ВАС не намери конфликт на интереси при Доган

Шефът на съдийския състав подписал с особено мнение
Обновена: 18 окт 2010 16:38 | 18 окт 2010 16:05,
706
ВАС не намери конфликт на интереси при Доган
Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган не е бил в конфликт на интереси при сключването на договорите и получаването на хонорара от 1,5 млн. лева за консултантски услуги по 4 хидроенергийни проекта през 2008 г.

Това реши Върховният административен съд (ВАС) по делото срещу лидера на ДПС. Процесът тръгна преди месец след сигнал на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Още по темата

Става въпрос за четири договора за хидрогеоложки проучвания на обектите „Проект Тунджа”, каскада „Доспат–Въча”, „Баташки водносилов път” и Хидроенергийна каскада „Горна арда”, за които Доган е получил 1 955 830 лева преди облагането с данъци.

Според съда депутатът не е в конфликт на интереси, тъй като четирите договора са сключени, преди да влезе в сила Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Според ВАС няма доказателства депутатът Ахмед Доган да е участвал в гласуване в НС на решение, в полза на Института по строителство и минно дело, с който са сключени договорите.

"Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че е налице конфликт на интереси", пише в решението на върховните съдии.

Според тях, за да е налице конфликт, следва да има възможност частният интерес, породен от конкретната търговска дейност, да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на лицето, заемащо публична длъжност.

Председателят на състава – съдия Марина Михайлова, е подписала решението с особено мнение.

Според нея в случая липсва специална компетентност от страна на Ахмед Доган в областта на възложените му задачи, той е възложил изпълнението на поръчките на трети лица, а договорът е "с оглед на личността".

Затова, според съдията, поръчките са му възложени "с оглед на личността му като народен представител, председател на политическа партия ДПС, която е мандатоносител на правителството към момента на сключването на договорите".

Ако Ахмед Доган беше признат за виновен, той щеше да бъде глобен с между 1000 и 3000 лева, а близо 2-та милиона хонорари щяха да бъдат конфискувани.

Сега ВАС постанови Народното събрание да плати разноските по делото. На последното заседание стана ясно, че защитникът на Доган – адвокат Румен Еленски, е декларирал възнаграждение в размер на 48 хиляди лева. Съдът обаче постанови парламентът да плати разноски по делото в размер на 150 лева.

Днешното определение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


706
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на ВАС!
3
9
 
93
 
! Отговори
Т преди 13 години
Гади ми се вече от БГ Съдилищата. Противни са! То бива безочие, то може *** тва на нищо не прилича!
2
4
 
104
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смешна държава!
1
5
 
84
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
ООО НАЧАЛНИК ТРЯА ДА ЧЕРПИШ