Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ХихиЧервената жмел как реве.Спуснали им опорките и те милите дращят.Клавиатурите им пушат
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, невероятно но факт - благодарение на СССР и Бай Тошо, и въпреки Борисов и другите като него, все още сме космическа държава... е колкото и атомна, на стари лаври.
62
4
 
6
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
69 как да няма участие като Българска фирма е инициатор и собственик , български инженери са участвали в създаването му и най накрая той ще се управлява от България от София и велико Търново в специално изградени за тази цел центрове за управление.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия глупости са дъвка за стадото.Целта е шпионаж.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че това си е частна работа!Боката ко се хвали като гънусар с бял гг***3?Или и той има далавера!?
59
7
 
5
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
От БСП като разбраха че ще се изстрелва БГ спътник се захванаха да си връщат чинията на Бузлуджа , че кой знае може да им потрябва
58
2
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Ей,ооооо! Я Ви наредих там още преди 1989 ,бе гламавец...
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е булсатком?
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де а намеса от БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ - 2 НА ПУТИН. НЯМА ЛИ ПОМОЩ. САМ САМИЧКИ ЛИ СЕ СПРАВИХ МЕ . НИЩО НЕ СЕ КАЗВА.???
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Булсат обещаха 4К телевизия
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще гледаме спокойно Тянков HD и Сашко Кадиев
53
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Вече няма вестник "Стършел", защото смешките, които говори Борисов всеки ден го заместват напълно. Може дори да спрат комедийните сериали.Такива небивалици не могат да сътворят Бай Тошо и Димитър Пенев взети заедно, каквито дрънка Бойко Борисов всеки ден.Скъпоплатените телевизии обаче представят простотиите му като някакви гениални мисли, а овчия народ припада от възторг и умиление пред мъдростта на Вожда.По време на "лошия" социализъм България имаше трима космонавти. Сега има ... нищо !
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквите активно пречеха със смотаната си политика и забавиха проекта въпреки тях имаме сателит сега. Тиквите не са помогнали и със една копейка в създаването му.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е винаги - успехите се приватизират, загубите - национализират.
50
4
 
4
 
! Отговори
Cvetanov преди 6 години
100 procenta bg laja.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше кръглият зеленчук, нямаше да се наредим
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашият човек пак с чужда пита помен прави! Нека да се разберем, този спътник е частен, и доколкото знам, държавата няма грам участие в него. А сметката? Хм, сметката ще я плащат всички абонати на Булсатком у нас и по света...
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стига бе!?!Като прочетох това заглавие, за момент се уплаших че съм се върнал назад във времето и чета поредния брой на вестник Работническо дело!?!
46
3
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Тоя тулум с какво е допринесъл за създаването на този сатели, че се изказва по въпроса и дава оценки? Бих казал, че този успех е въпреки ГЕРБ и тяхното влияние върху България и икономиката ни.
45
4
 
11
 
! Отговори
ист преди 6 години
По добре дванадесети по стандарт на живот в ЕС, от колкото дванадесети в ЕС в овладяване на космоса.БСПто казваше че асфалт не се яде, сега ще кажат че космос не се яде.