Новият iPhone може да не стигне до американците

HTC има предимство в съдебен спор за ключов патент при новото устройство
11 сеп 2012 16:17, Бойчо Попов
151
Новият iPhone може да не стигне до американците
Снимка: Reuters

Пред неочакван проблем в заседателната зала може да бъде изправен Аpple заради новия си iPhone.

Според информация на Bloomberg съдия Томас Пендер, който води делото между НТС и Apple, e заявил, че компанията няма основание да изисква изключването на ключов патент, притежаван от тайванския производител в обвинението. В действителност НТС твърди, че устройствата на нейния конкурент нарушават две технологии.

Това би означавало, че HTC по всяка вероятност ще успее да забрани вноса и продажбите в САЩ на актуалния в момента iPad и новия iPhone, който се очаква да бъде представен в сряда.

HTC обвинява Apple в нарушаване на патенти, свързани с поддръжката за високоскоростните 4G мрежи. До този момент Apple е внедрил 4G само в таблета си iPad 3, но според материали на медиите от уикенда тази технология ще бъде налична и в новия iPhone 5.

Ако официалното решение на съда е, че патентите са валидни и компанията неправомерно ги използва в моделите, това може да предизвика изтеглянето от пазара на новия iPad. 

Още по-интересното е, че предстоящия iPhone 5 също ще бъде съвместим с високоскоростните мрежи и доставките на смартфона могат да се блокират от НТС след представянето му. Евентуален подобен развой ще окаже огромно влияние върху позициите на Apple на пазара на мобилни устройства. Компанията се надява iPhone 5 да й позволи да се конкурира успешно с Galaxy S III на големия конкурент Samsung.

Ако HTC не забрани продажбите на iPhone 5, а се задоволи с извънсъдебно споразумение, то със сигурност Samsung ще направи това. След съкрушителното поражение в съда от преди месец корейците със сигурност ще спазят обещанието си и ще се възползват от внушителния пакет от LTE патенти за забрана на продажбите на новия iPhone в световен мащаб.

Ако съдът действително отсъди в полза на HTC, компанията би имала муниции и да контрира съдебните искове на Apple срещу нейните смартфони. От две години насам двете фирми са в съдебни спорове, които започнаха през март 2010 г. след жалба на калифорнийците, а Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) уважи иска им. През 2011 г. обаче HTC заведе контрадело заради Wi Fi патенти. Успех HTC имаше във Великобритания, където съдия от Висшия съдебен съвет реши, че три от общо четирите патента на Apple са невалидни, а срещу четвъртия HTC не извършва нарушения.

Въпреки негативния тренд от последните месеци HTC държи в САЩ дял от 6 на сто на пазара на смартфони. Шер Уанг, председател на борда на директорите на компанията, заяви преди две седмици пред азиатски медии, че „HTC няма никакво намерение да сключва извънсъдебни споразумения в спора си с Apple. HTC има огромна иновационна способност, както и нужната самоувереност, за да се изправи пред Темида срещу Apple. И да спечели.”

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 59 артистаАртистче, в САЩ и в Западна Европа има доста повече хора, които имат повече "кешовица" от теб и те от 3 години насам си купуват все повече телефони, които НЕ са iPhone. Така, че си взимай "кешовицата" и си я ползвай по голяма нужда.
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Android позволява много повече свобода от iOS и с него може да се правят неща които са трудно постижими или невъзможни с iPhone,освен това предлага голямо разнообразиe от различен стил, hardware, камера и т.н. Android е много по-богат на функционалности от iOSEпъл издишат вече
61
10
 
3
 
! Отговори
Антон преди 11 години
до 64. Кой е доказал този факт? Може ли да предоставиш статистическото проучване? Аз мога да ти покажа едно, според което Apple е на първо място за последните 5 години по клиентска удовлетвореност. И проучването не е правено в България от наши "независими" агенции.
60
4
 
11
 
! Отговори
хОМО преди 11 години
Apple беше нещо когато имаше Стив Джобс, като нема Стив Джобс нема и Apple da има ;)Това е мили мой драги хомота :)
59
2
 
9
 
! Отговори
до Антон №61 преди 11 години
Пич, не изпитвам никаква омраза към Епъл. Изпитвам обаче ненавист към простотията, а съдейки по коментарите на доста Епъл фенове, при тях е в големи количества.
58
7
 
5
 
! Отговори
Антон преди 11 години
до 60. Аз си имам собствено мнение за Андроид, но няма смисъл да го споделям, защото няма да отвори очите на никого. Само че искам хората, които са предубедени към Apple да разберат истината и че Apple не са лошите. Света е пълен с малки компанийки патентни ***, които изкарват милиони от един единствен патент, но срещу тях никой не говори. Apple обаче е най-скъпата компания в света и всеки се нарежда на опашката да отнеме част от предимството й.
57
5
 
11
 
! Отговори
ХьххаьХ преди 11 години
Който купува Ай ФОня си е чист П*еде*аст ;)
56
2
 
