Съдът реши: Прегазена на "зебра" – виновна за смъртта си!

Намалиха присъдата на моториста, убил непълнолетно момиче
29 мар 2016 08:57,
240
Съдът реши: Прегазена на "зебра" – виновна за смъртта си!
Снимка: архив, Булфото

Решение на Върховния касационен съд, с което бе намалена присъдата на моторист, убил непълнолетно момиче на пешеходна пътека през 2011 г., предизвика масово възмущение.

Причината е, че Лора Казанлиева бе обявена от магистратите за съпричинител на инцидента, защото не се е огледала, преди да стъпи на "зебра"-та, пише "Сега".

По тази причина ВКС намали наказанието на Диян Станчев, който е карал мотора си с 87.9 км/ч при позволени 50 км/ч в града и на място, където е имало пешеходна пътека. Въпреки това съдът приема, че Казанлиева има вина за смъртта си. В решението им пише, че момичето е нарушило Закона за движение по пътищата, като не се е огледало.

След удара, при който загина Лора, започна дълга съдебна сага. Първоначално Станчев призна вината си и се споразумя за 2-годишна условна присъда. Година по-късно ВКС върна делото за ново гледане. Последва отново условно наказание, но делото бе върнато за ново гледане. Третия път Станчев бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор, а решението беше потвърдено от апелативния съд. С последното си решение ВКС намали присъдата с 6 месеца и му отне шофьорската книжка за 4 години.

Тримата съдии са се разделили двама срещу един. "Налице е съпричиняване, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващото пътно превозно средство и неговата скорост на движение и е попаднала в опасната зона за спиране. На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства", пише в решението на Лада Паунова и Даниела Атанасова. Те са цитирали и решение на Върховния съд от 1977 г., според което предимството на пешеходците е "абсолютно по своето съдържание, но относително по своя ефект", тоест, когато безопасността им е застрашена, те са длъжни да не се възползват от него на всяка цена.

Съдия Севдалин Мавров е написал особено мнение. "Възприетото в случая, че Казанлиева е съпричинила вредоносния резултат, е житейски нелогично и противоречи на духа на Закона за движение по пътищата. Не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, които могат да рефлектират върху спирането им преди пешеходната пътека", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде в правилника пище,че пешеходеца трябва да се оглежда на пешеходна пътека ЗЕБРА със сфетофар или без него като нерегулирана на кръстовище след като пешеходеца е с предимство пред всякакви превозни средства завиващи на ляво,дясно или движещи се направо от двете страни на пешехода,ако кръстовището е регулирано си има зелен сигнал за всички и дори тогава пешеходеца е с предиствоо при пресичането на траекториите,появата на опасни зони и точки за сблъсък,ако има знаци за предимство защо да блъска
131
9
 
6
 
! Отговори
До 145 преди 8 години
Така е ,прав си ,номер едно е пешоходеца но само на пешоходните пътеки.На останалите места ,ги газят и на шофьорите не им правят нищо.Е дават им вода да пийнат против стреса.Има разлика от това ,всички да спазват законите и от това закона да се спазва само от шофьорите а авцете дето пресичат където им хрумне да са все невинни
130
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в чужбина и пешеходеца е номер 1 на пешеходна пътека,няма нужда да се оглежда.Давал съм възможност на колата да мине...НЕ....изчаква аз да пресека и тогава.Последният път като си ходих в Бг и пресяках на пешеходна пътека,в един момент осъзнах къде съм и ме обля студена пот.За малко едно Audi не ме отнесе на мой зелен сигнал на сфетофара.Тези корумпирани съдии,трябва да ги съдят за съучастие в убииство.НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА........НЕМА.
129
6
 
7
 
! Отговори
До 138 преди 8 години
Имаш много здраве "американче". То и тук има един пениз дето се нарича "несъобразена скорост".Така плещеше и адвоката на пенсията дето бутнах.Само ,че след като са преценили и са ми сложили 50 км ограничение и аз го спазвам ,пенсията я обявиха за самоубиец който скача пред колата ми. А нещо да кажеш за пешоходец в Хамерката дето пресича на неопределените за това места.Какво ще стане ако някой го насмете не на пътека.Да ти кажа ли или знаеш
128
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Е пак добре, че цялата вина не са е хвърлили върху убитото момиче. И да кажат накрая, че не се е явила пред съда да се защити например. В България ВСИЧКИ съдии са корумпирани и подкупни.
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** до ***, мила моя майно льо, съдия до съдията.
126
2
 
