Шефът на Microsoft: Жените да не питат за високи заплати

Сатя Надела побърза да се извини за своя неуместен коментар
10 окт 2014 12:50, Бойчо Попов
63
Шефът на Microsoft: Жените да не питат за високи заплати
Снимка: Ройтерс

Този кариерен съвет може да звучи като стар цитат от първата половина на 20 век. „Жените не бива да питат за повишаване на заплатата, а да чакат за него, докато шефът не счете, че това е необходимо“.

Цитатът обаче не е от миналия век, а от четвъртък вечерта. И не го е казал някой фундаменталист, а главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Още по-неразбираемо става изявлението, като се има предвид публиката, пред която е изречено – Надела се е изказал в рамките на специализирана конференция за жените в IT индустрията.

„Не става въпрос за искане за повишение на заплащането. Вместо това трябва да знаете и да имате увереност, че системата ще ви даде подходящото повишение...". При тези думи през конферентната зала преминава шепот, съобщава икономическият блог Business Insider.

Много от участничките изразяват недоволството си от изказването в Twitter. Една от тях например пита директно дали Надела не е загубил „връзката с реалността“, а друга го обвинява в истински провал със съветите му.

Но Надела отива още по-далеч. „Жените трябва да разчитат на своите вродени "суперсили", а след това парите ще дойдат от само себе си. Това е като добрата карма. Вие ще бъдете възнаградени за това", казва той.

Съветите на мениджъра на Microsoft звучат като подигравка точно за технологичната индустрия, в която жените са значително по-слабо представени и платени, отколкото в други браншове. Скорошно проучване, проведено от асоциацията Joint Venture Silicon Valley, показва, че жените с магистърска или докторска степен печелят със 73% по-малко от колегите си мъже със същите квалификации в Силициевата долина.

При жените и мъжете с бакалавърска степен разликата в заплащането е по-ниска - 40 процента, но все пак остава тревожно висока.

Според официални статистически данни за САЩ жените печелят средно със 11 000 долара по-малко на година от мъжете при равни други условия. Това значи, че за всеки спечелен долар от по-силния пол жените вземат 77 цента.

Изявлението на Надела е доста изненадващо, като се има предвид, че през миналата седмица неговата компания трябваше да представи доста неудобен доклад за различията. Така например се оказа, че по-голямата част от служителите на Microsoft са мъже и бели. В световен мащаб само 29% от служителите на концерна са жени. В САЩ почти 61% са бели, в Европа вероятно този дял е още по-висок.

Същевременно Надела признава на конференцията, че персоналът на компанията не е достатъчно разнообразен. Извинение не можело да е дори фактът, че нямало достатъчно квалифицирани жени, пише още Business Insider. „Наистина важната задача е да разберем как да привличаме жени в нашата компания“, добавя той.

С това изказване Надела успява да спечели ръкопляскания от аудиторията. Но след това идват и фаталните му думи за заплащането и кармата, с което той губи публиката. На сцената до него е и Мария Клейв, известен професор по компютърни науки, която е и член на борда на директорите на Microsoft.

Клейв предприема и единственото възможно действие в този момент и се противопоставя директно на шефа на Microsoft: „Като начало би трябвало да си свършите домашната работа и да разберете какво значи подходяща заплата“. След това жените в компанията следвало да практикуват преговори за заплатите си. „Правете ролеви игри, помолете за това някого, на когото имате доверие, и репетирайте как да искате повишение на заплащането си".

Самият Надела очевидно е наясно, че е допуснал грешка с изказването си и в четвъртък вечер публикува на интернет страницата на Microsoft писмо с извинение. „Аз отговорих на въпроса напълно погрешно", признава главният изпълнителен директор. Разбира се, той подкрепял редица програми на Microsoft, които насърчават жените в технологичната индустрия. И, разбира се, жените трябвало да бъдат добре платени, също като мъжете.

