Биткойнът – по-скъп от Boeing и Coca-Cola

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник
6 дек 2017 10:00, Бойчо Попов
110
Биткойнът – по-скъп от Boeing и  Coca-Cola
снимка: Ройтерс

Дигиталната валута биткойн, която стана свидетел на изумителен ръст през 2017 г., мина във вторник поредната граница след няколко спада през последните дни.

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855,73 долара. С този ръст за първи път общатата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд. долара.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola Co. и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за „едва“ 258,2 млрд. долара. Досега през 2017 г. биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 г. на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%.

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Вижте графиката с капитализациите и продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: биткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПепиЧовека си правеше бъзик с тях. Не се връзвай
54
1
 
9
 
! Отговори
80% преди 6 години
Нахраних кокошките, а сега какво да правя...! Ще претакам зелето!
53
6
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Объркал си се . Някой от поддръжниците на криптотата ще продадат 3-4 биткойна и ще си купят апартаменти.А не обратното.
52
3
 
11
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 6 години
Схемата на Битконя ми е напълно ясна. Отивам да претакам зеуето. После ще ви открехна и за световната политика и футбол. А и на жени мога да ви науча, че хич ви няма и там.
51
1
 
7
 
! Отговори
**** преди 6 години
Айде вървете и купувайте,стига сте се обеснявали.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53Това "обяснение" изглежда като изсмукано от пръстите. Наясно ли си че Ако някой ти източи сметката това е престъпление. Ако хората създали биткойна решат да създадат още нищо не може да бъде сторено защото това не е категоризирано като престъпление. Отделно нормалните банки са предвидили буфери и вече не е толкова лесно да се точат пари (блокират транзакции) още по-малко от човек който си следи финансите ежедневно а не на 3 месеца
49
1
 
7
 
! Отговори
Possibly преди 6 години
Само за месец друга криптовалута многомилиардната IOTA е с 300 % нагоре,представяте ли си какви пари прави някой от това.На 1 ноември сте сложили 100 хиляди на 1 декември сте вече с 300 хилядарки в сметката.Мечта за всеки...Скоро Forex търговията се очаква при тези криминални темпове на растеж на криптовалутите да загуби интереса на инвеститорите.Поне няколко години докато националните валути не носят нищо за инвеститорите криптовалутите ще са ракета за забогатяване!
48
1
 
15
 
! Отговори
80% преди 6 години
Нищо не разбрах от този Биткон ! По добре да нахраним кокошките!
47
5
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 43хаха, добре, ще ти отговоря. ако създателите на биткойна можеха да "печатат" биткойни, изобщо не им трябва да го правят, направо ще ти източат банковата сметка с "истинските" пари. и за двете неща се иска едно и умение (което никой няма) - решаване на едни тегави "асиметрични математически задачи", тоест задачи които трудно се решават, но лесно се проверява дали дадено число е наистина решение. всеки биткойн е решение на една такава задача, и се пази цялата му история
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46Доларът не е обезпечен със злато, а със най-голямата армия на планетата, която пък не си поплюва да започне война с някоя петролна държава и да сложи ръка на ресурсите й за да подържа въпросния долар. За теб не знам но на мен това ми изглежда като доста солидно обезпечение. А какво има криптовалутата? Разни мозъци тук твърдят самото криптиране. Явно не знаят какво значи "обезпечение" или нямат отговор
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колкото си спомням, биткойните са фиксирани като количество и още в първата му година шепа хора притежаваха към 90% от наличността. Огризките за останалите. Ако са почнали да "печатат" още, то пирамидата е ясна. Ако не, спекула, за да надуем цената и някой да обере каймака и всичко катастрофално се срива.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПреди да затворят SilkRoad там се продаваха наркотици и оръжие срещу биткоини. То оттам тръгна първото поскъпване през 2011-та.Капиш?
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМатематиката им пречи.Ама давай, ти понеже си най-умния, може да емитираш не 20, 200 милиона биткоина. Кво чакаш?
42
4
 
9
 
! Отговори
Федерален резерв ООД преди 6 години
Доларът не е ли балон?Обезпечен ли е със злато?Колко долара се печатат всяка година?От общото количество долари колко съществуват като банкноти и колко са само в електронен вид - по харддисковете на банките?Колко е външният дълг на САЩ и с колко расте всяка година?
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41И какво пречи на създателите на биткойна да емитират още? Ще ги осъдиш ли? Количество му е прекалено малко за да може да се ползва като валута за това е просто продукт. Ако решат да емитират още за да стане като валута, то тогава спекулативната му цена ще се срине. Това което ти представяш като силната му страна, едновременно е и слабата му страна
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПлати ми два биткоина и ще ти разкажа за какво става въпрос.И честно - всеки крипто вирус започва с информация как и откъде да купиш биткоини и как да ги преведеш.Толкова ли не можа поне това да намериш, че и искаш разяснение как се инвестира в няколко поста?
39
5
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 5нищо не стои зад биткойна, и точно затова е толкова скъп, и поскъпва още и още. точно защото никой не стои зад биткойна, хората го ползват катофинансов бункер, защото нямат доверие на активите зад които някой седи. тоя някой утре може да реши просто да си напечата още "активи", а виж биткойн не може. само за това е скъп, с една дума купуваш си сигурност
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелен хайвер, розов балон, дрън дрън... Плащам си тока на копачките и оставам с 2300 чисти, след такси за транзакции, борси и банки... Ми нека съм балък и баламурник...
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Отделно въпросния биткойн не е валута а стока/продукт. Това че можеш да правиш плащания с него не променя това. Ако си чел малко икономическа история може би щеше да знаеш че в миналото вече е имало такива продукти. В САЩ ако си нямал пари на времето е можело да си платиш данъците с индустриален коноп. Но конопа не е валута
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази валута и трябва един дето да и разбие кода и цената и пада до 0ла.За разлика от материалния софтуер това е чисто софтуерен софтуер.