Тронът на Apple

Компанията не спира устрема си, но летвата вече е вдигната много високо
1 фев 2015 21:09,
57
Тронът на Apple
Тим Кук. Снимка: архив, Ройтерс

Никога преди една-единствена компания не е правила толкова много пари за толкова кратък период от време. На 27-ми януари Тим Кук, шефът на Apple, обяви, че е регистриран нетен приход от 18 милиарда долара за последното тримесечие на 2014-а година. Това е с 2.1 милиарда повече от досегашния рекорд на петролния гигант ExxonMobil от 2012-а година.
 
2/3 от общите приходи идват от продажби на най-популярния продукт на компанията – смартфона iPhone. Изпълнителните директори рядко признават, че не са очаквали представянето на компаниите си на пазара, но самият Кук обяви, че “не може да осъзнае” размера на успеха.
 
Той отбеляза, че през последното тримесечие са продавани по 34 хиляди iPhone-а на час. За да се стигне до крайната бройка от 74.5 милиона.
 
Apple е най-голямата компания в света по пазарна стойност, а и най-печелившата. Според “Икономист” е наистина впечатляващо, че издигането на Apple е постигнато със сравнително старомоден бизнес модел: продаване на силно търсени продукти с голяма разлика между производствена и продажна цена, която достигна до 40% в последното тримесечие. 
 
Технологичната индустрия произведе множество могъщи компании като Google и Facebook, които не трябва да се занимават с търговия на физически стоки. При все че те правят по-малко пари от Колоса от Купертино. Amazon се занимава само с търговия на физически стоки, но дори губи пари.
 
Друго нещо, което отличава Apple от останалите, е успехът в покоряването на китайския пазар. По брой на доставени смартфони компанията достигна до първото място в Китай. Ако добавим Тайван и Хонконг, общият приход е нараснал със 70% до 16 милиарда долара само за година.
 
Успехът в Китай обаче води и до зависимост – всеки проблем в Азия ще навреди сериозно на компанията.

Друг проблем може да се окаже и фактът, че големите пари за Apple идват от продажбите на iPhone. Радикалната промяна в новия модел вкара марката в категорията на фаблетите (заради големия екран) и това се хареса на потребителите. Но не трябва да се пренебрегва факта, че на пазара на смартфони Apple е далеч от дяла на устройствата, ползващи операционната система на големия конкурент Google.

Неслучайно компанията се насочва към развиване на нови продукти. Кук вече обяви официално, че дългоочакваният смарт-часовник ще бъде пуснат в продажба през април. Експерти считат, че Apple ще продаде 22-24 милиона часовника само в първите 12 месеца и приходите ще скочат със стотици милиони, дори милиарди долари.

Очаква се като процент печалбата от часовниците да е дори по-голяма от тази при смартфоните. Логично Apple ще може да разчита и на скок в приходите от софтуерни услуги, тъй като наборът от устройства ще се увеличи.
 
Така компанията се изправя пред проблем, за какъвто множество други фирми биха дали всичко: планина от пари на стойност около 178 милиарда долара. Apple вече инвестира милиарди в откупуването на акции.

Огромните приходи неизбежно ще съблазнят акционерите и мнозина ще поискат осребряване на инвестициите си, а това може да доведе до рязък и опасен срив в печалбата на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: технологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До over fear:На въпроса ти ще отговоря веднага и ще ти задам друг:- процесорите A8/A8X в iPhone 6/6+/iPA2 се произвеждат от TSMC, най-големият производител на интегрални схеми по поръчка в света- Коя фирма произвежда процесорите на AMD?Хайде, на ход си...
42
1
 
2
 
! Отговори
over fear преди 9 години
До всички разбирачи и спецове на ябълката, само един елементарен въпрос: Коя фирма Ви и ще Ви произвежда процесорите на изгнилата Ви ябълка???
41
2
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
А, нямало! Просто не си чел достатъчно, пич.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много си прав Йори и аз имам няколко продукта Apple ,имам и Андроид . Но забележи колко грозно андроидаджиите тръгват да нападат Легендарната марка. Нападките са им грозни жалки и от тях лъха безпомощност и комплексарщина. Наистина никъде няма да видите под статия за смартфони с андроид някой истински потребител на Аpple да тръгне коментира грозно и да плюе ..Знам . Че по интелигентните колеги с iphone 6 ще ми кажат да не се впрягам по - умния отстъпва и т.н. , но аз все още съм с 5s простено
39
0
 
