САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"

Апелативните магистрати застанаха зад решението на Софийския градски съд
Обновена: 9 фев 2015 17:44 | 9 фев 2015 16:54,
357
САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"
Снимка: архив БТА

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър  Цветан Цветанов, съобщиха от съда.

Присъдата е по така нареченото дело за шестте „Не“. Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Още по темата
САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд, се казва в съобщението на съда.

В аргументите си да потвърди присъдата на Цветанов Софийски апелативен съд го обвинява, че се е намесил в разпределението на властите и е присвоил чужди правомощия, различни от неговата сфера на компетентност.

Според магистратите министърът не е имал право да откаже да даде писмено разпореждане, защото законодателят го е задължил само него да прави такова.

„Присъдата следва да бъде потвърдена изцяло, като се отхвърлят всички възражения на защитата на подсъдимия Цветанов“, се казва още в решението на съда.

Защитата на зам.-шефа на ГЕРБ е обявила пред съда, че доказателствата по делото са били обсъждани едностранно, а не в тяхната съвкупност и цялост. Това според нея е довело до незаконосъобразни и необосновани правни изводи. Затова адвокатът е настоял присъдата от 4 години затвор, поставена от СГС, да бъде отменена и САС да оправдае Цветанов.

Магистратите обаче бяха категорични, че жалбата на адвоката на бившия МВР шеф трябва да бъде оставена без уважение.

Делото за 6-те „Не“ е едно от трите, които се водят срещу бившия вътрешен министър.

На 29 януари Цветанов бе оправдан в процеса срещу него за незаконно подслушване, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО и бе обвинен за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата бяха обвинени, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

Другото дело, което се води срещу Цветанов, е за длъжностно присвояване. Очаква се  Софийският апелативният съд да се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
3
 
14
 
! Отговори
Тъщовник преди 9 години
Нема страшно ТЪЩЕТО му е резервирало 6 /шест/ южни килийки... с отговорник и масажист бай Ставри!!!!
219
6
 
4
 
! Отговори
до 253 преди 9 години
До някъде имате право. Не съм съгласен с присъда на Цветанов. Как ще се бори престъпността която се е внедрила във всички звена на държавната машина ако не се подслушва?. В щатите се подслушва всичко нон стоп, има ли осъдени там хора занимаващи се с тази задача.
218
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задържаха Цветан Цветанов опит за подкуп на полицаи в София.
217
4
 
14
 
! Отговори
кога,кога преди 9 години
А кога ще му конфискуват Имотите -апартаментите.Нали има закон " уж "за конфискация на имоти придобити по неясен път.ААААА или за него не се отнася.
216
8
 
9
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
До 189. Не знам дали наистина Цветанов има някаква вина, защото е ясно и на децата, че червената мафия го набеди, но ако ми кажеш, че е нормално Цветанов да е осъден, а Пеевски да е напълно невинен, ще кажа че има нещо МНОГО сбъркано.
215
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мрадевЗа Цветанов проблемите са започнали,когато си е повярвал,че е над всичко,над всички и то за вечни времена!Когато един *** човек,като тоя се докопа до властта става страшно,дори и за самия него!Нямат друго обяснение,яловите му операции,непрестанните издънки,четенето на СРС-та от трибуната на НС,обвиняването на лекарите за доказани убийци,глупавите му обяснения за тъщата и апартаментите,тъпизмите по адрес на съдиите,парадирането с копчета за ръкавели с логото на ЦРУ и какво ли още не.
214
2
 
14
 
! Отговори
189 преди 9 години
Българския съд е още жив! Въпреки 25 годишните опити да бъде смачкан и овладян от политиците в БГ. Явно не са успели напълно.
213
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що бе,напълно нормално за мафиотизираната съдебна система,пеевски е оправдан за всичко, тоя е виновен за всичко. просто пускаш една цифра в системата и нямаш грижи
212
13
 
7
 
! Отговори
мрадев преди 9 години
за Цветанов проблемите започнаха когато каза истината че цацаров пеевски манолова бареков са комбината която направиха костинбродската афера
211
3
 
21
 
! Отговори
морален въпрос преди 9 години
След като и втората инстация потвърди присъдата, не е ли време да се оттегли от постовете си и да напусне парламента?
210
2
 
19
 
! Отговори
Юлий Цезар преди 9 години
Това е само една малка крачка в правилната посока.Цвинокио съвсем честно си е заработил трийсетина годинки затвор , а за "Буда" да не говорим.
209
2
 
19
 
! Отговори
ww преди 9 години
Сега комисията за незаконно придобито имущество да му прибере шесте апартамента:)
208
0
 
14
 
! Отговори
Бай Ставри преди 9 години
При нас молитвената закуска е в 6. Обикновенно за новичките остава само молитвата.
207
1
 
16
 
! Отговори
до по долу преди 9 години
Цветанов не е над закона.След като отказва,а той е длъжен,да изпълни разпореждане на съда ще си носи подледствията.Има две възможности за да стигне до тук.Или като вътрешен министър хал хабер си е нямал и не е познавал закона,или си е мислил,че всичко му е позволено.Надявам се да е второто.Не искам да смятам,че мвр министърът е бил абсолютен некомпетентник и ***.
206
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете настрана,дали ЦЦ и ББ са престъпници, дали са нарушили закон или не.Потресаващото е , че ни управляват неграмотни хора. Нима няма в Б-я умни и достойни хора!. Има разбира се, но явно материала- избирател е на нивото на неграмотните ЦЦ и ББ. това е положението.
205
2
 
12
 
! Отговори
Цвъ. Цвъ преди 9 години
Споко, няма да влеза в пандиза. Сега ще се обадя на 5-6 посланника да се оплача после ще ида и в Брюксел..Ако трябва ще поканя на романтична вечеря американския посланник, той отдавна си пада по мен..
204
2
 
4
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Тези ще предадат власта на БСП който пък ще приемат промени в законите и на следващия път като спечелят няма да има основания - ободновани за присъда. Българска работа но работи перфектно.
203
5
 
6
 
! Отговори
Адем преди 9 години
Дори да има окончателна присъда,така и не разбрах за какво кви 6 Не-та.(звучи ми като преди изнасилство) и нещо много нагласено. От тия модерните гривни да му сложат най-много.Такива хора в затвора не могат да се вкарат.
202
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако тоя с особената форма на главата влезе в затвора,ще повярвам че има бъдеще за България!
201
3
 
16
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Като подслушваш - виновен, Като откажеш подслушване - още по виновен -тук става въпрос за една златна катерушка. За кражба на 4 милиарда -няма виновен, защото няма веществените доказателства - парите ги няма. Присъдата е справедлива, но Цецо да запази място в същата килия при него за Йовчето и Лясковския. И за някоя гнила ябълка.