Русия може да наложи цензура в интернет

Борбата с незаконното съдържание е нужна, но е нужна и свободата
Обновена: 11 юли 2012 12:20 | 11 юли 2012 12:15, Бойчо Попов
30
Русия може да наложи цензура в интернет
Снимка: Ройтерс

Акциите на Yandex, най-голямата руска интернет търсачка, спаднаха за трети пореден ден заради съмненията, че Думата ще приеме закон, който предвижда „черен списък“ и филтриране на руското интернет съдържание, предаде Bloomberg.

Акциите на Yandex отстъпиха с 2,7% до 18,35 долара във вчерашната търговия в Ню Йорк, завършвайки най-големия спад за един месец. Индексът на Bloomberg за най-търгуваните руски компании в САЩ загуби 0,4% до 88,12 пункта.

Акциите на Mail.ru Group Ltd., втората по големина рускоезична интернет компания, отчетоха спад от 0,3 на сто до 34 долара в Лондон вчера.

В съвета на Федерациите на Думата, горната камара на парламента, във вторник трябваше да започнат дебатите над закон, който забранява достъпа до сайтове, промотиращи криминална активност срещу деца като порнография и нелегални лекарства и наркотици. В петък законопроектът бе приет на първо четене от Държавната дума (долната камара на парламента).

„В днешния вторник в Думата ще се състоят дебати за промените в „Закона за информациите“, които могат да доведат до създаване на безпрецедентна цензура на целия рускоезичен интернет и да доведат до спиране на достъпа до Wikipedia на руски“, се казва в апел на руската начална страница на онлайн енциклопедията. В знак на протест вчера руската версия на онлайн енциклопедията Wikipedia бе затворена.

„Инвеститорите възприемат това като знак, че Русия се стреми да контролира интернета и дори може да блокира и сайтове, които нямат нищо общо с каквато и да е престъпна дейност", казва Александър Венгранович, анализатор в Otkritie Financial Corp. в Москва. „Хората са загрижени, че правителството може да започне да контролира мрежата в китайски стил“.

Market Vectors Russia ETF, най-големият фонд за борсова търговия, който притежава и руски акции, загуби 1,1% до 25,79 долара, най-ниското равнище от 28-и юни насам.

Критика от интернет бранша

Yandex настоява парламентът да отложи планираната дискусия за забрана на определени уебсайтове.

„Необходимо е да се отложи разглеждането на законопроекта и той да се обсъди с представители на интернет индустрията", казва говорителят на компанията Охир Манджиков. „Необходимостта от битка с незаконното съдържание е очевидна за гражданското общество, но също толкова очевидна е и необходимостта от свобода на словото и достъп до информация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
До №13 преди 11 години
Как не ви писна във всяка една новина и тема, и форум постоянно да споменавате Бойко Борисов. Открили нов вирус - коментар за ББ, създали нов таблет - "долу ББ", котка се окотила с 5 котенца - "свалете ББ". Не ви ли писна? Или ви плащат постоянно да сипете простотии?
16
0
 
1
 
! Отговори
8 преди 11 години
9
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смърт за диктатора Путин!!! Как няма да подкрепи сирияа,та нали той самият е мръсен диктатор,който изка да управлява докато е жив.
14
2
 
6
 
! Отговори
ха ха ха ... преди 11 години
Северна Корея, Русия, Джибути .....
13
4
 
6
 
! Отговори
стоянчо преди 11 години
А! Верно ли! Ами че то кога е имало в Русия свобода та да я ограничават?!
12
2
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Е кой ти е виновен? Защо сметна за нужно да го обявиш във форум това нещо? Толкова ли ти е акъла?
11
12
 
9
 
! Отговори
Българка преди 11 години
Рускините може и да са лесни жени ,но винаги се женят за богати мъже ,докато ние българките се жениме за неудачници.
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да говориш за Русия и демокрация е като да кажеш,че Сталин е хуманист.
9
12
 
17
 
! Отговори
zeddd преди 11 години
Цензура е нужна, и не само в Интернет. Но въпроса е каква ще е тя.Според криворазбраната демокрация, всеки може да си прави и казва каквото иска. На практика това доведе до упадък на морала и деградация на обществото.Цензурата трябва да е в такива граници, които просто да не допускат неприлично съдържание, и да не ограничава правото на всеки да си отстоява своята позиция.
8
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интернет винаги е бил трън в очите на всички диктатори.Специално в Русия цялата опозиция е организирана около Интернет, защото всички телевизионни канали венцехвалят Путин ..., а цялото интернет пространство псува Путин ...А иначе факт е, че средния руснак може да бъде управляван само от диктатор ... тези хора не са за демокрация.
7
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като се има в пред вид, че и без закон цензурата ру_нета е значителна, смятайте какво ще стане със закон
6
0
 
21
 
! Отговори
vyt преди 11 години
Винаги е за доброто на децата, няма начин. И в сащ, англия, канада, ес.... тези педофили са най-удобното оправдание да наложиш цензура. Само, че филтрите не предотвратяват педофилията, само я скриват от очите на обществото на принципа на щрауса който си заравя главата в пясъка и си мисли, че *** му не се вижда. За мен това е поредното доказателство, че на държавата не и пука за децата, всичко е само мания за контрол.
5
0
 
15
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Само да не изчезнат торентите, чеее....
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има шанс за Русия
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-скоро севернокорейски голям брат.
2
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито на Русия, явно ще стават арабска държава с тия цензури.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Класика

Спонсорирани публикации