Съюзът на съдиите иска реакция за изказванията на Цветанов

ВСС да защити независимостта на съда, зоват от ССБ
Обновена: 8 ное 2012 14:36 | 8 ное 2012 12:30,
106
Съюзът на съдиите иска реакция за изказванията на Цветанов
ВСС днес трябва да реши за декларацията. Снимка: БТА

Съюзът на съдиите в България призовава Висшият съдебен съвет да защити независимостта на съдебната власт и да изрази позиция по острите изказвания на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. ССБ днес е изпратил писмо, в което пожелава на съвета да донесе стабилност, предсказуемост и справедливост при администрирането на съдебната власт.

На последното си заседание във вторник съветът отложи решението си за реакция по повод изказванията на Цветанов и депутата от ДПС Гюнай Сефер.

"Каква беше причината за оправдателната присъда на Марио Николов по делото “САПАРД“ и после този съдия да отиде на по-висока длъжност във ВСС, където трябва да прави реформата в съдебната система", попита пред БНР вътрешният министър Цветан Цветанов в неделя.

Министърът отказа да посочи конкретно името на магистрата, оправдал Николов, и заяви, че дори не го знае. На всички обаче стана ясно, че става въпрос за съдия Калин Калпакчиев, който беше избран за член на ВСС от квотата на съдиите.

Калпакчиев е и член на опозиционния Съюз на съдиите в България, чийто председател е Мирослава Тодорова – уволнената съдийка, която заведе дело за клевета срещу Цветанов.

Цветанов обясни, че за измамите по САПАРД вече има произнесени присъди в Германия, а в България те още се бавят. Това противоречи на изказванията на висшите прокурори, които обясниха, че присъдите в Германия са били толкова бързи, защото обвиняемите са сключили споразумение.

Гюнай Сефер пък заяви, че след всяка наложена му осъдителна присъда един магистрат получава повишение.

Във вторник ВСС дълго спори около казуса с думите на Цветанов и Сефер. Точката за обсъждането на проблема беше внесена допълнително, а част от членовете на съвета бяха против тя изобщо да се разглежда.

По-късно, след като точката все пак бе вкарана в дневния ред, магистратите влязоха в спор дали да споменават конкретни имена в декларацията, която осъжда намесата в работата на съдебната власт или не.

Очаква се ВСС да излезе с решение по въпроса по-късно днес и най-накрая да бъде изготвена декларацията.

Съюзът на съдиите в България обясняват още, че за да се постигнат резултати в подобряването на работата на съдебната власт, е необходим капацитетен труд, който избягва всяка имитация на прозрачност или съмнение за зависимост, се посочва в писмото. От ССБ заявяват готовност да помагат експертно на работата на ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато няма работеща съдебна система,постанояваща справедливост,България ще продължава да бъде страна от Третия свят.Съдебната система умишлено не функционира,за да може посткомунистическата олигахия да си има милни овце за стригане и доене.А за там,където все още има хора различни от овце-абсурдната образователна система вече 25 години се грижи да ги унищожи.Ако не успее,а те не емигрират,тогава системата на здравеопазването се заема с физическото им ликвидиране.
84
1
 
9
 
! Отговори
аман от некадърници преди 11 години
Престанете да опаравдавате собствената си некадърност и мързел с "ченгета"! Ставате не смешни, а жалки с такова оправдание! Вие, реформаторите", включвате ССБ, БХК, БИПИ, ИП и още 5-6 други НПО на хранилка на външни организации, те пък са маши на по-специални служби! Абе простаци, не се виждате ли какви сте и от Гспод оплюти, та наричате другите с епитети, които напълно подхождат за вас. За какво да си хабят куршумите за такива амеби като вас , че и трибунали ще ви съдят! Защо не станете адвокати, ама и там трябва мозък, акъл и много тичане! А вие само знаете да мъкнете черните раса и да се правите на велики! Вижте Калинчо с калпачето и Коев и повече не говорете! За нищо не ставате!
83
5
 
