Румен Овчаров на съд за умишлена безстопанственост

Бившият министър е обвинен за престъпления преди 12 г.
39
Румен Овчаров на съд за умишлена безстопанственост
Снимка: архив, БулФото

Обвинителен акт срещу бившия министър Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление е внесла Софийската градска прокуратура в спецсъда.

Овчаров е обвинен за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД. Те са в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, съобщиха от прокуратурата.

Второто обвинение спрямо Овчаров е за това, че в периода от 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 година превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага.

Става дума за осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, от което са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава, като случаят е особено тежък.

В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра.

През пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании.
Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на "Мини Бобов дол" ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на "Ораново" ЕООД активи, собственост на "Мини Бобов дол" ЕАД, при условията на пряко договаряне.

Извършените две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на "Мини Бобов дол" ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи.

Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване, посочват от държавното обвинение.

През този период Овчаров нарушил служебните си задълженияq като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и държавата.

Румен Овчаров е с мярка подписка. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от три до десет години затвор, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари