Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу бившия МВР шеф
Обновена: 26 май 2014 14:47 | 26 май 2014 10:08, Красимир Ангелов
117
Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване
Снимка: Булфото

Софийският градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе подсъдим за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Още по темата

Сумата е била изплатена като обезщетение на бившия директор на регионалната структура на БОП - Велико Търново след освобождаването му от поста.

Както Dnes.bg информира, на 22 май прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, като според обвинението бившият вътрешен министър е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението. Държавното обвинение поиска още съдът да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество.

“Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден”, коментира след решението на съдиите Цветанов. Той посочи, че днес не желае да говори много и иска да запази по-добра дипломатичност и каза, че ще изчака произнасянето на следващите две съдебни инстанции.

Адвокатът му Менко Менков определи решението на съда като огромна крачка за българско правосъдие. Защитата по това дело винаги е била спокойна, защото българският съд е бил на необходимото ниво, за да постанови безпристрастна присъда, каза Менков.

Той изрази очакване всички дела срещу Цветанов да завършат с оправдателни присъди.

Прокуратурата обяви, че ще протестира присъдата.

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов. Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, е това за отказаните СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съобразено с вота на избирателя хахахаха.Живеем в цирк като клоуните сами си го правят такъв .Смешен ,жалък народ.
53
1
 
23
 
! Отговори
? преди 9 години
Някой да е очаквал нещо друго?!
52
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е един от слугите на ЕНП, не се заблуждавайте че ГЕРБ ще управляват България.Да дойде на село да види каква Европа е, по два метра гирлюци и кюпец вместо *** и някаква реколта, чорбаджии ГЕРБЕРУГИ и *** за охрана да мародерстват над последните жители по селата. Това е Европата на ЕНП.
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм казвал че съдебната система е главната виновница за *** свободия,за Дпс във властта,за всички престъпления от национален характер.Искам тук главен прокурор да стане прокурорката на Крим Наталия-хем красива хем ще е-е мамата на всички политически престъпници.А вие спете,като овце пак си ги избирайте същите и новите ГМО политически продукти!!!За съдебната система криза няма!!!
50
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво става бе охлюви, нали съдът беше червен, нали отсъждал само в ущърб на ГЕРБ. Или като оправдае Цветанов и съсдът изведнъж става честен?
49
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние нямаме съдебна система.
48
3
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Бръчков, за теб се отнася същото - събуди се!
47
16
 
8
 
! Отговори
Не на борисовщината преди 9 години
Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден, .........да, ама ти не си невинен........освен само за БГ съда.
46
15
 
11
 
! Отговори
така ли бе преди 9 години
ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ!!! КОРУМПИРАНИ "СЪДИИ" ДА ОСЪДЯТ МАФИОТ??? ТАКА ЛИ БЕ, ЧЕ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО БЕ!!!
45
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Явно реформата в съдебната система е много актуална . Как да се помогне на прокуратурата да стане напълно независима институция ?
44
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червени тролчета, къде сте? Да не перете оаканите ***? Или под строй връщате парите?
43
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що стана бре, Цаца? Почна ли да ти излиза гнусното личице....Всичките ви скалъпени дела това ги чака...
42
3
 
11
 
! Отговори
optimist преди 9 години
до 44 и 50 - Друари ***, след вчерашните резултати и обясняването като ученичка на вашия вожд другаря Кутев по телевизията е редно да замълчите, най-малкото ако имате срам.
41
15
 
12
 
! Отговори
Бръчков преди 9 години
Естествено , че ще е оправдан този престъпник ...Та нали цялата съдебна система е герберастка !
40
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 50Цацаров трябва да напусне, не Цветанов. Цацаров твърдеше, че има престъпление!Абе какво стана с БСП и АТАКА на изборите? :)))))
39
4
 
11
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Цаца, да смятаме ли за тенденциозно и така да се каже избирателно, че това решение се оповестява 1 ден след изборите. Можехте да го кажете и в петък, но не ви изнасяше, нали червени отпадъци? Защо ли си мисля, че сега ще изскочат и други, спестени новини, например свързани с тока и НЕК...
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко жалък си Цацаров, колко жалък....Не става само с рубли...
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Едно обаче знам със сигурност. За такъв мегапровал на най-знаковото, най-шумното, най-мегаломанското дело на Цветанов и Борисов, трябва да последва оставка. Нека Цветанов си каже Чао! с политиката и да се скрие някъде. Защото нещата вървят към осъждане на България в Страсбург за десетки милиони, заради мегаломанията на тандема Борисов-Цветанов. Борисов го е позволил, Цветанов го е правил. Поне единият трябва да постъпи достойно и да се оттегли. Иначе нека си седят, но да платят от джоба си, ако Страсбург ни осъди.
36
0
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Анонимният - събуди се!
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И прокуратурата, този инструмент на кремъслките *** от БСП, не успя да им помогне. България се изчиства от комунистическа *** и това е повече от радостно!