Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"

Прокуратурата образува две дела срещу чиновници от НЕК
Обновена: 2 юни 2011 05:56 | 1 юни 2011 16:24,
244
Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Булфото

Две досъдебни производства образува Софийската градска прокурататура за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от държавното обвинение.

Първото дело е образувано срещу чиновници от НЕК и е във връзка с дейността на АЕЦ "Белене". Второто досъдебно производство е за престъпления по проекта за каскада „Цанков камък“.

Междувременно днес на сайта на гражданския комитет „Не на Белене“ бе публикуван доклад на одитора Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене".

Одитът е установил злоупотреби за 117 млн. евро.

Още по темата

Това е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката и е оценено на 205 млн. евро. За него руската компания "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87,6 млн. евро.

За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания се е съгласила да я намали, пише още в документа.

Според одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката – принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.

Това е станало в края на ноември – началото на декември 2007 г., когато икономически министър беше Петър Димитров.

Анализът на експерта установява и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", който получил вместо договорените предварително 16,9 млн. евро, общо 69,8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
5
 
14
 
! Отговори
ЦЕЛТА НА ВОТА Е: преди 12 години
-ДА СЕ НАРУШИ НОРМАЛНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА.-ДА СЕ СЪЗДАДЕ ХАОС ПРЕДИ МЕСТНИТЕ И ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ.-ДА СЕ НАЗНАЧИ НОВО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ГОЦЕ---СЪС СТАРИТЕ МУЦУНИ НА МАФИЯТА ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ!-ДА СЕ ФАЛИРАТ БАНКИТЕ И ИЗТОЧИ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА.-ДА СЕ ПОДПИШАТ ,ЗАРОБВАЩИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ С РУСИЯ!--ДА СЕ ИЗВЕДЕ СТРАНАТА ОТ ГРАНИЦИТЕ НА ЕС ---И ВКАРА В КРЪГА НА РУСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ!!ТОВА Е НОВ ЗАГОВОРОТ БКП/БСПи ДПС/ДС СРЕЩУ ВАС
198
1
 
23
 
! Отговори
БЪЛГАРИ.... преди 12 години
5% ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е СЪС ВЛОГОВЕ ОТ 25--МИЛИАРДА ЛЕВА!ТОВА СА ,ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ ,КОЙТО ПОЛЗВАТ ИКОНОМИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В МОМЕНТА /-НА "ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ***/, ВЪВ БЪЛГАРИЯ----ЗА СОБСТВЕНО ОБОГАТЯВАНЕ НА ВАШ ГРЪБ!ТОВА СА СЪЩИТЕ ТЕЗИ---КОИТО ПОЛУЧИХА ОТ ЦК НА БКП, КУФАРЧЕТАТА С ПАРИ ВЪВ ВАЛУТА И БЯХА ,НАЗНАЧЕНИ ЗА БИЗНЕСМЕНИ ОТ ПАРТИЯТА--МАЙКА!ТЕ ОРГАНИЗИРАХА ИНФЛАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ --ЗА ДА ВИ ОГРАБЯТ..!ГОТВЯТ ВИ --НОВА ИНФЛАЦИЯ, ПРИ ПАДАНЕТО НА ГЕРБ!
197
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е станало в края на ноември началото на декември 2007 г., когато икономически министър беше Петър Димитров.-----------------Крадци, крадци КРАДЦИ!бсп дпс ндсв!
196
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крадливата комунистическа пасмина измсукала народа.... и сега ми врещят на умряло, много ги било грижа,социална партия ми били, с избори ще ми плашат наесен, нещасна *** проклета.. искам тези злоупотреби да минават в европейски съд и лакомата червена *** да гние по дрънголниците с векове.ходят да купуват гласове и да плашат бабичките,за да гласуват за тях, ей това им е електората на тия мошенници
195
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма друга такава държава! Няма спасение за народа! Той трябва само да работи и за нищо да не пита. Наказания за грабителите няма да има. Млади хора, ориентирайте се навреме, не чакайте да остареете със същите напразни очаквания като нас. Посъберете пари за билет и - на Втори терминал на Аерогара София!
194
0
 
7
 
! Отговори
знам го на изуст... преди 12 години
За да намаже и съдъ от паричките ще трябва първо да ги осъди после да получи пари под маса и над маса и накрая да ги освободи.
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За това всичко се бави в България за да има време за сигурна и законна кражба. Бюрокрацията и античовешкото във всеки български служител е част от олигарската система и държавата рекетьорка на собствения си народ
192
0
 
2
 
! Отговори
до177 преди 12 години
Напълно те подкрепям приятел, но ТЕ са се окопали здраво
191
0
 
3
 
! Отговори
чакащ преди 12 години
И кво-тези дела като другите-невинни.
190
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Хайде гоце - кажи си! Как стана дърт милионер?Как така се купуват къщи във Франция,Америка,България и на други места по света?"И на няколко други планети.
189
0
 
1
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 12 години
kradzite si sloziha srama na gaza i vaobwe ot tazi tupurdiq za sad i ala bala we mine bez mnogo puwilka samo 4e milionite gi nqma i narodat go nqma.
188
0
 
7
 
! Отговори
пич преди 12 години
аверчет на Ровч?А заща няма нито един осъден досега ваща мама ненаяла се?
187
0
 
17
 
! Отговори
БКП(БСП)ДС преди 12 години
Вместо да погребем "трупа на комунизма", допуснахме той да вампирясаКомунистите, които създадоха трудовите лагерите, които национализираха частната собственост, вкарваха учители, свещеници, писатели, банкери, бизнесмени, издатели на издания и по-различно мислещи от масата хора по затворите. Тези, които ни заблуждаваха със светло бъдеще и които мълчаха за експлозията в Чернобил и накараха народа на България да излезе на манифестация за 1-ви май, въпреки нахлулата радиация от заразените райони на Украйна; които се криеха по резиденциите си и изнесоха парите на България по банките из Австрия и Швейцария и които не само че не бяха наказани, но оцеляха. Оцеляха през всичките трусове на историята, не изчезнаха като динозаврите, а се приспособиха първи към промените, от които излязоха първи бизнесмени, първи частници, първи милионери, първи издатели на свободни издания в България. Първи както винаги във всичко.
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А БЕ ЩО ТАКА ТАЯ ТЕМА И ДРУГИ ПОДОБНИ МНОГО БЪРЗО ГИ КРИЕТЕ НЕЩО МАЙ
185
1
 
7
 
! Отговори
Чавес преди 12 години
Тя прокуратурата за близо две години образува доста подобни дела за "откраднати стотици милиони", но да сега всички те се спукаха като балон в съда. Така че такива "обвинения" сме ги чували, чували....
184
1
 
10
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ГОЦЕ И И БОГОМИЛ МАНЧЕВ .. !
183
1
 
6
 
! Отговори
аз Ф преди 12 години
що ли не се учудих на заглавието :)
182
1
 
9
 
! Отговори
да преди 12 години
Съда и прокуратурата ще замажат крадците,защото и съдии и прокурори са бивши комунисти назнаяени от агент гоце!
181
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде гоце - кажи си! Как стана дърт милионер?Как така се купуват къщи във Франция,Америка,България и на други места по света?
180
0
 
7
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Остана ли некой в това управление дето да не е крал нещо?