Цацаров се обгради с конкуренти и любимка на Цветанов

Назначението на Ася Петрова обаче не било напътствано от МВР шефа
Обновена: 10 яну 2013 16:16 | 10 яну 2013 16:16,
43
Цацаров се обгради с конкуренти и любимка на Цветанов
Сотир Цацаров. Снимка: Булфото

Неуспелите кандидати за главен прокурор Галина Тонева и Борислав Сарафов ще станат заместници на положилия клетва днес обвинител №1 Сотир Цацаров, обяви самият той на първия си брифинг.

Тонева и до момента беше зам.-главен прокурор и по думите на новия шеф на обвинението качествата й за поста са абсолютно неуспорими.

Той обясни още, че Тонева е спазила обещанието си и още на следващия ден след гласуването на ВСС за обвинител №1 е подала оставка от заемания от нея пост. Вечерта след гласуването на правителството на съдебната власт тя обясни, че ще подаде оставка и ще остави новият главен прокурор да реши дали да я задържи в екипа си.

Още по темата

Цацаров допълни, че е провел няколко разговора с нея и е доволен, че тя е променила решението и остава като негов заместник.

Борислав Сарафов пък до момента ръководи Специализираната апелативна прокуратура. Цацаров мотивира избора си с факта, че Сарафов е минал през всички нива на обвинението и има богат опит.

По думите на новия главен прокурор концепциите, които те тримата са представили по време на процедурата по избор на обвинител №1, са се допълвали и тримата заедно могат да направят много за реформата в прокуратурата.

Третият човек, който Цацаров посочи като свой заместник, е Пенка Богданова, която е говорител на пловдивската апелативна прокуратура и бивш член на магистратския съвет към министъра на правосъдието. Новият главен прокурор обясни, че познава добре работата и личностите й качества, които напълно отговарят на предлагания й пост.

Четвъртият предложен за зам.-главен прокурор е председателката на окръжната прокуратура в Шумен Ася Петрова.

Името й стана известно покрай делото “Килърите“ и хвалебствените думи на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по неин адрес. Тя на практика е вторият фаворит на Цветанов в ръководството на прокуратурата -  вътрешният министър никога не е криел и симпатиите си към Цацаров.

Новият главен прокурор обясни, че познава работата на Петрова не само от делото “Килърите“ и отрече, че назначението й е напътствано от Цветанов. По думите на Цацаров той познава добре личностните й и професионални качества от работата. Той мотивира избора й и с факта, че има много малко оправдателни присъди по нейни дела.

За зам.-главен прокурор към Върховна административна прокуратура Сотир Цацаров предложи Камен Михов.

Цацаров предпочете да не дава обещания и категорични отговори и по време на днешното си изказване след клетвата. След като ВСС го избра за поста, той предпочете да запази мълчание по бъдещето му работа по конкретни дела. Днес той постъпи по същия начин.

Ще се опитам да бъда гарант за справедливост, каза Цацаров и допълни, че останалите ще преценят дали е успял в задачата си. Той допълни, че всички са слушали много за гаранции и той не желае да дава такива.
Аз ще се опитам, дали ще успея, не знам, каза той. По думите на Цацаров главният прокурор не можел с магическа пръчка да реши всичко.

Обвинител №1 беше категоричен, че ще се заеме с анализ на делата, по които държавата ни е осъдена в Страсбург. По негови думи лихвите от неизплащането на обезщетенията вече са напът да задминат сумите на самите обезщетения. Цацаров уточни, че прокуратурата просто няма средства да ги заплати.

Той допълни, че ще се запознае с информацията по делото, по което държавата ни беше осъдена за отнемане на правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра при полицейска операция, ръководена от тогавашния глъвен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов.

Цацаров допълни още, че прокуратурата ще трябва да се справи с очакванията на обществото за справяне с престъпността.

“Нека си сложим ръка на сърцето и кажем: “Ние имаме успехи в борбата с организирана престъпност““, заяви Цацаров. Той обаче допълни, че въпросните успехи не се отразяват на обикновените хора и трябва да се направи повече срещу битовата престъпност – акцент, който беше сложил и и.д. главен прокурор Бойко Найденов.

Ще поискам веднага информация, коментира още Цацаров вчерашната акция под ръководството на Софийска градска прокуратура в TV+. В сряда икономическа полиция влезе в офисите на фирмата и се оказа, че медията е разследвана за двойно счетоводство.

Главният прокурор уточни, че в момента не може да коментира, защото знае само изнесената от медиите информация.

Той се обяви категорично срещу посегателствата срещу журналисти.

“Не можем обаче да се приеме, че качеството “медия“ дава имунитет срещу наказателно преследвате“, допълни той.

Цацаров беше избран от Висшия съдебен съвет за обвинител №1 на 20 декември на изслушване, продължило около 11 часа. Конкуренти за поста му бяха зам.-главният прокурор Галина Тонева и шефът на  Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

Цацаров беше сочен за фаворит за поста дълго преди самия вот на ВСС и нееднократно получаваше похвали от представители на изпълнителната власт и най-вече от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Процедурата около избора на Цацаров постави много въпросителни и предизвика остра реакция у опозицията и неправителствения сектор.

