Петър Белчев е новият районен прокурор на София

ВСС го избра със 17 гласа "за”, един "против" и петима въздържали се
22 май 2014 14:01, Анисия Иванова
0
Петър Белчев е новият районен прокурор на София
Снимка: архив Булфото

Петър Белчев е новият районен прокурор на София, който досега беше заместник-районен прокурор на София.
Днес Висшият съдебен съвет гласува за неговия избор със 17 гласа „за”, един "против" и петима въздържали се.

За другия кандидат за поста - Асен Христов, който до момента бе редови районен прокурор, имаше един глас „за”, шест „против” и 16 „въздържали се”.

Преди гласуването Белчев представи своята концепция за дейността на Софийска районна прокуратура. Акцентите в нея бяха свързани с повишаване квалификацията на прокурорите, повишаване на контрола върху работата на разследващите полицаи, създаване на център за преводи, развитие на капацитета на следствения отдел. Той поиска подобряване на комуникацията между ръководствата на СРП и СДВР. 

Белчев започва работа в съдебната система от пловдивската прокуратура. Той има над осем години стаж в системата. От февруари 2009 г. е командирован в СРП. Зам.-районен прокурор е от юли 2013 г.

Постът ръководител на Софийска районна прокуратура беше овакантен от Христо Динев на 16 януари, който би избран за градски прокурор на София.

Районната прокуратура е най-натоварената структура в държавното обвинение. Заради лошите битови условия в Софийския районен съд прокурорите, които разследват т.нар. "масова престъпност", са разпръснати в три сгради в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари