ВАС не намери конфликт на интереси при Доган

Шефът на съдийския състав подписал с особено мнение
Обновена: 18 окт 2010 16:38 | 18 окт 2010 16:05,
706
ВАС не намери конфликт на интереси при Доган
Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган не е бил в конфликт на интереси при сключването на договорите и получаването на хонорара от 1,5 млн. лева за консултантски услуги по 4 хидроенергийни проекта през 2008 г.

Това реши Върховният административен съд (ВАС) по делото срещу лидера на ДПС. Процесът тръгна преди месец след сигнал на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Още по темата

Става въпрос за четири договора за хидрогеоложки проучвания на обектите „Проект Тунджа”, каскада „Доспат–Въча”, „Баташки водносилов път” и Хидроенергийна каскада „Горна арда”, за които Доган е получил 1 955 830 лева преди облагането с данъци.

Според съда депутатът не е в конфликт на интереси, тъй като четирите договора са сключени, преди да влезе в сила Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Според ВАС няма доказателства депутатът Ахмед Доган да е участвал в гласуване в НС на решение, в полза на Института по строителство и минно дело, с който са сключени договорите.

"Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че е налице конфликт на интереси", пише в решението на върховните съдии.

Според тях, за да е налице конфликт, следва да има възможност частният интерес, породен от конкретната търговска дейност, да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на лицето, заемащо публична длъжност.

Председателят на състава – съдия Марина Михайлова, е подписала решението с особено мнение.

Според нея в случая липсва специална компетентност от страна на Ахмед Доган в областта на възложените му задачи, той е възложил изпълнението на поръчките на трети лица, а договорът е "с оглед на личността".

Затова, според съдията, поръчките са му възложени "с оглед на личността му като народен представител, председател на политическа партия ДПС, която е мандатоносител на правителството към момента на сключването на договорите".

Ако Ахмед Доган беше признат за виновен, той щеше да бъде глобен с между 1000 и 3000 лева, а близо 2-та милиона хонорари щяха да бъдат конфискувани.

Сега ВАС постанови Народното събрание да плати разноските по делото. На последното заседание стана ясно, че защитникът на Доган – адвокат Румен Еленски, е декларирал възнаграждение в размер на 48 хиляди лева. Съдът обаче постанови парламентът да плати разноски по делото в размер на 150 лева.

Днешното определение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


706
Още по темата: Ахмед Доган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
624
2
 
11
 
! Отговори
1331 преди 13 години
Бомби по гарите и влакове Партиа на етническа основа Подкуп по време на коалициа НЕВИНЕН НЕВИНЕН НЕВИНЕН В БЪЛГАРИЯ НЯМА СЪД АЗ ВЕЧЕ НЕСЪМ ОТ ТОЗИ НАРОД ЩЕ НАПУСНА СТРАНАТА
623
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Пловдив от сума ти години има "Съдийски квартал". Почнаха да никнат "скромни" къщички от скромни съдийски заплати! Усетиха се, спряха строежите. Изнесоха се нанякъде. Я някой да каже размера на заплатките им и какво може да направи с тях?
622
3
 
8
 
! Отговори
amet преди 13 години
BRAVO NA BALGARSKOTO PRAVOSADIE S TAKAV SAD NQMA DA IMA OPRAVIQ NIKOGA
621
3
 
4
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Има нещо по-важно от законите и то се нарича СПРАВЕДЛИВОСТ!Убеждавам се ,че тук само свинец може да свършитая работа!
620
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
новината е стара и изтъркана вървете да плюете и да си чешете езиците другаде хайде марш
619
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия от ВАС трябва да се сменят всичките.. Не знам от колко години са там, но 100% обслужват интересите на крадливите политици, властващи в последните 10-15 год. Докато тия са във ВАС, Костов, Доган, Станишев и "царя" няма да влезнат в затвора...
618
2
 
1
 
! Отговори
narod преди 13 години
to4no tova imam predvid
617
2
 
2
 
! Отговори
Kenef vodolaz преди 13 години
Raita si go zaslujavate.............a syda vi e po zle ot po tursko
616
1
 
2
 
! Отговори
za 645 преди 13 години
da...........za samo 2 000 000 e smeshno
615
2
 
4
 
! Отговори
narod преди 13 години
TOVA E NAI GOLQMATA GLUPOST-EDIN LIDER NA PARTIQ DA GO SIDI6 ZA 2 MILIONA.
614
1
 
3
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Тия от вас аз искам да им направя една операция нищо ,че нямам диплома след като ги уморя надявам се колегите им да ме оправдаят!!!!!
613
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъжното е, че ахмаците .... сме ние!
612
3
 
2
 
! Отговори
Men преди 13 години
Sopol li si, Medi Doganov li si ne znam!!! Dano Gospod te nakaje teb, sluginaja ti i rodata ti do 9to kolqno, Iz4adie gnusno!!!!
611
4
 
12
 
! Отговори
............. преди 13 години
Какво самодоволство излъчва ***.На победител.Големи *** са тези от правораздаването.
610
4
 
6
 
! Отговори
АРНАУТ преди 13 години
Защо не е публикувано решението на ВАС касаещо Ахмед Доган?Кои са съдиите по това дело? Каква е тази мистерия? Нима съдиите са анонимни и не трябва да ги знаем? Има публикация само на особеното мнение на една от съдииките.
609
3
 
8
 
! Отговори
правда преди 13 години
След ,като пред закона всички не са равни,значи НЯМА ДЪРЖАВА !!!
608
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако ударят някой турчин или полицаите завардят някой имам в джамията ,всички турци скачат ,а сега като техния лидер краде близо 2млнлева той за тях е герой, а ние овце !ние що си мълчим ,пак ли ще седим като овце докато турците ни се смеят ! да го завардим и да го закараме при Бойко ,той барем го нашляпа !
607
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква самодоволна мутра... ама и защо не, тя цялата управленска структура на държавата му се е надупила с приятелски разтворени бузки... човека си прави каквото си иска
606
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма ли я Ал Кайда и у нас но да удря съдилища , корумпирани , престъпници да бъде от типа на дякона Васил Левски .
605
5
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Ето, колко ни чини и "съдът", и прокуратурата, и МВР, с министъра му барабар, та и великият премиер, дето бил си изпълнил предизборно обещание да даде Доган на съд. ПОРЕДНАТА НАГЛА ЧЕРВЕНА ТРАГИКОМЕДИЯ, ДИРИЖИРАНА ОТ ВЕЧЕ НЕСЪЩЕСТВОВАЩАТА ДС!