С промени в конституцията спасяват съдебната власт

Маргарита Попова започна консултации за промяна на модела
Обновена: 21 юни 2011 17:52 | 21 юни 2011 17:41,
77
С промени в конституцията спасяват съдебната власт
Маргарита Попова. Снимка: Министерство на правосъдието

Започват консултации за законодателни и конституционни промени, с които да се реформира съдебната система в България.

„Управлението на съдебната система е в криза и това генерира обществено напрежение“, се посочва в съобщение на Министерството на правосъдието, което анонсира началото на консултациите.

Днес правосъдният министър Маргарита Попова свика обществения си съвет и поиска да започне обсъждане на конкретни предложения за промяна на конституционния модел на устройството и управлението на съдебната система.

Целта е формиране на отговорно и ефективно управление на съдебната система, се посочва в съобщението на правосъдното ведомство.

В обществения съвет участват представители на Съюзите на юристите и на съдиите в България, неправителствени организации и на Европейската комисия.

Те са подкрепили правосъдния министър за необходимостта от законодателни промени и призовават след приключването на консултациите набелязаните мерки да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет и в Народното събрание.

За необходимостта от реформа в съдебната система се заговори след назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Изборът на ВСС отприщи вълна на недоволство от начина, по който се извършват назначенията в системата.

Още по темата
Преди седмица Съюзът на съдиите в България призова за оставка на Висшия съдебен съвет и излезе с конкретни предложения за промени в съдебната власт, сред които ВСС да не бъде постоянно действащ орган, мандатът на членовете да се намали от 5 на 3 години и да има разделяне на прокурори и съдии при кадровите въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
19
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
30, На комунделите и герберастите само Иван Костов им е в *** кратуни :) Няма оправия с глъм народ :)
25
4
 
21
 
! Отговори
Мк преди 12 години
до 28Ей пак Иван Костов е виновен и затова :) Не ви ли омръзна?
24
4
 
19
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Ооо, обаждат се и активисти на РЗС ! А аз смятах, че тази партия се състои от трима неосъществили се юристи : лудото Яне, Атанас Семов и този, който полива колегите си с чаша вода - натискащият се за градоначалник на болярите от Велико Търново адв. Емил Василев!
23
2
 
22
 
! Отговори
До # 19 преди 12 години
Пич, ти да не си решил да ставаш член на ВСС, та така ревностно се интересуваш от техните заплати? Обади се на Иван Костов да те свърже с *** Куцкова - тя в момента реди състава на новия ВСС. Ще го съгласува с ЕАС и специалната пратеничка на ООН по въпросите за независимостта на съдиите в РъБъ.
22
6
 
31
 
! Отговори
До 25 преди 12 години
ГЕРБ се скъсаха да оплюват Яне,а сега правят това което той иска - Бойко е *** и се излага
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Назначението на Янева беше оказа елементарна провокация и матриала, разбира се, клъвна. Още от началото беше супер съмнително как така сама си призна, че е приятелка с Цветанов. Класическа айкидистка постановка.
20
5
 
31
 
! Отговори
Бачо преди 12 години
ГЕРБ пак крадат идеи от РЗС,което показва липса на какъвто и да е потенциал
19
1
 
21
 
! Отговори
нико преди 12 години
Браво !!!Ще пия еедна ракия за тази новина, наздраве .
18
1
 
21
 
! Отговори
До Пич # 19 преди 12 години
Предполагам, че четеш, че става въпрос за средна работна заплата, която се формира от тези на членовете на съвета и обслужващия персонал в него. И не става въпрос за брутна работна заплата. За сравнение : БрРЗ на шеф на окръжен съд е 6 хил.лв, а основната заплата е около 3500 лв. Разбра ли?
17
2
 
24
 
! Отговори
ДСБ-ССБ-ВСС преди 12 години
Защо Иван К. иска саморазпускане на ВСС и защо отново се обажда *** КуЧкова? Не вярвам отново да се разтвори парашута на ДСБ - тези баламурници в НС не са чак толкова прости, та да се съгласят членовете на ВСС от парламентарната квота да бъдат 1/3 от състава на Съвета. Мисля, че и на птичките на улицата е ясно, че ССБ си е пар екселанс маша на ДСБ.
16
3
 
23
 
! Отговори
некъв читател преди 12 години
Тази *** вместо да гледа умно, да поиска оставката на другата *** Янева ли беше, а не да ми променя Конституцията. Заради теч в банята не се руши цялата къща, освен ако няма скрита цел!
15
1
 
26
 
! Отговори
Пич преди 12 години
"При средна заплата във ВСС 3000лв кой ще напусне и кой няма да иска да е там"А ти пък ако си мислиш, че те са там за 3000 лева заплата, значи тотално не знаеш за какво иде реч ...
14
6
 
