Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!

Циркът по делото "Октопод" не идва от мен, каза Никола Филчев
Обновена: 29 яну 2012 20:46 | 29 яну 2012 20:38,
190
Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!
Снимка: БТА

"Не е редно хора, които съм назначавал, повишавал, командировал в чужбина, да ме питат дали си спомням дали съм бил главен прокурор". Това каза в предаването „На 4 очи“ по Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев. 

През изминалата седмица той показания по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров и още няколко подсъдими. По време на разпита в съдебната зала първият въпрос на прокуратурата към него беше дали е работил като главен прокурор и кога. Филчев отговори в негов стил, че не си спомня и отговори с въпрос: "А вие спомняте ли си?". 
 
„Това го отдавам на грешка на разпитващия прокурор. Те млади, на половината на годините ми, не си спомнят, пък какво остава за мен“, разясни бившият главен прокурор. 
 
„Те се опитаха да ми се подиграват, убеден съм. Циркът не е в мен. Сценарият не го определям аз. Отговорът е според въпроса“ , посочи Филчев. „Общоизвестните факти не се доказват“, допълни той. 
 
„Цирк прави този, който е режисирал делото като един спектакъл по този начин. Този, който е писал обвинителния акт“, каза Филчев.Той посочи, че в едно дело е редно да се разпитат първо пострадалите свидетели, в случая обаче това не било направено. "Тук се започва с Филчев между Сугарев и Атанасов. Очевидно целта на тази подредба не е да се установи истината по делото, а да се прави цирк“, уточни Филчев. 
 
Той коментира и изпратеното от Едвин Сугарев писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което Сугарев твърди, че и Филчев е трябвало да бъде подсъдим по делото "Октопод" .  
 
"Това писмо е изпратено още преди 10 години до Висшия съдебен съвет, Европа, света, може би и Луната. За този господин ще кажа една народна мъдрост: „Не стъпвай в рядко лайно, ще те опръска“, отсече Филчев. 
 
По повод твърденията, че знае много за всяка власт и затова никой не смее да го докосне, Филчев каза: „Нищо не знам, а и каквото знам, го забравям. Веднага".
 
В даден момент от разговора ексглавният прокурор се ядоса на водещата Цветанка Ризова. „Разпит ли ми провеждаш? Ако имаш да ме питаш нещо, което има значение за обществото, моля заповядайте. Ако не, не мога да ви бъда полезен в желанието да организирате циркове по телевизията“, сопна се той. 
 
После определи като „долнопробни клюки, клевети, интриги" твърденията, че Алексей Петров е бил връзка между него и президента Георги Първанов. 
 
"Издигането на интригата в норма на поведение е от години в резултат на прехода, на приватизацията. Няма да повтарям - съдебно следствие, тези работи там се изясняват, това е работа на съда“, отсече Филчев. 
 
На въпрос какво ще стане ако от свидетел се превърне в обвиняем, Филчеш отговори с въпрос: „Какво прави обвиняемият? Защитава се“. 
 
Упреците към българската съдебна система до голяма степен са неоснователни, защото трябва да се видят по-дълбоките корени на прехода, подчерта още ексглавният прокурор.  
 
"Държавните пари станаха частни и отидоха в ръцете на малцина. Те забогатяха, започнаха да влияят върху вземането на политически решения, в това число и на решенията на съда, и така възникнаха олигарсите, обясни Филчев. По думите му съдебната система не е достатъчно ефективна.
 
"Олигарсите влияят и върху съда и това има своята обективна основа. Когато политиците разпределяха благата и раздаваха държавното имущество при приватизацията, не питаха съдиите справедливо ли разределяме държавното благо или не. Днес политиците казват: Ние сме добре сега, който взел, взел, хайде съдиите да възстановят праведливостта. Това не е възможно" разясни Филчев. 
 
В резултат на тази приватизация, която мина без участието на съда, се получи това дълбоко социално неравенство, допълни той.  
 
Филчев припомни, че когато е работил като главен секретар на МВР, Бойко Борисов е уважавал много закона и прокуратурата. Бившият главен прокурор допълни, че Борисов не се е срамувал да работи с младши прокурори. 
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Никола Филчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
2
 
! Отговори
дано преди 12 години
ако филчев дойде на власт, бойко ще ви изглежда като пролетна ваканция!
137
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 12 години
филчев разби всички, защо обаче мълча като комунист на разпит докато беше главен????????
136
0
 
2
 
! Отговори
преход преди 12 години
филчев да напише книга за прехода преди да са го гръмнали и него! ако му стиска , има какво да каже дори под купола на неуслужливата памет! не му пука от силните на деня и е образован играч, не *** мутра.
135
0
 
