Метан бликна на Марс! Велик момент е, обяви НАСА

На планетата има източник с биологичен или не биологичен произход
Обновена: 18 дек 2014 14:16 | 17 дек 2014 07:11,
113
Метан бликна на Марс! Велик момент е, обяви НАСА
Снимка: НАСА

Американският марсоход "Кюриосити" е засякъл изблик на метан на Червената планета. Това съобщиха представители на НАСА, цитирани от Ройтерс и ТАСС, съобщи БТА.

Още по темата
"Това бе кратък изблик на метан, чието количество се увеличи десеткратно, а след това се разнесе”, обясниха учените. Според тях това значи, че на Марс има някакъв източник, от биологичен или небиологичен произход.

"Това е велик момент за мисията. Присъствието на този газ поставя много загадки", категорични са още изследователите.

Марсоходът освен това е открил и органични молекули в проби от древни скали. Учените не могат да определят как органичните съединения са се появили на Марс - дали там е имало условия за живот или те са били пренесени от метеорити.

В началото на декември американският марсоход "Кюриосити" откри нови доказателства за съществуването на древно езеро на Червената планета. Тогава световните агенции съобщиха, че апаратът, който кацна на Марс през август 2012 година, осъществява изследвания на кратера Гейл.

Събраните образци свидетелстват за това, че на повърхността на Марс са съществували обширни езера. Тази теория отрича представите за подземните водоеми или че са съществували само за кратко време в някои региони на Марс. Освен това учените предполагат, че атмосферата на планетата е могла да поддържа температура над нула градуса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: метанМарсКюриосити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците откриват топлата вода. Вместо да изпращат спътници до марс, спакойно можеха да попитат нашите садарасти и щяха да получат обилна информация за планетата тъй като *** пристигнаха от марс 1989 година.
9
6
 
27
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Спокойно,Бойко. Ето твоите хора веднага решиха проблема с газа за България. Путин ряпа да яде. От утре започваме газопровода Марс- България. Русофилите нека ни завиждат, да се косят от яд и много има да чакат газ от Русия.ама няма.
8
12
 
3
 
! Отговори
Пишман преди 9 години
Лидер Боленов, ох, аман пишман - заман, нашия лидер...Сега няма да даде на Марсианците, булгаристанския метан
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Македонски учени откриха древен ръкопис, на който ясно пише, че Александър Македонски е завзел и Марс на път за банята в една топла юлска сутрин.
6
29
 
6
 
! Отговори
Ястреб Македонски преди 9 години
Очаквам да се появи някой български "учен" и да ни рязясни как българите всъщност са създали най-древната марсианска цивилизация! В сравнение с българската, македонската мегаломания започна да ми изглежда като чиста проба скромност!
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да почват и фракинга на Марс, какво се мотаят
4
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИТАР ТАСС е упълномощена да съобщи, че ще се проведе референдум на Марс от братските рускоговорящи вежливи марсиански човечета за присъединяване към РФ. Руски доброволци се приготвят за вежливо наблюдаване на референдума.
3
13
 
41
 
! Отговори
Съобщение преди 9 години
Група еколози организират протест срещу фракинга в плодородните полета на Марс.
2
4
 
42
 
! Отговори
Оптимист преди 9 години
Това е спасението. Току виж и друг газ бликнал. Майната му на Южен поток
1
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу ръцете от македонския метан !