„Ако смятате, че заслужавате повишение, трябва да попитате за това", добавя Надела. Едва ли за служителите в Microsoft ще има по-добър повод в близко бъдеще да опитат да си издействат по-висока заплата, заключава Business Insider.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: MicrosoftСатя Надела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото място на което съм бил и нямаше жени беше казармата.Ако тоя иска да направи от Майкрософт казарма - негова си работа.Между другото голяма дивотия беше казармата,по добре е,че сега армията е професионална.Защото военната професия е като всяка друга и е по добре да се работи от хора които сами са я избрали.
52
1
 
4
 
! Отговори
do 57 преди 9 години
Има един космонавт който е преживял 730 дни на станцията "Мир".Та той споделя,че когато на станцията дойдел някой с високо за себе си самочувствие и неуважаващ другите на станцията настъпвал голям ад.Е,не им завиждам и на подчинените му!Иначе е вярно,че не е нормално да мразиш половината свят.Между другото сещам се,че има и космонавти жени.Така,че не е прав!
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами повечето програмисти, които съм виждал са бели мъже. Всъщност, въобще не съм виждал жени програмисти. Може би затова в Майкрософт работят повече мъже.
50
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 9 години
Не е нормално да мразиш половината свят.
49
1
 
11
 
! Отговори
Чудейко преди 9 години
На "меренджеите" това им е работат - да намират нови начини да си увеличат печалбата.Явно продължаваш да не разбираш какво се опитвам да ти кажа. Цъкането на минуси няма да промени факта, че нещата не са такива за каквито се представят. Та за това пак ще те попитам - при т.н. равни други условия защо някой би взел мъж на работа при положение, че жена би вършила същата, като качество работа, за по-малко пари?ето ти хинт - май еднаквите други условия не са много еднакви.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧудейкоПиша за дискриминацията ако това е идеята на статията. Мениджърите и собствениците заобикалят правилата за секс, образование и произход дискриминация като измислят нови начини да си увеличат печалбата.
47
5
 
5
 
! Отговори
Чудейко преди 9 години
До анонимникаОт къде пък реши, че съм босче?И въобще какъв е тоя безмислен коментар.Замислете се малко - ако А взема малко пари и има същите качества като Б - тогава защо подяволите Б все още има работа а А мрънкя че му плащат 75процента по-малко - "при равни други условия" - май условията не са точно равни или не са включени всички условия!Ама какво и споря - едва ли имате мозък да го разберете!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е че не са само жените дискриминiрани и общо взето и всички засегнати от аутсорсинга например. България засега има ръст само заради по-ниските заплати и евтиното качествено образование спрямо ЕС и САЩ. Но образованието вече пропада и има недостиг и на преподаватели и качество, та скоро ще се засили текучеството и аутсорсинга даже от България към Африка и Азия и съответно ще има нов спад на заплатите и заетостта в България.
45
1
 
3
 
! Отговори
Flex преди 9 години
me, шуробаджанащината си е съвсем локално изразено явление, тука статията е за майкрософт, хич не ми е хрумвало, че има някакво значение във фирма с десетки хиляди служители :)Не мога да говоря за други професии, имам поглед само върху ИТ и тука конкуренция няма. Има 2 пъти повече свободни места отколкото хора да ги заемат, търсим винаги и тук специално жените са лошо представени - не само много малко на брой. Аз съм тотално за да си имаме повече програмистки, кочове достатъчно, просто няма...
44
1
 
6
 
! Отговори
me преди 9 години
А ако си мислиш, че наистина е шуробаджанащина, значи си не по-малко сексист. Аз съм доктор в мъжка специалност, мога да ти гарантирам, че съм се трудила не по-малко от всеки мъж, не съм въртяла ***, и получавам много по-малко подкрепа в кариерата си точно защото съм момиче и шефовете се притесняват да не си помисли някой, че има нещо и затова ти помагат. Ситуацията е изключително гадна и несправедлива.Според бившия ми шеф, не ми трябва заплата, защото си имам приятел, който да ме гледа.WTF?!
43
1
 
