Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"

Прокуратурата образува две дела срещу чиновници от НЕК
Обновена: 2 юни 2011 05:56 | 1 юни 2011 16:24,
244
Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Булфото

Две досъдебни производства образува Софийската градска прокурататура за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от държавното обвинение.

Първото дело е образувано срещу чиновници от НЕК и е във връзка с дейността на АЕЦ "Белене". Второто досъдебно производство е за престъпления по проекта за каскада „Цанков камък“.

Междувременно днес на сайта на гражданския комитет „Не на Белене“ бе публикуван доклад на одитора Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене".

Одитът е установил злоупотреби за 117 млн. евро.

Още по темата

Това е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката и е оценено на 205 млн. евро. За него руската компания "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87,6 млн. евро.

За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания се е съгласила да я намали, пише още в документа.

Според одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката – принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.

Това е станало в края на ноември – началото на декември 2007 г., когато икономически министър беше Петър Димитров.

Анализът на експерта установява и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", който получил вместо договорените предварително 16,9 млн. евро, общо 69,8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
5
 
! Отговори
ТОНИ преди 12 години
Не народ е казал някОй А *** ....САМИ СЪДЕТЕ !!!!!
218
0
 
9
 
! Отговори
антиданъчен преди 12 години
Слава на ...Крадците на Прехода дето опостушиха Милата ни Родина за свое Благозаслужават в името на народа ....СМЪРТ......
217
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Българи ....Само ....Революция ....ще оправи нещата в България ,,,,Събудете се .....
216
0
 
5
 
! Отговори
......! преди 12 години
Ако са само 117мил. ще е добре.......!
215
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой ги е окрал бсп и дпс нашите политици заслужават да са в затворите и да е ------- *** .
214
1
 
8
 
! Отговори
до #218 преди 12 години
То АБВ-то/гоце/дс, си краде 10 години,а спонсорите му се изреждаха...Така,че АБВ-то се е оправил у нас и по света....
213
3
 
11
 
! Отговори
Един гол кур преди 12 години
*** Родината ограбват,Депесарите със тях крадат,А за АБВ-то, за АБВ-то,какво ли ще остане най-накрая?
212
3
 
11
 
! Отговори
НА БЕЛЕНЕ - НЕЕЕЕЕЕ преди 12 години
По тази формула са си ги разпределили! За това Станишев си купи имот в Брюксел, а на майка си взе скъп апартамент в центъра на София. Останалото е дал на Елена Йончева и Моника Йосифова, за да ги изперат, а може и на *** да е кихнал някое пръстенче с брилянт. За другите двама хайдуци това са джобни пари, но пара при пара отиваКРАЖБИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ...ПО-ДОБРЕ Е РУСКИЯ САМОВАР ДА СЕ ПРЕКРАТИ. НЕ ИСКАМЕ ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ,А ПАРИТЕ НИ ДА ОТИВАТ В РЪЦЕТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ!
211
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Машинката за големи пари - АЕЦ Белене. По добре да изгубим 2млд вложени там отколкото да се набутаме с още 8млд. Сега в България има достатъчно мощности за покриване на нуждите от ел енергия. Редно е да оставим децата ни да решат дали да строят нова атомна мощност а не да ги заробваме със заеми които те трябва да плащат.До след 60 години кой знае какви източници на енергия ще се намерят и АЕЦ-а ще бъде архаизъм. Германците не напразно се отказват от АЕЦ Ама те мислят за бъдещето а нашите за пари
210
4
 
14
 
! Отговори
qwerty преди 12 години
А така, правете бизнес с руснаците.
209
8
 
10
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Най-краткият виц. ГЕЙБ не краде!
208
9
 
6
 
! Отговори
Ейййй преди 12 години
Много сте *** бе българета.И 1000г. да ви лъжат все ще вярвате.Просто искате да бъдете лъгани.Четете лъжите и изобщо не мислите.Кой е тоя пръдльо Велко не знам си кой си.Парсънс е световна фирма за мениджмънт.Вярвате ли,че такава компания ще остави нещо нечисто в делата си,пък дори и на завишени цени?Глупости.Че има крадци,има в изобилие,но с такова крякане по медиите се постига точно обратното.Никой няма да бъде съден,защото целта е да се вземе кокала на врага,а не да бъде вкаран в затвора.
207
9
 
15
 
! Отговори
защоооо!!!!! преди 12 години
А герб като не краде, защо живеем втора година все по-зле? Защо Тиквата замита следите на предишните като Кума Лиса с опашката?
206
1
 
10
 
! Отговори
до 203 преди 12 години
Какво ДС бре? Та нали то сега е на власт!
205
0
 
13
 
! Отговори
99999999999 преди 12 години
Дайте да се организираме и да направим това което европейците направиха в 89..!От 65 години са едни изащи...Долу президента,парламента и всички партии
204
1
 
9
 
! Отговори
АЛО, МОДЕРАТОРА... преди 12 години
...НЕ СМЕНЯЙ ТОЛКОВА БЪРЗО ТЕМАТА ---КОГАТО КОМЕНТАРИИТЕ ...НЕ СА ТИ ПО ВКУСА И СПОРЕД ИНСТРУКЦИИТЕ СВИШЕ...ХА,ХА,ААА...НЕ БЪДИ ЧЕРВЕНО ***!
203
4
 
12
 
! Отговори
Голям Шлем преди 12 години
Големият Шлем на гоцевци е Голям Член за обикновените хора според руския Комерсиант.....Само аз ли се сещам за един друг Член Първи , с който ни клатеха ''другарите'' 45 години ?
202
2
 
7
 
! Отговори
Болшевик -Натовец преди 12 години
Няма да се мине без нов 9-ти септември , тоз път като фарс насочен срещу новата червена буржоа....ако трябва с помоща на НАТО
201
1
 
7
 
! Отговори
Болшевик -Натовец преди 12 години
Няма да се мине без нов 9-ти септември , тоз път като фарс насочен срещу новата червена буржоа....ако трябва с помоща на НАТО
200
6
 
4
 
! Отговори
я стига глупости бе преди 12 години
*** крадат повече ! Какво са някакви си 117 млн. евро откраднати от 5-6 човека ,това не е проблем , проблем са *** като се съберат 10 души дори и 200 метра кабел могат да откраднат !