Трима шефове в "Напоителни системи" в ареста с обвинения

Разрешили неизгодна сделка за продажба на скрап
Обновена: 7 окт 2013 16:53 | 7 окт 2013 16:14, Веселина Йорданова
20
Трима шефове в "Напоителни системи"  в ареста с обвинения
Снимка: архив, БулФото

Софийската районна прокуратура повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски.

Обвиненията са за съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи. Тримата са задържани до 72 часа от СРП, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство срещу тях е образувано на 30 септември 2013 г. До момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

Както Dnes.bg писа, през февруари Харизанов беше временно отстранен от длъжност, тъй като стана ясно, че срещу него са водени две дела - за заплаха за убийство и за кражба на 50 хиляди долара, извършена през 2001 година в офис, където работил.

Още по темата
Тогава за негов заместник беше избран Радослав Чеглайски.

Според установеното от разследването до момента на 2 ноември 2011 г. в София е било проведено заседание на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ ЕАД, на което тримата взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна.

Последващата продажба на тези метали следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31 декември 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

На следващия ден изпълнителният директор на дружеството Стайко Ганчев съзнателно сключил неизгодна сделка - договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието.

От борсовия посредник били сключени две сделки – за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон и за продажба на 1 500 тона скрап на цена 270 лева за тон.

Цените, на които са били извършени продажбите, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на „Напоителни системи“.
От сключването на неизгодната сделка за дружеството са произлезли значителни вреди. Случаят е особено тежък предвид тежкото финансово състояние на „Напоителни системи“, посочват от обвинението.

Според прокуратурата извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството. Предстоят и разпити на свидетели за установяване състоянието на унищоженото имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Милиардера Берлускони ще мете улиците по собствено желание, само и само да не е в затвора, а тези крадци да си изберат дали да чистят помийни ями или да чукат камъни за "бойковите" магистрали.Щом гръцки министър и част от фамилията му е осъден на 20 години ефективно, тия на какво се надяват?
15
0
 
2
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Мястото на всеки крадец на едро е в затвора ,след конфискация на имуществото ,придобито след установената дата на престъплението...Крадците нямат политически цвят -- теса с "таз ,която е на власт".........
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са все хора от тежката артилерия на Граб, как така ще ги пипат? Нали ще се разсърди дебелия топчия, ще присвива вежди и ще се прави на Главен!
13
1
 
8
 
! Отговори
До № 4 преди 10 години
Точно така, трябва да се съдят министрите и Борисов, защото те са дали тези заповеди, може би устно, както е правил Цветанов за незаконното МВР и звеното за мокри поръчки, но когато има хора да свидетелстват, могат да бъдат съдени и без да са издавали писмени заповеди.
12
1
 
6
 
! Отговори
Дано да ги осъдят преди 10 години
Герб, по нареждане на Дянков и правителството му, изкопаха от полята на България тръбите на напоителните системи, с които се напояваха зем. култури, когато още имаше земеделие, преди СДС да го ликвидира чрез ликвидационните съвети и когато България изнасяше по цял свят плодове и зеленчуци, нарязаха ги за скрап и така причиниха загуби за много милиони. Почти на всеки парламентарен контрол от БСП задаваха въпроси, особено Антон Кутев, защо Дянков е дал подобно нареждане, но не получаваха отговор.
11
2
 
12
 
! Отговори
чочо преди 10 години
И в Шумен къртиците от герб Юлиян Вълчев и Красимир Куртев изровиха всички тръбопроводи, изловиха и рибата от язовирите и започнаха да напускат. Защо се уплашиха нали бяха много честни какво стана?Честни честни ама крадци.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гарантирано от Гроб !!!
9
2
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
КАЖИ ИМ българи И НЕ ГИ ОБИЖДАЙ ПОВЕЧЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
17
 
! Отговори
ko4o преди 10 години
Нека г-н Ганчев да го разследват и какви договори за правна защита и съдействие е сключвал с една адвокатка от Софийска адвокатска колегия. Да уточнят точно какви хонорари и в какъв размер са плащани. Ако и там започнат да разследват - може да се стигне до ново обвинение и до арест на адвокатииии :)
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Примката се затяга леко, но сигурно...Ето защо ББ бърза за избори, защото и други неща ще излязат- вече ми се изясни...
6
8
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
Е ЗАТОВА ВИ КАЗВАМ ,ЧЕ *** ЩЕ ТРЯБВА С МЕД И МАЛСО ДА ГИ ХРАНИТЕ !!! *** СЕ ЗАДОВОЛЯВАТ С 10 КГ. ЖЕЛЯЗО ,А БЪЛГАРИТЕ НА ТОНОВЕ НЕ СЕ СПИРАТ ! ЕДИН БЪЛГАРИН КРАДЕ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО КРАДАТ 1000 *** ЗАЕДНО !!!! Е-АХТЕ МАЙКАТА НА ДЪРЖАВАТА И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА УНИЩОЖАВАТЕ !
5
0
 
15
 
! Отговори
ха дано преди 10 години
Да им се отреже физическата напоителна система и да я хвърлят на бездомните кучата за протеини
4
0
 
23
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Тоя *** трябва да бъде съден за нанасяне на щети в особено големи размери само за това че е решил да реже напоителните системи и да ги продава на скрап. Тръби които струват много повече като такива той ги продава за скрап. Само искам да попитам тоя *** сам ли е взел това решение или е решение на кабинета който го е поставил на тази длъжност? Ако е второто защо не е подведен под отговорност ресорния министър и премиера?
3
1
 
5
 
! Отговори
tapanar преди 10 години
e te taka se pravi pomen s dargavna banica.
2
0
 
17
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Всяка неизгодна сделка носи изгоди за учасниците в нея пряко и косвено.
1
0
 
31
 
! Отговори
еее преди 10 години
Това е смешно. Вместо да ги обвиняват за решение, с което на практика ликвидират поливното земеделие в огромна част от държавата, те ги търсят за някакви си кокошкарски суми.