ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei

Поредната американска офанзива срещу китайската компания
15 фев 2018 09:00,
105
ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei
На снимката отляво надясно: Крис Рей, ФБР, Майк Помпео, ЦРУ, Дан Коутс, национално разузнаване, Робърт Ашли, Агенция за разузнавателни служби, Майкъл Роджърс, Агенция по национална сигурност, Робърт Кардило, Агенцията за геопространствено разузнаване

Шест от ръководителите на най-високо ниво на разузнавателните служби в САЩ са споделили опасенията си пред Сенатния разузнавателен комитет от ползването на продукти или услуги, предлагани от китайския производител на смартфони Huawei, пише CNBC.

Сред шефовете са тези на ЦРУ, ФБР, АНС (Агенцията по национална сигурност на САЩ) и националната разузнаване. Не само Huawei е сред споменаваните компании - телекомуникационната компания ZTE също бива гледана с недоверие. Всички те не биха препоръчали на гражданите да ползват услуги на тези две китайски компании.

"Изключително сме разтревожени от рисковете да позволим на компания или организация, обвързана с чуждестранно правителство, което не споделя нашите ценности, да печелят позиции в нашите телекомуникационни мрежи", заявява директорът на ФБР Крис Рей.

"Това би им дало възможност да упражняват натиск или да контролират нашата телекомуникационна инфраструктура," споделя Рей. "Биха имали шанс да променят или откраднат информация. Или да ни шпионират."

Официалният отговор от страна на Huawei не закъсня и той гласи, че компанията не представлява по-голям риск за киберсигурността от всеки друг вендор (продавач) на информационни и комуникационни технологии. Също така допълва, че получава доверие от правителства и клиенти в над 170 страни.

Тази новина може само да засили слуховете за държавна намеса, които се появиха преди време по повод провалената сделка с телекомите в САЩ за продажба на Huawei устройства. Стигна се до там, че миналия месец Ричард Ю избухна срещу американските оператори, обвинявайки ги, че умишлено лишават клиентите си от правото на избор.

По време на въпросното изслушване пред комитета вчера шефовете са похвалили американските телекомуникационни компания за съпротивата им срещу китайските компании. То се случва в рамките на темата "Световни заплахи".

"Това е предизвикателство, което във времето ще става все по-сериозно," смята Майкъл Роджърс, директор на Агенцията по национална сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
37
 
2
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
И 100 минуса да напишете това е истината. Скъса ми нервите Х*йвея. Бъгваше по 20 пъти на ден.
11
1
 
38
 
! Отговори
:) преди 6 години
Ползвам Huawei нас 3 г. Телефоните им са много добри. Има доста чести ъпдейти на OS,което е много важно. Устройствата са с много добър хардуер. Цените са доста по-ниски от другите марки на пазара (виж в нета Huawei Honor 6x).Наскоро сравнявахме камерите на Samsung, Apple и Huawei, топ телефоните им на пазара. Тази на Huawei не отстъпва по нищо, дори на Apple снимките и видеата изглеждат малко по-зле.
10
1
 
54
 
! Отговори
Цензориран преди 6 години
Хахахха.Явно краварите не могат да подслушват или следят собствениците на тези телефони . Браво на Китай.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
големи гaдове са тия САЩ!
8
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Google и Facebook понеже не следят никого...Честно казано предпочитам да ме следи китайското правителство, вместо американското и да си купя Huawei вместо "златния" айфон
7
3
 
39
 
! Отговори
! преди 6 години
току що счупих айфона, бягам да си купя най-скъпия хуавей!!!
6
0
 
55
 
! Отговори
Проценти преди 6 години
Iphone имат около 6% пазарен дял в Китай. Huawei са с 19.4 % пак в Китай. Но 6 % в Китай си е колкото целия пазар в САЩ. Ако Пекин отговори реципрочно...ябълката ще загние.
5
2
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
В статията става бъпрос за телекомите и Китай,а номер 1 го вълнува Сирия.Напишете някоя статия и за Сирия и да я коментираме.
4
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбира се, ползвайте сами нахапаната ябълка, при която цената на устройството е около 50% и останалита 50% само за самото лого... Ей, то бива наглост, ама вече това е болест. Какво стана с пазарната икономика? Или когато не ви изнася, можем да я зачеркнем?
3
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ползвайте Хуавей, че подслушвали, не не карайте VW, че замърсявали и прочие и прочие.Само дето "забравят" да споменат, че и АНС и 6 литровите двигатели все по техните ширини се срещат.Жалка работа. Да им се продават скоепните епъли (нищо че голите снимки не звездите все с епъли са правени и от техния клоуд са свалени) и недъгавите превозни средства.
2
62
 
6
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
допуснах грешка да си купя такова дърво -модел Р-9. Изхвърлих го на втората седмица,
1
3
 
75
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Просто станаха по-добри от Ябълката и Самсунг за кратко време.Всичко друго са празни приказки.И не съм и фен,аз съм с Нокиа 5.Просто следя пазара.

Спонсорирани публикации