18
 
! Отговори
Йори преди 9 години
Това дали iPhone е по-добър от Android базираните телефони е малко безсмислен спор. Всичко зависи от мотивите на потребителя им. Има хора, които ги купуват за работа, други за престиж, трети за забавления, четвърти - за друго. И всеки яростно ще защитава избора си и ще вярва, че е правилния. Лично аз съм фен на всякакви такива джаджи и имам и iPhone, и iPad, и Sony Xperia Z3. Доскоро ползвах и Galaxy S4. За всеки мога да кажа и хубаво и лошо, ама да убеждавам някой, че съм по-прав - никога.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБ:Точно така, след като си заровил главата си в пясъка:- "Тези продажби не са реални"- само Samsung! (нищо, че устата е пълна с пясък)---- няма значение, че по customer satisfaction, клиентите на Samsung го оценяват наполовина спрямо iPhone. Подозирам, че повечето купувачи на iPhone 6/6+ са бегълци от Android със Samsung моделиИзправи главата и изплюй пясъка...
37
3
 
11
 
! Отговори
martony преди 9 години
Дано повече компании за техника се поучат от Apple. Омръзна ми от нехайство и зле проектиран софтуер и хардуер:Windows 8 с фабричен 100% проблем с драйверите за Wi-fi и wi-di!LG пускат телевизори OLED и след това ги изтеглят, че не ги проектирали както трябва!На Самсунг 90% от смартфоните поддържащи Miracast, секат и не могат да възпроизведат 1080p!100% от Андроид таблетите имащи HDMI не поддържат 1080p!Като не можете едно неща да го направите както трябва, не го започвайте изобщо!
36
0
 
4
 
! Отговори
Баа преди 9 години
До НФБКак успявате да имате опорни точки за всичко?
35
13
 
8
 
! Отговори
I преди 9 години
който не е имал iPhone той не знае какво е забиващ телефон.. рядко срещан ***.. iPhone може да си купи само човек, който не е ползвал Android.. разбира се рано или късно осъзнава грешката си.. на 15-тия месец на великия iPhone му спря контролния бутон.. и е толкова качествен, че се наложи да ми го сменят с нов.. пародия.. от края на 2012 - та съм с Galaxy Note 2..и твърдо мога да кажа, че и IPhone не 6...а 20 да пуснат.. пак няма да догонят качеството на Galaxy.!!
34
3
 
16
 
! Отговори
nokia3310 преди 9 години
Защо в нито един форум или статия, свързана с Андроид не съм видял потребители на Apple да хулят и говорят против него, а под всяка една статия за Apple или iPhone се изсипват тонове кофти коментари :) Ползвайте каквото ви допада хора и оставете другите да направят същото. Аз лично съм от 8 години с iPhone и лошо не мога да кажа за него, но никога няма да почна да наричам хората използащи други смарттелефони, каквито и да са те, комплексари или селяни..аре стегнете се малко и си гледайте живота
33
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е аз от всички познати с андроид който имам ,който е минал на иос не съм го видял след това да си пипа андроида ,или го бута в шкафа или го пуска в продажба. Тримесичието го показва пълна хегемония на ябълката само напред и нагоре, а най - големия конкурент любимата ви пластмаса от самсунг е в застой . Няма какво да се напъвате да се защивате ами по - добре си трайте или пестете за хубав смартфон тогава говорете . ;)Sent from Iphone 7
32
15
 
13
 
! Отговори
. преди 9 години
палячовците с Iphone се изживяват като богати...a всъщност тоя *** може да го има всеки..макар,че после ще съжалява
31
15
 
14
 
! Отговори
. преди 9 години
дано Apple не спрат производство на *** Iphone,че сред комплексарите у нас ще започнат масови самоубийства..без недъгавия Iphone никой няма да ги различава...който не е имал Iphone той не знае какъв смях е тая каруца..с пародията си на двуядрен процесор и забиаване по всяко време на денонощието:))))..тая смехория с ябълката срещу новите модели с Андроид да тича..няма да ги стигне..много народ са си купили първо Iphone,а после са минали на Android,но обратното едва ли може да се случи:))
30
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен се продава прекалено евтино айфон трябва да вкарат и топ вип версии да има малко повече разнообразие , че много андроидаджии си хвърлиха бъгавите телефончета взеха си Apple и сега си траят иначе преди сигурно са драскали като вас. Не е нормално вече всеки втори гашо и да е с айфон хех , трябва още по висока цена за върховата технология пред посредствената ;)
29
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука в УК дори ни даваха безпатен АЙгном на работа и им показах един среден ! Предпочитам си андроида и това е ! По гнусен тел от Гнома не съм държал в ръцете си..е освен на М$ ама те имат още бая да учат и те ;)
28
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички бедни мишки тръгнали да ни убеждават колко е лош iPhone :)
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къф "трон" бе Днес.бг айфонджийчета? Ха-ха-ха Като четете американски технически сайтове , четете и между редовете.
26
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само за миг си представете че айфон6 е с 3.5" дисплей, както свети стийв джобс рече!Като няма какво вече да предложат, само копират печелившите ходове на другите.
25
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ако не бяха последвали/копирали увеличаването на дисплея къде ли щяха да са сега Епъл, след като нито нови технологии имат нито иновации??? От години!
24
7
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
НаблюдателЕЕ, знаеш къде да ходиш, но преди това си набий смотания айфон с шутове, знаеш къде.

Спонсорирани публикации