1
 
! Отговори
преход преди 12 години
филчев каза повече от всички политици досега, след това участие го уважавам, искрен и аргументиран за коментара на прехода ..., а вие и ние къде спахме, прав е и каза само истини, с фактология по въпросите за сценаристите на цирка, който се разиграва , а ако е извършил престъпления що не го съдят ....!? отговорете си! победителите не ги съдят...................................................................................................................!!!!!!!!!!!!!!!!
134
0
 
0
 
! Отговори
ще си спомни преди 12 години
всичко ще си спомни
133
3
 
1
 
! Отговори
bond преди 12 години
два са вариантите Филчев чист другите около него са ***, затова го атакуват. Или Филчев е мръсника другите около него почтени и опитват да го разобличават.Със сигурност ако всички бяха редовни нямаше да има проблем,както и ако всичките бяха гадове щеше да им е един лагера.
132
0
 
1
 
! Отговори
Месия- сатър преди 12 години
От изгорялата ни къща на "Позитано"(запалителна бомба в съседен склад- да живее ВОСР), е останал само сатъра на прапрабаба ми. Мога да го дам като фалшиво доказателство за смърт, причинена по небрежност в кабинет, защото мазето за съхранение на доказателства пак е наводнено... Български съд- и аз съм юрист, и аз знам имена, и аз ядох, и аз пих...
131
3
 
6
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Браво Филчев,навря ги там където им е мястото поръчкови журналисти,евреи и съчинявани доноси в американското посолство.
130
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах го този и през цялото време си задавах въпроса: "С какво е бил полезен за държавата и народа? С едно голямо нищо! Бил е полезен на червената мафия и шепата богати крадци, тероризиращи България!
129
2
 
17
 
! Отговори
Жалка работа! преди 12 години
Този нагъл циркаджия участваше в управлението на държавата! И още много като него! Това е страшно! Затова сме в такова състояние! Затова не ни искат и в Шенген! А червените лумпенизирани мозъци му се възхищават! Горките ни деца, които искат да строят ново цивилизовано общество със справедливи закони! Ще трябва да чакат да измрат "всички , родени в робство"...
128
6
 
4
 
! Отговори
ВОЛЕН преди 12 години
Филчев президент
127
2
 
7
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
***,който е държал брадва....Филчев може да е всичко,но не е *** !!! Но дано сега ОТИДЕ ТАМ КЪДЕТО Е МЯСТОТО МУ !!!!!!!!
126
3
 
18
 
! Отговори
Astarot преди 12 години
Големите разкрития... Всеки знае основните събития, но Филчев е нормално да знае и детайлите и кирливите ризи на всичките ни "политици". И защо, ако някой каже, че Луканов раздаде държавните пари на лакеите си, а Костов им подари държавните предприятия, се тълкува като някаква сензация? Че това трябва вече и в учебниците по история да влезе като неоспорим факт. А не след 20 години, все още да се размяткват досиета...
125
1
 
26
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 12 години
А коя е истината ...?Филчев я каза :"Олигарсите командват парада в света ,пари ,пари ,пари и пак пари ,...който няма ,...да духа супата "!Пари и имоти ,с тях се КУПУВА И Съд. система !Приватизацията в Бг, ограби ---народа ,...държавата !
124
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Филчев снощи НАВРЯ Ризова на кучето в г..а !!РАЗСИПА Я !!Пишете, че скоро влиза АКТА и финито със свободното слово
123
5
 
29
 
! Отговори
1645 преди 12 години
Леле-леле , направо я попиля Ризова - накрая, като го попита защо говори хубаво за Бойко, отговора ме разби - цитат защо Сенека говори хубави неща за изверга Нерон - ами за да не влезе в черния списък и да му резнат главата, хахахааа, корифей просто, професор по наказателно право и дългогодишен съдия, не е лесно да го смачкаш, камо ли пък тая *** Ризова!
122
1
 
31
 
! Отговори
Истина ли е ? преди 12 години
"Държавните пари станаха частни и отидоха в ръцете на малцина. Те забогатяха, започнаха да влияят върху вземането на политически решения, в това число и на решенията на съда, и така възникнаха олигарсите", обясни Филчев. Истина е !
121
4
 
20
 
! Отговори
do 162 преди 12 години
Нищо не си разбрала! Преведено каза,че при такова отношение към него,при така подготвен процес, ще се държи точно по този начин, а ако си слушала внимателно, няма как да твърдиш, че си е изгубил ума, напротив говори и действа като корифей в правото, а прокурорчетата, които са срещу него в залата има да ядат мноого хляб за да го стигнат, а и пак не е сигурно...
120
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Трябва да му се предостави трибуна и всичко,което той знае, да го каже и да говори.Трябва да говори...........
119
4
 
17
 
! Отговори
трошача на кокали преди 12 години
пуснете ми го тоя айдук да му помогна да си спомни