ВАС спря "Зелените" за проекта в Пирин

"Обединение Пирин 2014" е отстранено окончателно от конкурса
22 юли 2013 18:20,
1
ВАС спря "Зелените" за проекта в Пирин
Снимка: архив Булфото

Върховният административен съд окончателно отстрани от конкурса за изработване План за управление на Национален парк Пирин „Обединение Пирин 2014”, консорциум между ”Зелени Балкани” на Тома Белев и българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие” на Петко Цветков. До решението на съда се стигна след като „Обединение Пирин 2014” оспори решението на Комисията за защита на конкуренцията, според което ключовият им експерт Мария Кехайова няма изискуемия трудов стаж и опит.

За проекта за изработване на нов план за управление на Пирин на стойност 1,65 млн. лв. оферти подадоха четири консорциума. Три от тях обаче бяха отстранени още на фаза представени  документи и преди отваряне на технически и ценови оферти. Единственият останал участник беше именно „Обединение Пирин 2014“. От „Пролес инженеринг”, един от отстранените участници, оспориха отпадането им в конкурса заради липса на опит на ключов експерт и се стигна до решение на КЗК по казуса, което пък бе оспорено от „Обединение Пирин 2014”.

С днешното си решение ВАС постановява, че КЗК правилно е установила липсата на общ професионален опит в използването на информационни системи (ГИС) от г-жа Мария Кехайова в рамките на 7 години и въз основа на тази своя констатация е извела обоснован и правилен извод, че Обединение „Пирин 2014" е следвало да бъде отстранено от участие в процедурата за възлагане на обществената поръчка.

Съдът също така намира за необосновани и недоказани възраженията на жалбоподателя по отношение на установения от КЗК професионален опит от предложения от „Пролес - Инженеринг" ООД „експерт мониторинг" - проф. д-р Екатерина Павлова.

Същата е утвърден и признат международен експерт в областта на екологията и мониторинга на различните екосистеми и на защитените територии, дългогодишен преподавател в Лесотехническия университет и в продължение на 25 години е обучавала студентите как се осъществява наблюдението, оценката и контрола по опазването на околната среда, в т.ч. и на защитените територии, и безспорно има специфичен професионален опит. По така изложените съображения е видно, че КЗК е постановила правилен изход на спора, постановява ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ПиринВАСЗеленитеКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Ядосана преди 10 години
Отдавна стана ясна, че "зелените" начело с Тома Белев са обикновени търговци на влияние и крадци на средства, нямащи нищо общо с екологията. Те работят само там, където им се плаща. Сега Томато изпусна едни парички и кой знае как го е яд.