите на путин,уорлик или нз си още кои.Нашите политици не са мъже а най-долни ***, без никакав морал унищожават България.Нищо чудно вече да следят какво пиша и ако не съм им удобен ще ме застрелят.Най-лошото нещо е да се ограничи свободата на човек,а това ще доведе до сваляне от власт на дупедавеца Бойко и мръсното му чуждоугодно правителство
193
11
 
38
 
! Отговори
Tor преди 12 години
Слагаме по един Tor browser и да го ду.ат :)))
192
11
 
50
 
! Отговори
Н преди 12 години
няма никакъв шанс Бг да не ратифицира това. Каквото кажат от ВЪН се изпълнява стриктно!Бг вън от ЕС!!!!!!!!не на АCTA!!!!!!!!!
191
9
 
47
 
! Отговори
axa преди 12 години
Ами то тогава трябва да забранят вноса на стоки със страна на произход Китай, Тайван, Малайзия в цял свят, тъй като над 50% от техния износ се формира от пиратски стоки, аз не познавам други държави с такова огромно производство на "реплики"
190
8
 
53
 
! Отговори
soarsweep преди 12 години
ACTA не е подписана все още от Германия, Кипър, Холандия, Естония и Словакия.
189
9
 
62
 
! Отговори
2012 преди 12 години
И децата вече знаят, че англосаксонец означава лицемерен лъжец. Никой не само не вярва на Америка, никой не желае пластмасовия им ГМО живот. Но самовлюбените политици това не могат да го разберат. Рейтинги, информационни войни и какви ли не глупости сънуват. АКТА е началото на цензурата на словото, но колкото социализма оцеля с цензура, толкова и егоистичния капитализъм ще оцелее :-)
188
8
 
55
 
! Отговори
Цензура преди 12 години
Хилъри Клинтън признава: Ние губим информационната война. Държавният секретар на САЩ предупреди своите съмишленици-глобалисти, че корпоративните медии в Америка са смазвани от информационните мрежи, разпространяващи истински новини. Хилъри Клинтън направи това завоалирано признание пред комисия, разглеждаща приоритетите на американската външна политика. Тя подчерта още, че държавата се нуждае от още пари, защото военно-индустриалният комплекс губи информационната война срещу медии като Russia Today (Русия днес) и Ал Джазира. Ние сме във информационна война и губим тази война предупреди Клинтън в опитите си да намери повече пари за финансирането на пропаганда, която да заглуши чуждестранните медии и най-вече Russia Today медията, която печели информационната война срещу глобалистите, като редовно дава трибуна на личности като Алекс Джоунс, Макс Кайзер, Уейн Мадсен, Пол Крейг Робъртс и Уебстър Тарпли. Един от показателните случаи, че властите се страхуват от Russia Today, беше, когато рекламни плакати на тази телевизия бяха забранени в американските летища. Клинтън отбелязва: Руснаците направиха телевизия на английски. Гледала съм я в няколко държави и беше много поучителна. Става дума именно за Russia Today, която може да се гледа по целия свят и която покрива теми, които кастрираните американски медии дори не докосват например истината за 11 септември 2001 г., срещите на Клуб Билдерберг, намесата на глобалистите в революционните движения на Близкия Изток и Северна Африка. Докато щатските медии продължават вманиачено да разглеждат всичко през призмата на двуполюсния модел левите и десните движения телевизии като Ал Джазира, китайската CCTV и Russia Today печелят и набират все повече зрители, защото се концентрират върху съществените новини, казва още Клинтън. Първата дама е категорична: Може да не сте съгласни (с мен за чуждите телевизии), но (като ги гледате) имате чувството, че получавате истински новини по всяко време, вместо милиони реклами, разни коментари от празнословни водещи и тем подобни неща. Нашите новини не са особено информативни.
187
8
 
105
 
! Отговори
Анкета преди 12 години
Смятате ли, че АСТА ограничава личната свобода и неприкосновеност на информацията в Интернет?Да +Не -
186
8
 
37
 
! Отговори
До Майк преди 12 години
Да - ще успееш да направиш игра като водещите световни марки, на същата цена със същото качество и хората ще искат да я купят без да пускаш нещо фрий... Ми успех щом си мислиш че имаш някакъв шанс.... Чувал съм истории за някаква българска писателка, която искала да махнат книгите и от Читанка. Махнали ги. Никой не знае коя е тази писателка...
185
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами значи най-големите губещи ще бъдат интернет доставчиците. Ми то като неможеш свободно да си споделяш информация, то тогава за какво ти е интернет!? Или най-много след като неможеш да си споделяш големи файлове като филми, то тогава...ми най-малкият и най-евтин пакет.
184
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре съгласен с това, обаче тогава цените им за ЕС трябва да паднат поне на половина...защото нали досега това е причината д са толкова скъпи всички раоти?!
183
8
 
34
 
! Отговори
koko преди 12 години
Mike, мисля, че един от начините е да направиш игра, която да се тегли free и ако искаш да играеш на сървер, да си купиш ключ. Като не си купиш ключ, няма да играеш. Като искаш да си защитиш правата, правиш всеки ключ да се вписва в базата и част от контролите да се изчисляват от самия сървер.това е най-лесния начин да накаш някой да си купи нещо.При login, съответния ключ се записва и "залепва" към user:pass, datatime.
182
15
 
33
 
! Отговори
Mike преди 12 години
повечето филми ги научавам не от тракерите, а от рекламите по тв-то или по билбордовете, и мола. всички касови филми са направили 4/5 печалбите си от продаването на билети, а не на дрънкулки. искам утре като създам примерно студио за игри и създам игра, който иска да я играе да си плати, а не да я получи безплатно, защото като го направят 10 хил души и няма да имам кеш да почна нов проект и съответно да наема бащите им програмисти примерно. всичко е свързано, хората си търсят правата.
181
8
 
49
 
! Отговори
Buda преди 12 години
***, които държат големите търговски корпорации сега искат да наложат тотален контрол.В крайна сметка става въпрос за пари и господство.До сега те нямаха пълен контрол, особено върху глобалната мрежа и с ACTA, SOPA и PIPA те се опитват да постигнат това.
180
8
 
34
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
че след****