14
 
! Отговори
Петракиев преди 8 години
Отдавна знам,че в България живеят много прости,необразовани и нагли хора.Пишещите по долу затвърдиха това мое мнение.Жалко,че се крият анонимно или под измислени имена,но ПАДНАТ ЛИ МИ ЩЕ ИЗПОМАЧКАМ С ТОВА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО,С КОЕТО СЪМ В МОМЕНТА.На закономерния въпрос:ЗАЩО,отговарям-защото простака,тъпака,тариката,наглеца трябва да се бие,трепе и унищожава.Друг изход няма.Внеговата кратуна нищо не влиза.
125
11
 
5
 
! Отговори
Бай Хо Ей преди 8 години
Много хора (част от които и активни шофьори) пресичат пешеходни пътеки без да се съобразяват с пътната обстановка. Да но досега не съм чул кола да е умряла от сблъсък с пешеходец. Така че когато пресичате се оглеждайте, ако не можете да прецените обстановката изчакайте докато сте сигурни че движещото се към вас МПС намалява значително скоростта или поне да имате сигурен знак че водача ви е забелязал. Масово хората се юркат на зелен пешеходен светофар без да се огледат, а после ... убиха човека.
124
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен137Ако беше в Америка - и да има пешеходец до пътеката - нямаше и да ти хрумне да минеш с 50 през нея! И сега дори и с 49 - пак щеше да си в дрънголника. Казва се 'несъобразена скорост'!
123
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки от нас в един случяй е пешоходец ,а в друг е шофьор.Отговорност за това какво става на пътя имат всички участници в движението.Аз карах с около 5о км и един пенсионер хукна да пресича на пътеката когато бях от нея вече на два три метра.Естествено ,че колата не може да спре на място и го метнах през капака ,удари си кратуната в стъклото и легна да мре на асфалта.После добре ,че експертизата доказа че съм карал с 49 ,а не с 51 км.Иначе за един два км превишение щеше да ме тикнат в дранголни
122
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бях роднина на това момиче - след тази присъда щях да седя пред Съдепната палата до най близката 'зебра' и да ги изчакам тези съдийки да минат...После - щях да си призная 'вината'. Няма да карам много бързо - та сигурно една година условно ще ми стигне. Нали трябва с техния аршин да се мери?
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НапомнямМой, бъркаш нео-либерализма с пост-комунистическата клептокрация, в която живеем и не сме спирали да живеем.
120
1
 
12
 
! Отговори
Нафърфорий преди 8 години
Ще запаля свещ в цървата, роднини на тези двете съдийки, да пострадат при катастрофа на пешеходна пътека. Господ забавя, но не забравя.
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След съдебната сага ще търпи ефективно наказание. Вместо условно. Все пак има възмездие. Човешкия живот е не заменим. Внимавайте като пресичате дори с предимство!
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предимството на пешеходците е "абсолютно по своето съдържание, но относително по своя ефект", тоест, когато безопасността им е застрашена, те са длъжни да не се възползват от него на всяка цена.... То това съдебно решение от 1977 не е случайно. Много правилно.
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това може само да е Българска работа
116
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тез пари дето са взели 'съдииките' - за свещи да отидат!
115
0
 
13
 
! Отговори
лоло преди 8 години
само господ и природата да ни пази, иначе няма оправия.Но хората просто не забравят, че това което вършат рано или касно им се връща, като бумеранг и бие там където най много боли.
114
2
 
15
 
! Отговори
Bobo преди 8 години
Корупция и влияние.Няма оправия.Само пачки да имаш и си недосегаем.
113
2
 
15
 
! Отговори
Bobo преди 8 години
Да живее продажния български съд е няма как да се оправим.Тя направо се е самоубила.