6
 
! Отговори
me преди 9 години
Напротив, Flex, не става въпрос за нищо такова. Навсякъде по света се отбелязва по-ниско заплащане на жените статистически, да не мислиш, че навсякъде има струпване в една специалност? Това обяснение може и да ти звучи логично, но истината е, че в причините за това няма нищо логично. Става въпрос за чиста проба дискриминация. Сериозно ли мислиш, че момиче с докторска степен, успяло да продолее цялата конкуренция в ИТ сектора заслужава 70% по-малко пари, заради шуробаджанащина? Това е смешно.
42
1
 
3
 
! Отговори
Flex преди 9 години
(продължение): Проблема на струпването е голям - може да има милиони много добри в дадена област, но когато работодател вижда, че има по 10 за едно място естествено почва да дава минимални пари, докато стигне долната граница. За това трябва и университети да насочват към предполагаемо търсени специалности в бъдеще, и самите хора да се сетят да не се влачат с тълпата.
41
4
 
1
 
! Отговори
Flex преди 9 години
me, не става въпрос, че някой си е казал - я, жена, ся ще и даваме по-малко въпреки, че работи като останалите. Заплатите се определят основно от качествата на човека, броя на кадри и в нашия случай - шуробаджанащината. Тези, които познавам и имат необходимите умения си взимат същите пари както и мъжете и най-добрия човек, който познавам и може да ти насити развойна платка е жена. Въпроса е, че процентно добрите се срещат по-рядко в техническите специалности, а се струпват в други области (прод)
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудейко Няма как да станем всички босове като тебе че няма да останат работници и студенти накрая, пък и текучеството не е никак евтино особено ако има по-строги закони срещу уволненията.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преводачът, алоо, не знаеш елементарен английски. За повишението - не се "пита" ask for, а се ИСКА
38
2
 
9
 
! Отговори
me преди 9 години
Да, то няма и жени физици, жени лекари, жени инженери и изобщо, работещите жени са някакво невиждано чудо. Но докато издържат мухлоьвците мъже и мухльовците си синове, са най-добрите. Ама като ви е конкуренция, изведнъж става мнооого трудно да си представиш, че жената до теб е не по-малко кадърна от теб и заслужава същото заплащане като за същата свършена работа. Това че си се родил с един набор полови органи, а не с друг не те прави по-малко човек. Иначе лесно - операция и всички ставате гейов
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жена програмист? Такова чудо рядко се вижда.
36
2
 
7
 
! Отговори
me преди 9 години
73% разлика за жени с магистърски и докторски степени при равни други условия!!!! Вие изобщо давате ли си сметка колко по-малко е това?! Не мога да повярвам! Това е толкова дълбоко несправедливо, че просто нямам думи. Представете си сестрите и дъщерите си, да работят като гламави за Гугъл или М$ и накрая да вземат със 70% по-малко пари. Е как е възможно изобщо това да минава някъде?!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как до 1970г. Мъжа в САЩ е изкарвал толкова пари за да издържа жена и деца.. За Европа не говоря защото след войната не е било възможно .. В Ислямския свят също мъжа издържа семейство дори в държави които нямат нефт..Просто западнато обществото е така е устроено феминизма взе връх и робовладелците имат изгода.
34
2
 
2
 
! Отговори
Чудейко преди 9 години
до Flex - родостно е че има и хора които разбират какво говорят - вече си мислех че само *** има тук (в това число и аз)до 36 отново за студентите - ако тоя дето е готов да взема 2-3 пъти по-малко върши същата работа защо да не те изритам :D. Ти склонен ли си да плащаш за даден продукт 3кратно по-висока цена ако има същия на по-евтина?Aко обаче студентчето не може то бизнес модела на тая дето го наема няма да просъществува дългоМъже или жени, който може изкарва пари който не може мрънкя