Пак присъда за България в Страсбург

Властите са се провалили в разследването на смъртта на мъж
Обновена: 4 дек 2010 08:36 | 3 дек 2010 23:56,
18
Пак присъда за България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по чл. 2 от Европейската конвенция - право на живот, за провала на властите да разследват смъртта на мъж, убит при въоръжен грабеж. Това съобщават от Българския хелзинкски комитет.

Жалбоподателите - Генка и Методи Зашеви, живеят в София. 

Те се оплакват от неефективността на властите да разследват убийството на сина им Ивайло Зашев, прострелян и убит при въоръжен грабеж на къщата на леля му в Ставерци. 

Съдът присъди общо 20 000 евро на двамата жалбоподатели, както и 4000 евро разноски по делото.

Съдът е посочил цяла поредица от изключително съществени пропуски в разследването.

Не са иззети проби и доказателства от местопрестъплението, проектилът и гилзата от изстрела, с който е убит г-н Зашев, са изпратени за експертиза в МВР, където са загубени преди да бъдат изследвани, конфискуваният автомобил не е изследван своевременно, върху ключов свидетел на обвинението е оказан незаконен натиск от страна на полицията да свидетелства по определен начин, разпознаването на заподозряните е проведено в нарушение на приложимата процедура, не е предоставена защита на важен свидетел, коментира Йонко Грозев, адвокат по делото.

За капак, цялото разследване се точи в продължение на седем години. Резултатът - няма нито едно годно доказателство, доказващо вината на подсъдимите, и те естествено са оправдани от съда, отбелязва Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
ринго преди 13 години
айде сега с тези 20000евра си намерете чистач да разчисти *** убили синът ви....щото от полиция и съд в тази държава правда нямя да видите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тва дело е от преди 7 години,след 5-6 години може да се очакват такива дела и за цветко ,ама може и да няма. :)
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е данък Цецковщина, тепърва ще има да го плащаме всички ние обаче.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нека сега държавата да осъди всички свои служители за това престъпно поведение....и вижте как ще се оправят нещата....и занапред да ги съди и няма да има такива безобразия и некомпетентност и безотговорност
14
0
 
2
 
! Отговори
rono2 преди 13 години
ne ,можеме ли да се откажаме от това да не плащеме?
13
0
 
2
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Мнението на съдии относно реформата в съд.с-***, изразено в сп."Правен свят": "Навсякъде говорим за съдебна реформа, за независимост и че съда сам трябва да се реформира. Въпросът ми е как ще стане това,като се мислим за идеални.В такъв случай за мен лично не е нужно нищо да правим и да си продължим. И много моля да не засипвате форума с обиди, задавам конкретен въпрос". Отговор: "Единият начин е с огнехвъргачка, а другият е да се следва примера на Пабло Ескобар от 1985г. във Върховния съд на Колумбия. Едва тогава може да има ново начало... Лека полека няма кой да ви чака да се върнете от екскурзия в Москва..,че парите постоянно не ви стигат и сте лакоми за още и още..."; "Чудно, когато става въпрос за големите недостатъци на съда, никой нищо не казва и не пише. Ако не можем да бъдем поне малко критични и към себе си, тогава вече наистина става страшно". Което е най-фрапиращо,в коментарите вече се вмъкват таки ва за участие на магистратите в опитите за оплюване и очерня не на правителството: "Критиките към ВСС не е нещо необичайно. Пагубното е, че се включват съдиите в опита на някои всяче ски да компрометират изпълнителната власт, задача поставена от жълти и сини." ; "Браво на съдиите от СГС! Сигурна съм, че никой от подписалите писмото няма да го вземат в специализи рания съд....И като паднат от власт днешните, "специализираните" ще слушкат утрешните. Тогава Цецко ще трябва да се разде ли с някое и друго апартаментче, та да си плати хонорарите на омразните адвокати.". И отговорът на по-умерени съдии: "Така не се защита ва независимостта на съда, нито пък се управлява. Писмото ви е абсурдно, трябваше да изчакате, не може да пишете врели - некипели и да очаквате ня- кой да ви обърне внимание. Вили, ти изпълни ли си задължението да предост авиш на ВСС информация по движението на това дело или реши да напишеш писмо." (Става въпрос за "Кървавото" писмо до ВСС); "Вие пък искате да вършите каквото си решите и никой да не ви контролира. Не се изживявайте като безгрешни. Не може народа да ви плаща заплатите, а вие да не давате отчет. Половината от вас за нищо не стават.Какво скачате толкова."
12
0
 
2
 
! Отговори
za 9 преди 13 години
Жалбата следва да бъде подадена след изчерпване на всички вътрешноправни средства за защитав срок от шест месеца след датата на окончателното решение на националната инстанция чл.35 от Конвенцията.
11
1
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
а сега като ми се правят на много честни, всички отговорни за некадърното изпълнение на работата си заради което някой пак ще се бият в гърдите, че са оправили проблема "с държавни пари" да ги пратят на съд, ама на нормален съд който едва ли има в БГ.
10
0
 
13
 
! Отговори
слънце преди 13 години
В България властите се провалят в много направления / не знам всъщност в какво не са се провалили/
9
0
 
5
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
Каква точно е процедурата да се подаде иск? Някой знае ли?Мисля че аз след около година и нещо също ще трябва да съдя държавата.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i sadat e za **ane i rasledva6tite sa6to,pak kato sabere6 2-ta otrasala moje da gi kara6 podred
7
0
 
4
 
! Отговори
червей преди 13 години
Да чакат присъда за злоупотреба с власт и срс повече от установения по конституция срок.Причиняване на птп с цел самоубиство с лазара за безкръвна операция -кръва операция в пирогов.Тормоз от мвр-данс и имлантиране на микрочип с це проследяване .постоянно
6
0
 
18
 
! Отговори
ИЗТЪРСКАК-БЪЛГАРСКИ преди 13 години
Европейски съд до дупка.......за да види ЕВРОПА в каква измислена държава живеем....и сме подложени на геноцид от управляващите..........,АБЕ ЖАЛНА НИ МАЙКА..........
5
0
 
24
 
! Отговори
Margi преди 13 години
Докато не започнат да глобяват персонално,ще плащаме ние всички.А защо да плащам на некъдърници хем заплата,хем глобата за несвършена работа?Ама държава сме!!!То затова всеки се стреми към бюджетна служба,защото отговорността е размита и на всичкото отгоре си вземаш и парички/доста/,а някой и + 20 заплати при пенсиониране.
4
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Пращат некви дето им плащат минимални хонорари -нещо като мин. РЗ понеже са толкова добри че не са могли да се реализират в равни условия в частния сектор
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе на тия дела дали държавата праща ответник въобще?Аз не съм чул държавата да е спечелила някое дело в Страсбург? Винаги печели ищеца. Това ме навежда на мисълта, че ние не пращаме адвокати?
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гилзите изпратени за изследване са загубени ,автомобила не е изследван своевременно , оказан натиск от полицията . съда ни не е най добрия , по скоро има много кусури , на когато страсбург осъжда държавата плащаме всички заради некадърността на един или друг министър или какъвто и да било висш чиновник . имайки в предвид новите акции - цветановки - очаквайте още повече искове в бъдеще .
1
1
 
15
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Ами сега! Съдът не бил виновен! Разследващите били виновни! Тези дето сочат с пръст българският съд за виновен за всичките им провали!