Приключва ерата Windows XP

Спират обновленията на версията на операционната система
8 апр 2014 13:15, Бойчо Попов
60
Приключва ерата Windows XP
Снимка: архив, Reuters

Днес официално приключва една ера - тази на Windows XP. Една от най-популярните версии на операционната система вече няма да получава софтуерни обновления от Microsoft.

И ако се чудите защо софтуерният концерн е избрал точно тази дата, за да сложи край на подкрепата си за тези два продукта, технологичният блог The Verge дава съвсем просто обяснение. Microsoft представя регулярни пачове (корекции на дадена програма, обикновено с цел да работи тя по-добре или да и се добавят нови възможности) всеки втори вторник ежемесечно.

Името на Windows XP идва от английската дума "Experience" (опит, преживяване). Платформата бе представена официално на 25 октомври 2001 г., като тогава получава положителни отзиви и за по-малко от пет години намира място в над 400 млн. компютъра по света. Според данни на компанията за пазарни анализи Net Applications Windows XP остава най-широко използваната версия на операционната система до август 2012 г., когато Windows 7 я изпреварва.

През годините Microsoft пуска и три по-големи актуализации, известни като Service Pack. Те коригират множество пропуски в сигурността и стабилността на системата, добавят и малко нови функции. Последният трети Service Pack е пуснат през 2008 г., като така животът на Windows XP е удължен до днешната дата.

От днес софтуерният гигант няма да пуска софтуерни обновления за Windows XP независимо от версията му или сериозността на открития проблем. Изключение се прави само за корпорациите и правителствата, които все още не са преминали към по-нова версия на Windows. Те ще имат възможността да получават допълнителна поддръжка и софтуерни обновления за сигурността на платформата, ако си платят.

Няколко правителства са се възползвали от тази възможност. Така например британският парламент ще плати над 5,6 млн. паунда, за да получи поддръжка на Windows XP за още една година, а правителството на Холандия също се възползва от тази възможност, но само за служителите си в Хага. Microsoft предупреждава, че постепенно цените за продължаваща поддръжка на XP ще стават все по-високи, а поддръжка ще има до януари 2016 г. и за версията Windows XP Embedded, която се използва в много банкомати по света. Дотогава банките ще трябва да преминат на по-нова платформа.

Повече за пазара на операционни системи можете да прочетете в Investor.bg!

Вижте повече във видеото на Bulgaria on Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: MicrosoftWindows XPBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
до 12: Acer и 8-ца безценно :)Остава да кажеш ,че си и индйиски програмист :)
12
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az si kupih windows 8.1 minalata sedmica i ne sym bil po-dovolen, daje moga da si sinhroniziram desktopite s acer tableta mi koito e na windows 8
11
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това означава зарязеният комп се преинсталира и готово!Аз още работя на Уиндоус 98 и кво като няма ъбдейти!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕкспертAma i ti si edin ekspert ama ...
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чекайте бре браточки нали до 2020г ще се поддържа ХР-то заради банкоматите, бре
8
11
 
16
 
! Отговори
прост веган преди 10 години
Ние веганите едем марули с лук и не ползваме компютри! Те пречат на развитието на природата и карат хората да ядат месо и чипс! Не яжте месо, с него се нараняват животенца!
7
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то и ерата на ДОС отдавна приключи ама хората още си я ползват
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Of aman ot razbirachi tuka be... da se chudish zashto dyrjavata e naopaki :D
5
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До Елемагкой танкове играеш 4е ми е интересно щото смятам да си слагам линукс да го пробвам.
4
13
 
14
 
! Отговори
ползвател до ЕКСПЕРТ преди 10 години
Кое му е времето?на кое?? по принцип модифицирано ХР на ново писи 64 бит зарежда за 19 секунди.НАЙС А???...а 8 ВИНБОУЗА да си я заврът в на очилатия тарикат дупето. продажбите са паднали и сега се чудят как да продават *** си
3
10
 
18
 
! Отговори
До Експерт преди 10 години
Нашите управници не купиха стандартни лицензи за 8, а само такива, позволяващи ъпгрейд на вече инсталирани по-стари версии. Новите лицензи не могат да се ползват на нови машини, а старите машини нямат хардуерен ресурс за 8-ицата:) Хубава работа, ама пожарникарска:)
2
10
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
7-цата я ползвам заради ДОТА!!Танковете имат приставка за Линукс!!!Така ,че отпадна и от 7-цата!!!Та с "Майкрософт" си общувам само заради една игра :)
1
13
 
35
 
! Отговори
Експерт преди 10 години
Време беше. Но за съжаление нашите управници купиха лицензи за Windows 8, при положение че все още не е минала миграцията от XP към 7. Защо не спестят милионите взети от нас, и не преминат към ОС с отворен код като Линукс например? Русия, Германия, Франция, Бразилия и редица други държави вече доста сериозно експлоатират линукс в своята държавна администрация - по-евтино е откъм поддръжка, по-сигурно и надеждно. Само че там няма тлъсти комисионни за прибиране, затова нашите се дърпат.