Как Китай посегна отново на свободата в интернет

След ареста на журналист блогърите се чувстват застрашени
26 апр 2012 16:42, Бойчо Попов
2

Публикацията му, която скоро след това е изтрита, се появява само няколко дни след уволнението на висшия функционер Бо Силай, който бе изключен от Централния комитет и Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП), а съпругата му бе заподозряна в убийство на британски бизнесмен.

Именно заради това се стигна до слухове за преврат, които с голяма бързина се разпространиха в целия свят. Реакцията на китайското ръководство напомня на много наблюдатели за времената от 1989 г., когато на площад "Тянанмън" се стигна до бунтове.

Заради публикацията Ли попада в ареста. Случилото се е добър пример за силата на дигиталните медии в Китай, но също така и за все по-драстичните опити на Пекин да ги контролира. В резултат на слуховете за преврата са били арестувани шестима души, които са участвали в тях. Прибрани са и повече от хиляда „други кибер престъпници".

Познавачи на медийния бранш разказват как правителството оказва влияние върху вестниците. Понякога има преки инструкции какви статии трябва и могат да бъдат отпечатани за Бо Силай. Но дискусиите за скандала продължават, особено в социалните мрежи и уебсайтовете, които са извън контрола на Пекин.

Все още не е ясно дали Sina Weibo е действала по директна поръчка от правителството или в изпреварващо послушание. Според новия регламент доставчици като Sina трябва сами да контролират съдържанието на техните сайтове. Сега обществените политически дискусии, с които услугата е известна, са заплашени от прекратяване.

Безпрецедентният начин, по който в случая с Бо китайците се снабдиха и обменяха информация, е пряка заплаха за властовата база на комунистическата партия. В продължение на десетилетия тя успяваше по всякакъв начин да държи в тайна всяка политическа полемика.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


2
Още по темата: интернет в Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай продължава да поддържа илюзията за цветуща икономика и идилично общество, но под повърхността има много неща, които не се виждат. С изключение на две провинции, които са със специален статут, останалата част от страната е все още петдесет години назад - селяните орат с волове, а в мините умират средно шестнайсет човека дневно.Но ще дойде ден, в който китайският народ ще поиска нормален живот. Ще дойде ден, в който китайският човек ще започне да мечтае.