ВАС намали 5 пъти глоба на ЕВН

Дружеството ще плати 67 469 лв. за нарушение на Закона за защита на конкуренцията
Обновена: 4 май 2011 11:19 | 4 май 2011 11:19,
11
ВАС намали 5 пъти глоба на ЕВН
Снимка: Булфото

Върховният административен съд намали петкратно санкция, наложена на „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Глобата за нарушение на Закона за защита на конкуренцията е намалена от 337 347 лева на 67 469 лева, се посочва в съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Мотивът е икономическата криза.

Санкцията бе наложена именно от антимонополния орган по искане на "Яна" АД, гр. Бургас.

Дружеството получава електроенергия по кабелен електропровод, собственост на бургаската фирма и свързващ предприятието с електрическа подстанция на НЕК.

ЕВН ЕР от своя страна използва електропровода за пренос на електрическа енергия и по закон следва да плаща цена за достъп на собственика – "Яна" АД, до момента, когато евентуално го изкупи.

Според КЗК, възползвайки се от монополното си положение на пазара, ЕВН ЕР винаги, при повдигнат въпрос за заплащане на цената за достъп до съоръжението, е обвързвало началото на плащането със стартиране на процедурата за изкупуване на съоръжението.

По този начин електроразпределителното дружество е отлагало и скъсявало във времето плащането на дължимата от него цена за предоставения му достъп.

Върховният административен съд потвърждава констатациите на КЗК, като намалява санкцията до размера от 67 469 лв. с основанието, че "в условията на икономическа криза, довела до спад в производството и потреблението, целите на закона биха могли да бъдат постигнати и с налагането на по-нисък размер на имуществената санкция".

Решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
аз съм в криза и няма да плащам нищо- и данък въздух ми искат
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВЪН ВСИЧКИ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА ОТ БЪЛГАРИЯ - ЕОН, ЧЕЗ И И-ВИ-ЕН СА ГАДНИ ТЪРТЕЙ КОИТО ГРАБЯТ ПО НАЙ-ГНУСЕН НАЧИН ВСЕКИ ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН. ТЕ СА ТОТАЛНИ КРЪВОПИЙЦИ И ДЕРИБЕЙ. НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ДА ВЪРВЯТ НА МАЙНАТА СИ. АКО ГИ НЯМА ТЯХ СЪС СИГУРНОСТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ЩЕ ПАДНАТА ПРИ ТОВА ДРАСТИЧНО.
9
1
 
4
 
! Отговори
kubadinski преди 13 години
А няма ли кой да ги осъди ,че в емблемата логото на фирмата България е с малка буква
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако може 5 кратно да ми намалят заема към БАНКАТА
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако може да ми се намали сметката към EVN.Мотива ми е икономическата криза.
6
1
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Как няма ВАС да намали глобата на ЕВН: та и съдът и електроразпределителното дружество грабят когато и каквото им падне: ЕВН - от повишени такси и неизвършени услуги на населението, а съдиите от ВАС - ОПС-имоти по черноморието и то не само те, а и техните дъщери и престарели майки. За награда от ВСС ги оставиха на работа във висшия съд още да грабят и да съдят другите. Същите съдии от ВАС върнаха на работа скандалния шеф на САС ген.В.Пенгезов, също герой с ОПС-имот, който не го бил взел той, а неговата дъщеря ,по онова време студентка 2-и курс Право, ама той й дал парите за имота, иначе нищо не знаел и дъщерята не е използвала неговото име при уреждане на 7 пъти по-евтиния имот?! Хайде сега, ние не разбираме как стават тези неща с честните и доблестните висши съдии, радващи се според ВСС на безспорен авторитет и уважение сред хората??!! За "хонорарите", вземани под масата от административните съдии не говорим, ама оправдаха Ахмед Доган за 1,8 млн лв хонорар. Абе НЕЗАВИСИМИ И НЕСМЕНЯЕМИ съдии! После се сърдим, че от САЩ и Германия ни обвиняват, че в България едната съдебна система оправдава недосегаемите и богатите, а другата съди по закона обикновените граждани.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не съм чул да има обективен честен и не корумпиран съдия ,на една софра са и се държата
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и отново посланик Уорлик е прав...
3
1
 
17
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Иначе в България няма монопол...Искаме силна икономика и как ще стане като не се дава шанс на българския пазар да се развива...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
1
 
25
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
Аз като запознат със спор ще кажа че Яна води това дело срещу ЕВН от близо 7г. т.е. няма икономическа криза,когато ЕВН са нарушили закона.Отледно е абсурден довода да се намали санкция на това основание
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВАС винаги са били долна ***, работеща за групировки, мафиоти и всякви други отпреки. Никога не са издали една скапана присъда в полза на обществото. ***!