Биткойнът – по-скъп от Boeing и Coca-Cola

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник
6 дек 2017 10:00, Бойчо Попов
110
Биткойнът – по-скъп от Boeing и  Coca-Cola
снимка: Ройтерс

Дигиталната валута биткойн, която стана свидетел на изумителен ръст през 2017 г., мина във вторник поредната граница след няколко спада през последните дни.

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855,73 долара. С този ръст за първи път общатата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд. долара.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola Co. и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за „едва“ 258,2 млрд. долара. Досега през 2017 г. биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 г. на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%.

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Вижте графиката с капитализациите и продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: биткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговията с биткойни е до голяма степен бунт срещу световното господство на банките и срещу съществуващата финансово-банкова система.Системата която трябваше да е в услуга на хората стана техен господар, и ги експлоатира по всевъзможни,и все по-нови начини.Всяка алтернатива на системата се посреща с интерес,това важи и за биткойните
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81 Ами като кредитната карта нямала нищо общо с темата, защо изобщо я споменаваш? Щом няма общо, можеше да я пропуснеш.
73
2
 
4
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ааааа,ти да видиш,в България какви тесни специалисти имало,дето от всичко разбират,а да се чуди човек,защо по всички показатели сме взе на последно място?
72
9
 
6
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
Какво значение има каква е картата? Всеки заможен млад пътуващ човек има кредитна карта с голям лимит. Аз, например, имам 2 с по 50 000лв. лимит, защото пътувам често в командировки и ми трябва за самолетни билети, хотели и прочее. В хотел в Ню Йорк ти удържат депозит 5000$ ей така от нищото, въпреки че е предплатен хотелът. Имам и Виса, имам и Американ Експрес. Навсякъде по всички банки условията са еднакви- 45 дни гратисен период. При Експреса е малко по-различна работата.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста забавно е как темата е замряла и коментарите получават по 1-2 плюса или минуса. Изведнъж някой изтърва нещо и опа 4 + за 2 минути. После някой изразява несъгласие и опа същата работа но с минуси. А междувременно темата си е все така заспала. Аре като правите шашми, поне не ги правете толкова очевадни
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 80Научи се да четеш и разбираш преди да коментираш. Кредитните карти са от банките не биткойните. Става смешното да наричаш някой "***" а в същото време мисловният ти анализ да тече с такава скорост
69
2
 
8
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Ти наистина си малoумен, ще ме прощаваш, че така се изказвам. Каква била картата, каква била банката. Това не само, че няма нищо общо с написаното, ами дори не знам и как ти роди главата подобна глупост. Личи си, че си много, много далеч от тази материя.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 78Биткойн не е на банките *** :))) хахахахах
67
4
 
5
 
! Отговори
Селяк преди 6 години
Я то тоя Биткоин същотот като апартаментите у Софето..... мноо кинта за въздух без покритие ..... и те цакат кат за общи площи и ТЕЦ, я за трансфер, я за ток. Относно цената що се дига еми щото трудно се "копае" и все по трудно става, а търсенето голямо, нещо като диамантите май ще да е ...
66
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77Браво за рекламата, но забрави аджеба най-важното - да споменеш за коя банка работиш. Сега бъджитата от къде да знаят каква карта и от коя банка да си вземат. Язък!
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам какво лошо има някой да си продаде апартамента,а с парите да реши да си купи биткойни.Може да реши да си купи злато,ценни книжа,или каквото си иска.Право на всеки е, да прави с парите си каквото намери за добре.
64
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празни приказки не ми се слушат. Давам пример какво направих аз. На 13ти ноември купих 5 биткойна (с кредитната си карта) за 5950$ единия. В гратисен период на картата продадох 4 от тях началото на седмицата за 12000$ бройката. Разбира се, има малка комисионна, но съм напред с над 11000 долара (погасена карта в гратисен период) и 1 биткойн, който не съм продал. В целия офис само това се прави с какви ли не криптовалути- хазарт е. Всякакви други празни приказки са излишни. Хейтете си колкото щете
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 72И на теб не ти се стори подозрително това? Познавам един доста безскрупулен "бизнесмен" който казва: "ако някой е толкова глупав да си мисли че ще седи и парите ще му капят отгоре без да си мърда пръста, то когато му вземат и това което има ще си го е заслужил"
62
3
 
9
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Някой яко цака в БГ да се прави реклама и льохманите да се втурнат да си купуват "нищо" за по 11,000 долара парчето.
61
3
 
6
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
До 63. То понеже иначе има кой да те защити. Слагаш в КТБ-то на сигурен депозит и си живееш от лихвичките? Да, ама не! :D
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в биткойна има 2 отбора, едниет продават, другите купуват, после си разменят ролите. така никой от тях нищо не губи а цената се вдига до безкрайност защото всички искат да се вдига, самоизпълняващо се пророчество. губещите са тези които влизат на тая цена. правилната цена беше 1$ и сега се излиза на 10000 и воала получаваш +9999$.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67"Тънкости" не се обясняват с общи приказки. Не си написал абсолютно нищо конкретно. А това че използваш обиди вместо обяснения е признак на собственото ти безсилие. И нещо лично към теб : ти лично колко биткойна имаш, кога ги закупи и на каква цена? И готов ли си да продадеш имуществото си срещу биткойните?
58
3
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До АнонименОбъркал си се нещо.Това е хазарт - дали ще се вдигне или няма да се вдигне.Аз апартаменти не продавам.Както и биткойни.Продавам етери.
57
3
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 57бях забравил че да обясняваш някаква техническа тънкост на форумен глупaк е тотална загуба на време, благодаря че ме подсети.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте се обяснявали еми купуваите биткоини само така се забогатява