Започнаха изпитанията на първия руски робот Андроид SAR-400

Роботът ще работи на МКС
3 окт 2013 15:13, Елка Василева
21
Започнаха изпитанията на първия руски робот Андроид SAR-400
Международната космическа станция. Снимка: архив, Reuters

Андроид SAR-400 ще стане главен помощник на руските космонавти на МКС, предаде ИТАР-ТАСС. Учени пристъпиха към тестване на първия руски робот, който е предназначен за работа в открития космос. Това съобщи Олег Гордиенко от Научноизследователския изпитателен център за подготовка на космонавти "Ю. Гагарин" на провеждащата се в момента конференция "Проблеми, свързани с разработването, създаването и експлоатацията на ракетно-космически технологии и подготовката на инженерни кадри за авиокосмическия отрасъл" в Омск.

"Изпитанията на робота се извършват в нашия център за подготовка на космонавти, заяви Гордиенко. Основната му цел е да извършва определен вид работа както на МКС, така и извън пределите й."

По думите му роботът засега може да извършва прости операции, които обаче не са безопасни за човека, като например преглед на вътрешната част на космически апарати за откриване на повреди и отстраняването им.

Предвидено е през следващите две години Андроид SAR-400 да се отправи към МКС, където в момента функционира американският робот Robonaut. Руският робот освен това ще бъде използван в бъдещи мисии на Луната и Марс.

"Учените планират да внедрят роботи в пилотираната космонавтика, отбеляза Гордиенко. Това е перспективно направление за следващите няколко години."
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
А? преди 10 години
"По думите му роботът засега може да извършва прости операции, които обаче не са безопасни за човека, като например преглед на вътрешната част на космически апарати за откриване на повреди и отстраняването им."Що така бе братушки само от вътрешната страна, отвън да не му е студено???
8
9
 
2
 
! Отговори
Еххх преди 10 години
Минах само да видя неподплатените ви русофилски коментари. Руските окупатори-алкохолици са страшшшшни. Добре, че са те иначе България нямаше да я има.
7
5
 
10
 
! Отговори
Гошо - продължение преди 10 години
Продължавам днес, снощи ме пратиха за зелен хайвер.Не съм от всепрощаващите! Крепостен селянин? "Не намъ, не намъ..." ГNIдо, някога в Америка стойностни хора казваха, че съм "Walking Encyclopedia Britanica". IQ-то ми е поне с 20 % по-високо от твоето. Колкото до товарните мулета, ти се жалък и смешен - без руските транспорти МКС нямаше да оцелее - храна и всичко необходимо за хората, гориво за корекция на орбитата, смяна на екипажите.Да си спомним 4.Х, никой не написа и ред за Първия СПУТНИК!
6
5
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До do 7Драги ми GoVньо, никога не пише "рашките"! Едно от нещата, които ме отвращават истински е неблагодарността. Тогава се вбесявям и мога да употребявам думи, които не са ми в речника. Страна, която печати зелена хартия без покритие може да си позволи да гради престиж по всички възможни начини, нищо, че има външен дълг от 14 трилиона $. И в момента *** плаши, че ако се сринат, ще пострадат всички. И за съжаление е прав, защото сме скачени съдове. Вече сърбахме попарата с кризата им.
5
1
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Айде, почна се! Прерисували, прекопирали.. Абе, гoVеда, до тук ви стига акъла! В училище сте били преписвачи, оттам ви е останало в черепчетата. Браво на братушките, а най-важното е, че този станция нямаше да СЪЩЕСТВУВА отдавна, ако не бяха техните транспортни кораби! Които някои *** се опитват да осмиват! МКС щеше славно да изгори в атмосферата и щеше да е красив спомен, а и красиво зрелище!
4
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като на станцията вече от години работи американският Robonaut, значи от там са го прерисували.
3
0
 
20
 
! Отговори
$ преди 10 години
Ако успее да сервира чаша водка на астронавтите в условия на безтегловност, значи ще се справи с всякакви предизвикателства!
2
1
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Без роботи в космоса,няма да..мине.Не ядат,не пият,не отделят...фекалии,мълчат като...риби,не спят,не се...карат,не сплетничат,не се...напиват,не се...напикават,не си...завиждат,не са...глупави и бързо мислят.То кой човек ще се мери с...тях,освен ние българите,дето и...работим без...заплата.
1
3
 
8
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Хидравличната му помпа е от ЮМЗ