16
 
! Отговори
до Антон преди 11 години
Факт е, че типичните ползватели на ай фон и дригите АЙ *** са доста арогантни, нискоинтелигентни и технически неграмотни хорица, които поради глупост плащат тройно и четворно за неща, които отдавна са на средно ниво спрямо конкурентни устройства.
55
0
 
10
 
! Отговори
до Антон преди 11 години
Скивай коментари 58 и 59 ... и говори за хейтъри и т.н. "ако имаха кешовица", "завиждащи", "Просто вие завиждате на пичовете, които можем да си позволим да ползваме продуктите им" Жорко, повярвай ми, от коментарите ти си личи че си толкова глупав, че за нищо не мога да ти завиждам.
54
2
 
7
 
! Отговори
Крум преди 11 години
Хубаво плюете ябълката - ужасно прехвалена МАРКЕТИНГ компания, 1 изтърване и Ай ФОня е до там... на нереално голяма ЦЕНА ( но както знаем в БГ какви балъци има е нормално).Ама кво имате против Нокиа? Верно като почнаха със смарфоните не предложиха нищо хубаво, но от N8 нататък всички са КЛАСА.От личен опит кавам.
53
6
 
3
 
! Отговори
Антон преди 11 години
Въпроса е, че изливате омраза към една компания на базата на няколко статии за патентните и дела срещу други компании и техните дела срещу нея. А повечето от тези дела дори не са започнали - във фаза на представяне на доказателства са. А пък най-смешното в тази статия е, че новият айфон дори още не е излязъл, а от HTC са сигурни че нарушава техни патенти. Или шпионите при Apple са много сръчни или са сънували, че забраняват продажбите на айфон в щатите. :)
52
0
 
7
 
! Отговори
do anton преди 11 години
Е да, но коментираш коментарите на другите ? А голяма част от тях са в отговор на ЗОМБИРАНИТЕ коментари как андроид не произвеждат нищо и как хората ползващи епъл са богати за разлика от другите и т.н. Напълно съм съгласен с теб, че всеки може да ползва какъвто си иска телефон, а Iphone e добър телефон със доста кусури.
51
19
 
5
 
! Отговори
Art1st преди 11 години
Аз имам iPhone 4s и очаквам да си купя до края на другата седмица 5-цата :-)Чудесен телефон.Всички биха си купили iPhone ако имаха кешовица, реално погледнато той е на върха на пирамидата в момента.Сравнете всички останали телефони с новия 5 и дори експертите, най-вече те ще видят предимствата на iPhone.Останалите просто зрители и уж разбирачи плюс завиждащи *** с по малко кеш от необходимото ще предпочетат(хахахаха) там самсунг нокиа ли е кво там....
50
20
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
Скъсаняците с андроидни лоу кост ментета се побъркаха да плюят срещу най- иновативната фирма марка на всички времена. Пичове, ако не беше Епъл, нямаше да има откъде Самсунг и HTCда копират телефончета, които толкова много харесвате.
49
2
 
4
 
! Отговори
Антон преди 11 години
до 55. На Жорко коментарите не ме вълнуват. Всеки може да ползва телефона, който сам си е избрал и това не го определя като зомби, сектант, *** или какъвто и да е. Както ***, така и много умни хора имат айфон. Същото важи и за смартфоните на Самсунг, ХТЦ и т.н.
48
2
 
12
 
! Отговори
до антон преди 11 години
Може да обясниш на Жорко какво е Андроид и какво произвежда :) хахах, успех. Би трябвало да намерите "общ" език, нали сте "от една порода" ?
47
0
 
11
 
! Отговори
до антон преди 11 години
виж на жорко коментарите и после пак кажи "Сами се нареждате с коментарите си"
46
12
 
3
 
! Отговори
Антон преди 11 години
Да обърнем внимание на статията: Американски съдия е казал, че според него патентите на HTC в делото са валидни и Apple ще трябва да докаже категорично, че те не са. Т.е. няма съдебно решение, делото не е започнало и тепърва Apple трябва да докаже, за да изкара патентите невалидни(за самото дело). Нашите хейтъри обаче вече плюят и прогнозират фалита на компанията. :) Изобщо няма смисъл да ви обяснявам какво е Apple, какво е патентно дело и изобщо какво е патент.Сами се нареждате с коментарите си
45
19
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
Няма значение какво точно е андроид важното е, че телефоните, които имат нещо общо с тях са тотално менте и не стават за нищо. Епъл е истината и всички много добре го знаят. Просто вие завиждате на пичовете, които можем да си позволим да ползваме продуктите им.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти Жорко щем ми покажеш ли това ВСИЧКО което произвежда епъл :). Айде само част от ВСИЧКО ми покажи :), за да разсееш факта, че си се зомбирал до козирката :)Някога хората и в НОКИА много вярваха, че е мега гига яка компания и купуваха телефони само защото са НОКИА, но това е до време, не изкараш ли добър апарат просто си аут, пък ако щеш се наакай по съдилищата.