С промени в конституцията спасяват съдебната власт

Маргарита Попова започна консултации за промяна на модела
Обновена: 21 юни 2011 17:52 | 21 юни 2011 17:41,
77
С промени в конституцията спасяват съдебната власт
Маргарита Попова. Снимка: Министерство на правосъдието

Започват консултации за законодателни и конституционни промени, с които да се реформира съдебната система в България.

„Управлението на съдебната система е в криза и това генерира обществено напрежение“, се посочва в съобщение на Министерството на правосъдието, което анонсира началото на консултациите.

Днес правосъдният министър Маргарита Попова свика обществения си съвет и поиска да започне обсъждане на конкретни предложения за промяна на конституционния модел на устройството и управлението на съдебната система.

Целта е формиране на отговорно и ефективно управление на съдебната система, се посочва в съобщението на правосъдното ведомство.

В обществения съвет участват представители на Съюзите на юристите и на съдиите в България, неправителствени организации и на Европейската комисия.

Те са подкрепили правосъдния министър за необходимостта от законодателни промени и призовават след приключването на консултациите набелязаните мерки да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет и в Народното събрание.

За необходимостта от реформа в съдебната система се заговори след назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Изборът на ВСС отприщи вълна на недоволство от начина, по който се извършват назначенията в системата.

Още по темата
Преди седмица Съюзът на съдиите в България призова за оставка на Висшия съдебен съвет и излезе с конкретни предложения за промени в съдебната власт, сред които ВСС да не бъде постоянно действащ орган, мандатът на членовете да се намали от 5 на 3 години и да има разделяне на прокурори и съдии при кадровите въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
38
 
! Отговори
... преди 12 години
съдия невинен няма... И да махнат ВСС, пак ще останат такива на регионално ниво раздаващи абсурдни присъди - почти винаги в полза на престъпниците... Не оставки, а затвор за съдиите !както е казано под мен - всички съдии са или корумпирани или некадърни - затова съдия невинен НЯМА !Отвратителна страна !
45
1
 
42
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Всеки магистрат, който е постановил неправилен или незаконин акт-оставката!Без мислене и без оправдания!Иначе оправия няма да има!защото или е корумпиран или е некомпетентен-и в двата случая-ВЪН!
44
0
 
27
 
! Отговори
но комент преди 12 години
но не само законите и конституцията трябва да се променят-трябва ТОТАЛНА ЧИСТКА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!трябва изборност на магистратите за да се повиши доверието на хората и бизнеса!
43
1
 
40
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Сетила се мара да се побара.Бягат парите/отрицателни инвестиции от началото на годината/ бягат хората.И никой не се сеща че това се дължи на липсата на законност, налипсата на правова държава, на пълната липса на защита на частната собственост, на липсата на гаранции за изпълнение на договорите.С една дума - на тоталната липса на парвосъдие.
42
2
 
18
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Аз съм мъж, бе, *** и приятелят ми е мъж, спрете да пишете глупости !
41
0
 
19
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Абе Иванов!Кой мислиш че ще влезе във Великото народно събрание?Някакви световни мъдреци?
40
4
 
32
 
! Отговори
БЕН ГЪЗАРА преди 12 години
АБЕ ТАЯ НА СНИМКАТА КАКВО РАБОТИ?ОПРАЙХА ЛИ ПРАВОСЪДИЕТО ИЛИ ДА НЕ СЕ ВРЪЩАМ ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ?ВЕРНО ЛИ ЧЕ ВСИЧКИ БИЛИ КОМУНИСТИ?
39
9
 
24
 
! Отговори
FALKONE преди 12 години
как са герб днес напълниха ли джобовете с пари?комунисти от ново поколениебабаитиашколсун=машалласамо дпс
38
1
 
22
 
! Отговори
Иван Иванов преди 12 години
Наистина конституцията има нужда от доста промени,но не желая конюктурни такива и правени от шепа неизвестни индивиди.За целта е нужно Велико Народно събрание и РЕФЕРЕНДУМ.На времето Тато не си позволи да пипа конституцията без референдум,а сега някакви недуразумения като Фидосиева,Попова и други подобни.
37
0
 
17
 
! Отговори
Българе преди 12 години
42Много е начетен моят приятел .Всичко знае за Конституцията и много подробно ми обяснава.
36
2
 
23
 
! Отговори
селския идиот преди 12 години
И мен никой не ме е питал за промени в Конституцията!!!
35
5
 
22
 
! Отговори
Българе преди 12 години
36, 37 и 40Абе ГЕРБавите толкова ли го закъсаха с ***, че оставиха най-простиа *** да се изхожда във форума?!
34
1
 
23
 
! Отговори
Алтер преди 12 години
Нас ще ни пита ли някой за промени в Конституцията?????Това халваджийски тефтер ли е или основен фундамент на държавата????"На мързеливия мотиката му пречи!"-казва българския НАРОД!!!!!!
33
4
 
17
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Всъщност той не е юрист,ами юристконсулт!Много по-престижно е.
32
0
 
20
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Всъщност съм много ***!
31
2
 
17
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Всъщност приятелят ми, с когото живея а семейни начала е юрист и винаги е изтъквал пред мен недостатъците на действащата Конституция.Необходими са промени.
30
3
 
23
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Всъшност Фидосова, Цецо, Тиквата и Лъчо заедно с тази кукумявка може само да съсипат Конституцията!Трябва Велико Народно Събрание!За целта, трябва ИЗБОРИ 3 в 1!
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко че Бойко я държи тази псевдо юристка и лицемерка. Това е министъра с най- нисък рейтинг. Абе бабо Марге, ти се сети да правиш промени. Та досега какво прави 2 години. Според мене Бойко трябва първо нея да смени. Тази е непригодна за нбищо ама нищо. Дрънка глупости на кило.
28
2
 
26
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Промяна номер 1Да се забрани на Цецо, Мецо, БоКо и други знайни и незнайни, настоящи и бъдещи тикви да се бъркат в съдебната ситема и да си назначават съдий!
27
1
 
21
 
! Отговори
turchin преди 12 години
ey takiva kukumiyavski se podigravat s jivota vi