25
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Аааааа, значи можелоооо, брейййй. И хубаво, че беше лошия Борисов, че някой да се сети за реформи. Ще има да ревете вие за Борисов като си изберете пак куминистите, ама на да видим ...
13
5
 
21
 
! Отговори
Калин преди 12 години
метресата на гоце ще бори гоцевщината .. ай де бе :)сетила са .. мара, ей нагли същества тва нагли!!!
12
4
 
23
 
! Отговори
Магистрат преди 12 години
Не смятам, че е това начинът за сваляне на ВСС - с sms-атаки, защото вдъхновителят на тази акция - Българският Хелзински Комитет БХК е червена креатура! Звеното за пропаганда и агитация на БСП и креатурата им БХК използват натрупаното голямо недоволство от съдебната система за решаване на собствени кадрови проблеми в съдебната власт. Ами защо не поискат махане на всички техни хора, които намърдаха и бетонираха още от 1991 г. в съдебната система и да започне назначаването на топмагистрати и шефове на съдилища отначало? Тази работа нещо много намирисва - не можаха от БКП/БСП да кадруват във ВСС, поради което напуснаха трите мастити съдийки, обаче червените от БХК и вечно мрънкащата Н.Куцкова искат да се намали квотата на Народното събрание във ВСС, понеже там нямат мнозинство. Ясно е, че който има мнозинство, той ще определя състава на Съвета; като си спечелят управлението тези от Тройната коалиция и най-вече БСП и хората на президента, да кадруват ! Не ви ли стига, че приехте в Конституцията през 1991 принципа за несменяемост на съдиите, та се намърдахте навсякъде , а за инакомислещите оставихте тук-там по-долни постове ! Първо са необходими промени в законите, после разтуряне на ВСС, нали така е редно ! А и където се втурнат в агитация, та дори в атака еврейчетата на Сорос, червените от БХК и журналистът Иво Инджев, аз съм против, защото не е за хубаво. Както не смятам, че с каквото се захване М.Попова, ще стигне до хепи енд. Ама се бута жената, иска да печели точки.
11
0
 
23
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Уорлик още не се е изказал по въпроса, а всичко, което той не е одобрил, са си само напразни приказки и голи обещания, поне откакто Борисов е на власт.Не Герб, а Борисов.Койгоа днес по "Хоризонт" е слушал увъртането на депутата от герб, внесъл проектозакон за раздържавяване на пощите, бдж и други, с цел продажба, знае за какво говоря.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип съм ЗА нова Конституция /или промени в настоящата/ ОБАЧЕ нито има кой да направи добра Конституция в момента, нито пък има кой да даде идея как да се направи такава! Просто не е времето сега - сега няма необходимият мозъчен ресурс нито у правителството, нито у парламента, нито у обществото като цяло. Не че сегашната Конституция е много читава, но съм сигурен, че ще стане по-зле. Повярвайте!
9
2
 
22
 
! Отговори
Честен съдия преди 12 години
При средна заплата във ВСС 3000лв кой ще напусне и кой няма да иска да е там! Ясно е, че всички искат да са членове на ВСС и да служат честно на народа , като им е такава заплатата! Дай Боже всекиму такава заплата и на края на годината 13-а и 14-а заплата! Тогава защо да не ги избираме както избираме депутати, президент и т.н. ? И без друго заплатите им са по-големи от техните!И стига с това старо другарско изискване към не нашите - млад специалист бил, няма да върши работа ! 4 години реален стаж са твърде малко, няма спор !! А за червените издънки постовете още от ученическата скамейка, та дори още от люлката са бронирани, нали ! Колко дни трудов стаж имаше Серьожата С.,когато го избраха за премиер на РъБъ? Не беше ли без един ден трудов стаж ? Защо тогава не се вдигнаха тези от Института на Отворено общество и чалгаджиите от БХК? Защо не скочиха за тази въпиеща несправедливост трите съдийки и най-вече старите, та дори и престарелите членове на КС?
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нито има кой да направи добра Конституция в момента, нито пък има кой да даде идея как да се направи такава! Просто не е времето сега - сега няма необходимият мозъчен ресурс нито у правителството, нито у парламента, нито у обществото като цяло. Не че сегашната Конституция е много читава, но съм сигурен, че ще стане по-зле. Повярвайте!
7
9
 
18
 
! Отговори
az преди 12 години
За промяна на конституцията се свиква Велико Народно Събрание след което се правят нови избори. Предишните правителства от лакомия не свикаха такова, защото мандата им ще е по-къс и по-малко ще лапат. Почти съм сигурен, че това правителство ще го направи през 2013г. и ако съм прав ще им сваля шапка!