Президентът Росен Плевнелиев пък подписа указа за назначаването му на поста още на следващия ден – 21 декември. Държавният глава сложи подписа си в последния работен ден на 2012 година около 18.00 часа вечерта, с което също си навлече критики. Президентът обаче защити решението си и обясни, че Цацаров започвал мандата си с “широко обществено доверие“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
КОЙ БИ ПОСМЯ,ДРУГИТЕ НЕСМЕЛ ДА ОБВИНИ КИЛАРИТЕ,ДРУГИТЕ НЕ СМЕХА ДОРИ ДА ГОВОРЯТ ЗА ТЯХ.
27
0
 
0
 
! Отговори
Мери преди 11 години
Че с кого да се обгради: с Мира Тодорова , *** Куцкова, Калпакчията Калин, ген.Пенгезов , Танчето ли? Или с онази дъртата съдебна репортерка от Дневник, Николов, Митев, Доротея, Веселинова и др. от този род? Или с Грозев, Екимджиев, Ванев, Хр.Иванов, Ив.Иванова от БИПИ, или с онези хубостници от БХК? Не ги ли виждате,че са от един дол дренки всички изброени?!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абсолютно неУспорими,УУУУУУУУУ!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Един от Народа преди 11 години
Браво!Борисов и Цветанов се опитаха да си постелят за следващите седем години...и успяха.Но да си постелят от народния гняв едва ли ще могат.Малко им остана...мамка им геноцигна.
24
0
 
2
 
! Отговори
евлоги преди 11 години
за какво правосъдие говорим като доказан лъжец стана главен прокурор.как да вярваме в цацата като и магаретата знаят че е гербераско ***.нали тои беше шеф на пловдивския съд които направи фелацио на цвък.цвък.и го оправда за клевета.но нормално герб си на значи *** за да не им търси отговорност за корупцията ,контрабандата,незаконни сделки. нормалните страни в европа си имат мафия у нас герберската мафия си има държава.а ася си я знаем палавница която с дамският си орган прави кариера
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберските червеи пак са се активирали с минусите. Жалки човечета минусите ви не оправдават истината за назначаването на Цацаров, публикувана в Биволь, защо мълчите като пу*ки, защо се криете зад минуси?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новият главен прокурор ще е независим, както предшественика си. Нищо няма да зависи от него. Всичко ще зависи от милиционерите Боко и Цоко, акто при Велчев зависеше от Станишев и Доган!
21
0
 
1
 
! Отговори
Izpulnitel преди 11 години
Haha, prokuraturata nqmala pari da plati obeshteteniqta po delata ot Strasburg... Ami da im vadqt izpulnitelnite listove i da vzemat kakvoto imat, avtomobili, divani, televizori
20
12
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ -НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ
19
12
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Окръжен съд Видин постанови 18 години затвор за британския гражданин Дейвид Бел Брайсън, обвинен в убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от видинското село Лагошевци, съобщава БТА.
18
12
 
2
 
Отговори
БИВОЛЪ преди 11 години
Въпреки това президентът ОЩЕ на 21 декември 2012 издаде указ за назначаването на Цацаров и същевременно отказва да предостави копие от действително писмено предложение от ВСС до него за назначаването на Цацаров! Следователно президентът е издал указа си БЕЗ НИКАКВО ЗАКОННО основание.Независимо от евентуалното полагане на клетва днес на главния прокурор, обжалването на КБЕС пред ВАС е в ход. Президентът е длъжен да отмени указа си за назначаване на Цацаров за главен прокурор.
17
12
 
1
 
Отговори
БИВОЛЪ преди 11 години
За да може някой от ВСС да направи (според чл. 129, ал. 2 от Конституцията) ЗАКОННО ВАЛИДНО писмено предложение пред президента за назначаване на Цацаров за гл. прокурор, трябва да има АКТ на ВСС, че той - ВСС е приел протоколно решение, че Сотир Цацаров се счита за избран. Такъв акт е единствено ПЪЛНИЯТ протокол от заседанието на ВСС от 20 дек 2012, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО подписан за достоверността му от председателстващия заседанието (в случая Диана Ковачева).
16
12
 
1
 
Отговори
Гочо преди 11 години
Бойко си върза гащите.
15
12
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейската комисия би искала да уточни, че не съществува връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове.Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове. Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи
14
12
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪЩО , КАКТО ДРУГАРЯ Б.ВЕЛЧЕВ СЕ БЕШЕ ОБГРАДИЛ С ГОЦЕВЧЕТА .... А, ЗАЩО НЕ ОСЪДИХА МАРИО НИКОЛОВ ????? А , ДРУГАРИ ??? ААААААА , ЗАЩОТО Е СПОНСОР НА ДРУГАРЯ , АА , ЗАТОВА , ЗА ДА МОЖЕ ДРУГАРЯ ГОЦЕ СЕГА ДА СИ КУПИ ЧИСТО НОВ МЕРЦЕДЕС ЗА 350 000 ЛВ ....
13
12
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
така и вълкът сит и агнетата цели
12
12
 
0
 
Отговори
10.01.2013 - БИВОЛЪ преди 11 години
УКАЗЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЦАЦАРОВ - НЕЗАКОНЕН
11
12
 
1
 
Отговори
UDO преди 11 години
Калинчо се огражда с калинки. Ха..ха..ха
10
12
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Драги пенсионери, ето какво направи Дянков и как ви излъга!http: // pianews . eu/institutions/20130110/news-118516
9
12
 
0
 
Отговори
KILIA 13 преди 11 години
MNOGO VAJNO E DUVARO.DA E VISOK DA NE MOE SE GLEDA KO STAVA VATRE