Ашим Асан ще лежи в затвора за побой на пловдивския мюфтия

Още петима души са осъдени за боя пред Джумая Джамия преди дни
17 сеп 2011 18:12,
80
Ашим Асан ще лежи в затвора за побой на пловдивския мюфтия
Снимка: Архив, Булфото

Вече бившият шеф на джамийското настоятелство в Пловдив Ашим Асан ще лежи 2 години в затвора, след като получи ефективна присъда по делото за побоя над районния мюфтия Осман Хилми и Селим Мехмед.

Синът му Фаик пък бе осъден от Пловдивския районен съд на 2 години и половина лишаване от свобода. Двамата и още четирима души са пребили Осман Хилми и Селим Мехмед, като са им нанесли леки телесни повреди и са възпрепятствали религиозните им свободи, е заключението на магистратите.

В понеделник шестимата мъже бяха задържани след боя пред пловдивската Джумая джамия. В основата на конфликта стои спор за имот между два враждуващи лагера.

Районният мюфтия на Пловдив Осман Хилми и негови хора от Кърджали се опитали да влязат във владение на Джумая джамия в неделя срещу понеделник вечерта, но срещнали съпротивата на сегашното ръководство.

Двата лагера си разменили няколко удара с юмруци. Намесата на полицията е предотвратила по-голямо сбиване, след като от „Столипиново” към центъра на града тръгнали около стотина души, въоръжени със сопи, за да участват в сбиването.

Още по темата

Според местната полиция провокатори на боя са именно Ашим Асан и синът му Фаик, които миналата седмица бяха осъдени на 750 часа общественополезен труд, след като пребиха белгийски богомолец.

Асан е давал указания кой от хората да бъде бит при инцидента пред мюсюлманския храм.

„Образно казано колегите от четвърто районно бяха вдигнали ръце от баща и син”, коментира пред Dnes.bg шефът на МВР-Пловдив Тодор Чонов. Той уточни, че до момента в полицията има над 50 преписки срещу Ашим Асан и сина му.

„Делото се разгледа по реда на съкратеното производство, при което подсъдимите признават обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира”, обясни говорителят на Съдебната палата в Пловдив Марияна Кирезиева.

Един от съучастниците на бащата и сина в боя – Смаил Мехмедов, бе осъден на 1 година затвор. Другите трима обвиняеми са с условни присъди.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Musaria преди 12 години
Allah znae nay dobre
9
7
 
15
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Какво ме занимавате с тези *** бе?
8
1
 
9
 
! Отговори
за 11 преди 12 години
И Туранага сан да се казва пак ще си е ***. *** се казват според това както им отърва. Пък и повечето *** в Пловдив се турчеят, така както има български *** /къкълите/, влашки *** /копанарите/, сръбски *** /калдърашите, албански *** /ашкалиите/ и т.н. Аджисан махала е най-старата *** махала в Пловдив, още от турско време е!
7
1
 
7
 
! Отговори
не само в момента преди 12 години
аз не знам разумен турчин да трае до себе си ***, ама са малцинство сред мюсюлманите и оная изтървана *** дерибейства. при това Брюксел забранява да закачаме столипиновци, и само на френските полицаи е разрешено да ги бият
6
2
 
20
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
Айде сега да ти пръснат халката в затвора та друг път да знаеш как да се отнасяш с хората :)
5
1
 
8
 
! Отговори
Машалла преди 12 години
Мазният *** от пловдивската Аджисан махала /Хаджи Хасан махала/ ще лежи в зандана и ще се радва на нежности...
4
1
 
24
 
! Отговори
съюзници преди 12 години
Ашим Асана е ***, а не е турчин. Мюфтията на Пловдив е турчин. В това е разликата! *** не подбират обекта си на терор- без значение дали е българин или турчин за тях. Но добре стана така, че от тук нататък турците в региона ще разкатаят мамицата на ***. В момента турците са наши съюзници срещу *** варваризъм!
3
2
 
16
 
! Отговори
каква Турция преди 12 години
та гони и тебе с Ашим, Осман, Селим, Фаик, Смаил и стотината от Столипиново?!знайш ли къв бой ще им теглят на тия всичките "турци" в Турция
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По 2 години ефективно за лека телесна повреда, иначе караш пиян, убиваш човек и нищо. В този ред на мисли какво стана с Ѝоско, с прокурорското синче, с оня затрил 6 души по Великден?
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo zapo4naha da rabotiat po-barzo. taka da e i za vsi4kite ostanali razboinizi. stiga s tova toja e moi 4ovek!