4
 
! Отговори
адвокат преди 11 години
като ченгетата са некадърни и не могат да направят читава разработка? като са писали глупости в обвинителния акт и представят опорочени доказателства - тогава какво? правото е процедура, това не го научиха простаците милиционери и *** дето им пригласят- сънувате трибунали и разстрели простаци жалки! Калпакчиев е свестен човек, почтен и необвързан с ДС, затова го избраха, не се влияе от ченгеджийски натиск, не произнася присъди по телефона, а вас ако осъдят след телефонно обаждане от цв.цв?
82
2
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Вие,софийските съдии, и в частност тези от тях, които са членое на ССБ , сте интересни хора: хем започнапте да плюете по новия ВСС, не минали и 2 седмици от конституирането му, хем искате да ви защитава! Кого да защитава: Марковска от публикациите в Капитал и Медиапул и препечатките им в Дневник и Правен свят; тримата съдии, отнесли чрез дъщерите си имоти в Приморско, К.Калпакчиев - заради постановената от него "присъда" на Стойков и и Николов, която вбеси ген.директор на ОЛАФ и той пристигна в София и ви каза истината пра во в очите, а вие мълчахте като мумии! Добре че зам.гл.прокурор Галка се изтъпанчи и каза,че може би прокурорите са виновни(??!!!) Абе Галке, така не се говори бре,чедо, сега ще видиш поста гл.прокурор през крив макарон! Или искате ВСС да защитава Коев, който допусна подсъдимите направо да се гаврят със съда и както си е пракитката на НО на СГС открай време, ги оневини! Казвйте кого да защитава ВСС Крънч ли, Йорданова, Магдалинчева, Ченалова, Ангелова, Дончева ; да продължавам ли нататък? Да сте чували едно пра-прастаро правило,че съдията се защитава съм с присъдите си, които постановява? Ами вижте си творенията и тагава претендирайте! И не точете делата по 2-5 години, а мотивите за присъдите пак по толкова години! Ставате досадни!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
korympirani sadii korympirani vlastnici lixvari reketiori raztrel .
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
korympirani sadii korympirani vlastnici lixvari reketiori raztrel .
79
2
 
11
 
! Отговори
мусолини преди 11 години
да ви с..а на гроба и в устата , гозпожи и господа,прокурори и съдий!защо са ви тези мръсни пари ?животът е кратък ,и там където отивате не ви трябват!
78
2
 
4
 
! Отговори
XX преди 11 години
До ощетен KAKVI KOMYNISTI MAIKA TI DIADO TI BABATI I TI MOJE BI AKO SI NA 50 G
77
2
 
7
 
! Отговори
В Индия преди 11 години
Знаете ли,че преди 4 г. бях в ИНДИЯ и там полицай със служебен автомобил беше без колан и един индиец му направи забележка и моментално ченгето без да се колебае си сложи колана и се извини.Дали това в БГ ще може да се случи?Там хората имат право да арестуват дори и ченгета,вижте го в техният закон и го наричат "ГРАЖДАНСКИ АРЕСТ"...
76
3
 
6
 
! Отговори
Негатив преди 11 години
Инциирайте поправка в закона, нека представители на съда покажат какво значат "годни доказателства". За да си "окачаствител" трябва поне малко да си участвал в производството. Има примери по света. Да, но на съдиите им е добре да слязат от Олимп, да отхвърлят всички доказателства и пак да се върнат при амброзията.
75
6
 
11
 
! Отговори
сега преди 11 години
Господа съдии сложете най после на мястото му този физкултурник.Жалко,вие сте от елита на нацията , а се оставяте един политиканстващ *** да ви прави на нищо.Толкова ли е силен този човек,че може да обвинява когото си поиска в тази държава,да издава присъди преди съда и всички да му козируват.Явно много страх ви тресе и Вас.
74
5
 
7
 
! Отговори
му-ха-ха! преди 11 години
До Zeitgeist направо мутри с гранатомети! Дето винаги са над закона!
73
6
 
12
 
! Отговори
Аман от неграмотни преди 11 години
До НегативАми явно физкултурниците така и не се научиха да събират годни доказателства! А прокурорите, които ядат и пият с обвиняемите - те не ви пречат, нали? Смешници!
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такава дебела корупция и явна дали има по света?В Европа де за Африка е ясно.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички са така навързани като черва,че трябва атомна бомба и да се почва от начало.
70
7
 
14
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Наказателен отряд Ви трябва на Вас, господа съдии!!!
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква реакция, като всичко се запълни с Грабовски калинки? Реакцията е дебелата сопа и цялата тази политическа *** от дребни комунистически слуги и нагаждачи да бъде изритана от власт!
68
5
 
7
 
! Отговори
397 преди 11 години
До психолог.Прочети присъдата на съда и мотивите към нея и ще разбереш.
67
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
3 институтоционална организация за раздаване на индулгенции, това е съда в България.Естествено срещу добро, меко казано заплащане.
66
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички сте корумпирани.Искате да продължите да забогатявате "независимо" - това е вашето разбиране за независима съдебна система.Във време като нашето има нужда от трибунали - по бързата процедура и мутрите - в затвора!