Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"

Прокуратурата образува две дела срещу чиновници от НЕК
Обновена: 2 юни 2011 05:56 | 1 юни 2011 16:24,
244
Откраднали ?117 млн. от АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Булфото

Две досъдебни производства образува Софийската градска прокурататура за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от държавното обвинение.

Първото дело е образувано срещу чиновници от НЕК и е във връзка с дейността на АЕЦ "Белене". Второто досъдебно производство е за престъпления по проекта за каскада „Цанков камък“.

Междувременно днес на сайта на гражданския комитет „Не на Белене“ бе публикуван доклад на одитора Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене".

Одитът е установил злоупотреби за 117 млн. евро.

Още по темата

Това е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката и е оценено на 205 млн. евро. За него руската компания "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87,6 млн. евро.

За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания се е съгласила да я намали, пише още в документа.

Според одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката – принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.

Това е станало в края на ноември – началото на декември 2007 г., когато икономически министър беше Петър Димитров.

Анализът на експерта установява и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", който получил вместо договорените предварително 16,9 млн. евро, общо 69,8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
5
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
tia parichki sa v djoba na rymen ovcharov toia hitra chervena lisica.
178
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Петър Димитров беше едно недоразумение в управлението, така че изобщо не е чудно че са откраднали парите.Него и компания трябва да го съди не български съд, защото всички знаем какво ще стане.Тука трябва да се заеме европейският съд.Затова нямаме добри заплати и пенси и, защото крадат като луди.А сега дават съвети, защото са много умни.Всички в затвора барабат с П. Димитров.Ама няма държава.
177
0
 
9
 
! Отговори
da be da преди 12 години
Не виждам името на олигарха само!Интересно защо никой не споменава г-н Манчев!
176
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сумата не е точна - по голяма е някой да иска да се върне БСП ана власт?или ДПС или СДС? Сега леко полеко разяснява ли ви се за какво става на въпрос?Защо е тоя рев от турци , сини жълти и червени и защо всички са против ГЕРБ ?за пръв път виждам Костов видимо уплашен - ще се гушне с БСП то майтова е тяхно общо делосамо ГЕРБ - затвор за крадците
175
2
 
12
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Затова гея иска БСП да доиде на влас защото му искарват керливите ризи направо в Белене и чао .Никога повече *** на власт
174
1
 
2
 
! Отговори
hoteli преди 12 години
pa vie posle se chudeto ot kade tolkova hoteli po moreto i po planinata kinti kinti trqbva da se perat
173
0
 
12
 
! Отговори
bg преди 12 години
Е, нема такава държава!
172
0
 
8
 
! Отговори
ratchet преди 12 години
има някаква грешка в сумата - изпусната е една 0
171
4
 
4
 
! Отговори
Додо до "Лустра преди 12 години
Тогава те не свалиха Костов, а Филко. И го свали не СДС, а ДПС, като застана зад "Боянските ливади" на Желев. Но за това не съжалявай: всички, които участваха в т.н. "нежна революция" - СДС, ДПС и разните партии в СДС бяха наравно с БКП/БСП *** от разните структури на комунистическата държава и *** ОТ, и наследници НА партийните ръководни органи. Те са, които разпределиха пицата на кръглата маса. Ех, как не се завъртя някой с картечница около тази кръгла маса ..!
170
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА Е СТАНИШЕВ И КОМПАНИЯ ...ГАДНИТЕ ЧЕРВЕНИ *** ...ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТЯХ ТЕ ЧАКАТ ПРИКЛЕКНАЛИ НА СТАРТ ...ПАК ДА ПОДКАРАТ КОЛЕЛОТО ...НЕКА ВИДИМ КОЛКО СА ГЛУПАВИ БЪЛГАРИТЕ НА ИЗБОРИТЕ НА ЕСЕН
169
3
 
17
 
! Отговори
кои са? имената! преди 12 години
Имена и доживотни присъди. Хората се самоубиват от безизходица, те крадат като луди. Нови закони трябват и безпристрастното им изпълнение. Най-добре Крумовите /явно не са били случайни/ ама...няма да е хуманно. Но хуманно ли е да крадиш в такива размери, а сънародниците ти да умират от глад?!
168
2
 
4
 
! Отговори
Собственик на АЕЦ преди 12 години
добре де ще ви купя по една свещ да не седите на тъмно да не мрънкате!
167
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** СТИГА СТЕ РЕВАЛИ,КАЗВАТЕ ДАТА И ГИ МЯТАМЕ,ТОЛКОВА Е ЛЕСНО,ВИЕ СЕ КРИЕТЕ И РЕВЕТЕ КАТО ДЕВОЙКИ
166
0
 
8
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 155: Е, вярно ли не знаеш? "Петрол срещу храни" не ти ли говори нищо? Препоръчвам ти да прочетеш за официалното разследване от страна на ООН, показало, че един от нарушителите е била българската БСП под ръководстваото на Георги Първанов (12,000,000 барела) и за реакцията на правителството на Тройната коалиция, когато десните поискаха да се създаде парламентарна комисия, която да проучи тези обвинения. ;)В уикипедия и в сайта на ООН има информация.
165
1
 
7
 
! Отговори
НА ЕВРОСЪД! преди 12 години
Който е злоупотребил с европопари нека го съди европейски, а не български съд. Срам ме, то не би кражби, не би алчност, не би лицемерие....пАРИ ЗА ПЕНСИОНЕРИ, МАЙКИ И РАБОТЕЩИ НЯМАЛО. Съвест нямат ли тези хора?! Срам ме, че те показват едно грозно, изредоно лице на България пред целия свят
164
0
 
4
 
! Отговори
До Чиновниците преди 12 години
Ауууу как ни въ ибеши срам бе !
163
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нежната революция в България даде повече жертви отколкото са загинали през всички войни които са водили Българите.
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИЗЛИЗАМЕ РЕЖИМ ИМ ГЛАВИТЕ ПРЕД ПОЗИТАНО И КРАЙ,ХОРА ТЕ ВА БАЗИКАТ С ТОЛЕРАНТНОСТ КАТО НЯКВИ ***
161
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като са ги откраднали да кажат имената на крадците и присъдите.....останалото е ясно....
160
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се сложи точка на 30-годишното грабене наречено АЕЦ Белене - най-скъпата и най-сигурната ядрена централа в света която няма да произведе и един миливатчас електроенергия.